用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 女生跳樓事件會否影響各位基真家長?
樓主: anibv3v
go

女生跳樓事件會否影響各位基真家長?   [複製鏈接]

回覆 kammymingming 的帖子

其實睇野唔可以睇表面依位有小朋友即將升讀基真ge家長未免太自私
為左學校個朵係咁係到講好說話,
面試睇到ge野唔代表所有,
依家全港好多學校都收生不足
天下烏鴉一樣黑

傳媒所講你可以唔信,但法官所講你都唔信,
咁真理只能絕對地在你果邊,全世界都欺負你間學校,只有你最了解事情經過
學校當然會比自己ge解釋去安撫家長,如果唔係點run依間學校?
老師個個是聖人?其實都不過是搵份工打
平時唔會睇出一個人自唔自私
係出左事先會知,如果真係有承擔,真係好老師
係依個時侯應該會有人出黎承擔責任
如果石校長真係好,唔好講d咁唔合理ge野
依件事之所以會咁不明不白,係因為學校冇cctv
死無對證

依件事之所以會咁多人嬲
1.處理不當,手法離普
2.眾多老師之中,個個都推御拱任,盡顯老師人性

依件事明顯有人處理不當,依間學校的確好團結
為左保住d係依件事上處理不當ge老師,

所提供ge證供亦不知所謂
意外ge野冇人想發生ge
但依間學校ge教師日後如何為人師表?
上樑不正下歪

相信裁判官的判詞有根有據,囗供又係警察提供不能作假!不如叫呢班有份作供嘅老師從實招來,還死者一个公道!咁咪仲好啦!日日著黑衫,老師愁眉不淺,遲放工係冇用架!对件事係咪一念之差,負責任,勇於承認才是真正的老師。試問点讓他們教下一代呀!作为父母官(律政司)會吾會起訴他們呢?律政界是否愚味?呃到家長,呃到良心,呃到所有人嗎?

唔好同D打手拗啦!
呢間學校,
一錯:見死不救、草菅人命;爲校譽而不顧人命
二錯:無恥無賴、大話連篇;上庭都唔講真話
三錯:毫無人性、冷血自私;仲夠膽死派打手黎EK死撐,爲了份工,毫不悔改,有少少人性的話,起碼都唔會出聲,甘心被罵。

我系放重話,因爲呢間學校一錯再錯三錯,到而家都仲系不知悔改!

回覆:女生跳樓事件會否影響各位基真家長?

人命嚟㗎,生命何價,人神共憤,十功不能補一過,教育局把基真關閉吧,彌補家屬悲痛和向家屬還一個公道。講到人命,點都講唔通!

引用:唔好同D打手拗啦!呢間學校,一錯:見死不

原帖由 simonwan 於 15-07-24 發表
唔好同D打手拗啦!
呢間學校,
一錯:見死不救、草菅人命;爲校譽而不顧人命
佢哋夠胆講小朋姓氏同咩班我就信。

其實成班教職員都係烏合之眾,甚至管理層都可能係!睇怕一早就有指引,有事吾報得警!衣家咪仲大单囉!

同理心,如果你是這小朋友的家屬,人們説這次是個別事件,你的心情又如何,你又能平常去忘記這件事!大家要知道是「人命」攸關!基真老師們如此對待人命! 良心和良知在那裏???

點解成日話報紙老作?

咁法官呢??
法官又老作呀喎??

小學生死左係事實,死係學校都係事實

小朋友讀書為咩??問心嗰句,如果小朋友讀書唔成我只想佢開開心心,而唔係自殺或被自殺

如果死嗰個係你個女,請問你還會覺得學校同個副校做得正確嗎?

各位打手請尊重小朋友,尊重死者既家長,唔好再讚間學校好幾好,個副校有幾好,d老師幾有愛心,只會顯得此地無銀三百兩,謝謝

高官大罵呢群人渣教師實在大快人心,人在做,天在看,若然不報,時辰未到。羅小妹妹,請每晚跟著她們,有寃報寃,有仇報仇

引用:其實成班教職員都係烏合之眾,甚至管理層都

原帖由 sauwaileung 於 15-07-24 發表
其實成班教職員都係烏合之眾,甚至管理層都可能係!睇怕一早就有指引,有事吾報得警!衣家咪仲大单囉! ...
BK果邊仲有人為校長辯解,什麼上任只有一個月,什麼也不知,你估事發後位校長有否向知情者施壓然後指引他們如何保護學校明聲呢?

樓主,請你撐學校之餘都留意返,連死因裁判官都不能夠肯定妹妹係自殺定他殺,你憑乜話佢跳樓?

家長們
JM只不過係跟據既定程序
...
...
...
...
忘我痛斥
先會一竹篙打一船人

引用:其實成件事,+已家好清楚,+大家仲吵來做咩。

原帖由 MaMaOR 於 15-07-24 發表
其實成件事, 已家好清楚, 大家仲吵來做咩。我覺得家長應該團結起來, 要求學校即時回應成件事, 並對相關教學 ...
Agree with your points

幾日都冇人賣告白喎?

(綜合報道)(星島日報報道)女生羅芍淇校園墮樓案死因聆訴進行期間,網上親子討論區的家長一直有關注案件。不少自稱子女在該校就讀的家長在案件裁判前,均表示支持學校,又指為女童急救的石副校長深受家長學生歡迎,事後日日身穿黑衣回校,狀甚內疚;更直指傳媒的報道豈可盡信,但在昨日判決後,不少家長都表示不值校方所為,有推卸責任之嫌。
  裁判官昨日在庭上直斥包括副校長在內的多名教職員謊話連篇,網上親子討論區中,不少家長都有留言,表示不值校方其所為。有家長表示,學校是非不分兼推卸責任,絕不會讓孩子到該學校讀書;有意見則認為,涉事的職員飽讀詩書,竟不知道要在緊急情況要下召喚救護車,還藉詞指引沒有清晰指示,為他們感到悲哀;亦有網民慨歎「教師的做法如此涼薄,真的令人心寒!」,更指「我相信用粗口罵他們也屬人之常情,合情合理!」
  但仍有家長認為案件只屬個別事件,而且有待進一步調查,批評網民的評論沒有顧及該校的學生和家長感受,但隨即被其他網民留言反駁,質疑家長又何曾考慮過死者家人的心情,認為家長即使沒有要求學校公開交代事件,最少也要校方將相關人員休假,反問「為何你們會放心讓子女在這所學校讀書?」

最緊要小朋友讀得開心,什麼都吾重要拉------- 死都唔重要拉!

自欺欺人

D打手真係好恐怖,重恐怖過D變態連環殺手

有良知嘅家長 都希望同d 仔女轉校... 但又唔
容易.... 唯有盲目咁撐.... 可憐可悲
有良知 有實力嘅 老師 職工 都想走.... 但搵食艱難....唯有死撐.... 可憐可悲

回覆 kammymingming 的帖子

1.好多報紙都有寫針孔呢件事,不只一份。係法醫驗到既,法醫又屈佢地?
2. 問題不只當時處理是否恰當,而是既然有家長既然撐校方無問題,點解幾位校方人員不斷講大話?

你地話傳媒誇大事實,唔通連個作供的救護員都要屈佢地?

而家連法官都話,佢地不可信,呢個是另一個嚴重的問題。
做錯事,或有事做得唔夠好,仲要不斷推缷責任。
佢地原本是受歡迎的老師仲大獲,佢地對學生更有大的影響力,佢地係大是大非上,也不坦白,也推缷責任,學生會看在眼裡

一班感情用事嘅C9做判官 咁香港吾駛有法官啦 真搞笑

‹ 上一主題|下一主題