用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 女生跳樓事件會否影響各位基真家長?
樓主: anibv3v
go

女生跳樓事件會否影響各位基真家長?   [複製鏈接]

tc001039 發表於 15-7-24 12:58
個小女孩真係好無辜係學校比人欺凌已經好無助,重要死埋,瞓係地下時重要比人抹去血同腦漿,3個急救 ...

小女孩是無辜,但都不應該扯上其他學生身上。
我不清楚整件事的始末,但見 d 人拉扯到"有甘嘅教師,d學生都唔方好",她們都在用言語欺凌緊其他同校的小學生

回覆 mrkwok 的帖子

agree with you

石校長 1 定不是好人

但不是全校也是壞老師,學生

但當中一定有壞份子

引用:Quote:tc001039+發表於+15-7-24+12:58+個小

原帖由 mrkwok 於 15-07-24 發表
小女孩是無辜,但都不應該扯上其他學生身上。
我不清楚整件事的始末,但見 d 人拉扯到"有甘嘅教師,d學生 ...
所謂上樑不正,下樑歪!學校係春風化雨的地方,老師係培育下一代的棟樑!呢間嘢,可能係班自稱家長的人心中係非常好,老師校長係好好的模範!但我就唔會幫我小朋友幫呢間嘢,用石副校做榜樣!
我唔知呢間「校譽」現在係點,佢個名又會唔會影響到小朋友升中學?因為呢件事之後,好難可以改變非呢間學校的人點去諗!

ashellyromii 發表於 15-7-23 22:59
唔係話維護間學校,只係我哋喺裏面讀嘅家長先知道同明白老師同副校嘅真實處事方式,真實點愛學生,因為就係 ...
咁跳完樓點樣處理傷者/死者,同boss開完會先處理!咁應該死咗無得救啦!做老師,校長有d主見都冇,咁樣嘅學校教出嚟嘅學生有幾叻,大家心中有數!

Let's see some facts:
1. Dishonest vice principals and teachers (some but NOT all - otherwise I may be accused of making over-generalisation)
2. This bunch of "bad" staff are still teaching at the school after 2 years.
3.  A small group of parents defending for the school ( small as compared to the huge number of righteous samaritians) despite all the evidence in the Coroner's Court.

The most probable outocome would be:
1. The school is becoming more NOTORIOUS and fewer and fewer good students will consider getting in.
2. The academic result of the school will fall.
3. Some bright students may also gradually opt for transferring out to better schools.
4. The likelihood of getting into good secondary schools drops.
5. More and more good students leave.
6. The "bad" teachers and staff will no longer be able to work there as the School Management needs to do something to get back its reputation.
7. It becomes a better school again.

This is nature, natural selection and survival of the fitttest.

However if you ask me, my personal humble opinion is :
given other choices, why should I bother to let my child study in such a school?

taiwoon 發表於 15-7-23 17:00
佢可能係一個好老師
但今次處理手法實太差
你地可以話記者寫衰佢
Totally agree!Their statements are so contradicting and seems like covering up some truth behind

引用:回覆+mrkwok+的帖子 agree+with+you+石校

原帖由 mimi005 於 15-07-24 發表

個官對佢個comments,相信不用再為佢講好說話,如果間學校仲有好老師,應該企出來俾壓力d管理層,換左個校長、副校長,佢地根本不配為人師表

mimi005 發表於 15-7-24 14:45

學校只係–楝建築物,校長,老師,學生先至係學校嘅靈魂!

仍然維護這幾位涉事副校長與老師的家長,你們就好似之前那位爲了考試,不想中途換補習老師,容忍女兒繼續被非禮的媽媽一樣犬儒、無知、僞善與殘忍!

一位天天準時上下班,勤奮工作的員工,做錯了事令公司嚴重虧蝕,管理層該討論的是如何合符法律與兼顧人情地,讓他離職,而并非不顧是非,不問對錯,逃避責任,一直袒護他!

教育的最基本是教導學生正確的價值觀念,救死扶傷,把生命放在第一位,這是現代價值觀念的基本中的基本,就算開車不小心撞到貓狗,你也該打電話通知漁農署善後吧?而不是衹顧校規與校譽,見死不理,事後更大話連篇,意圖隱瞞内情,甚至互相包庇!

如此價值觀念的小學,就算畢業生個個考到band one中學也是徒然,因爲衹會教出一群衣冠禽獸,斯文敗類!如果我是基真的家長,事發已經兩年,已經給了足夠時間讓校方善後,眼看這群老師爲了不明原因,竟然敢在法庭上繼續撒謊,也該是時候考慮讓自己的子弟轉校了,成績好壞不是不重要,不過世上總有一些東西比七科五星星更重要,就是良知、真相與公義!

大家不用罵我,也不用反駁我,問一問你們自己的内心吧!犯下如此大錯的學校與老師,是否該受到懲罰呢?是否該讓死者父母討回公道呢?如果你覺得這一切不重要,自己子弟讀書的學校不挨罵最重要,保護校譽以免影響派位更重要,我也無話可説。不過,經此一役,基真這個校名在香港人心目中,衹會留下一個殘忍冷血的印象,畢業生與家長就算多麽不情願,也會與那幾位老師繼續背負駡名!

adykeung    發表於 15-7-25 11:14
vvvir    發表於 15-7-25 00:01
BEBIBE    發表於 15-7-24 16:38

回覆 apple_love 的帖子

當然為他講好說話啦

我自已覺得個官說得很中肯
沒有偏幫任何入

mimi005 發表於 15-7-24 15:45
回覆 apple_love 的帖子

當然為他講好說話啦
不為他
少左個不字

撇除係唔係好人呢啲主觀嘢,有學生跳樓/跌落樓都唔知/唔理事態嘅嚴重性,唔即時call999,呢啲確係鐵一般的事實

而成件事最荒謬嘅,係不但學校方面唔承認事故係嚴重處理失當,連在讀學生家長都撐學校,反覆又反覆咁話副校長好人,關咩事呢請問?? 好人唔會犯錯嘅,好人犯錯唔使認嘅?!?!?!

如果佢只係跟足學校指引做嘢,咁就係學校指引中處理危機嘅方式有好大嘅問題, 你哋唔擔心嘅咩?!萬一你仔女遇到意外呢 ?!?!雖然講意外嘅嘢係萬中無一, 但講緊嘅係你心肝椗喎!!!

其實成件事, 已家好清楚, 大家仲吵來做咩。我覺得家長應該團結起來, 要求學校即時回應成件事, 並對相關教學人員作出處分, 並對學校既危機處理機制作出改善。這樣先可以幫到學校, 幫到仲係度讀書既小朋友。

sze0203   agree !!  發表於 15-7-30 13:30
mother904  十二萬分同意  發表於 15-7-25 17:21

我信個官多d,請呢幾位爲人師表不要再害人,警方應該徹查此案,還小妹妹一個公道!!

親民,勤力,同講大話比假口供冇沖突, 呢個係品格及誠信問題!
腦漿都出埋, 行得? 上到法庭, 唔該講返句人講的說話, 還不知悔改,比假口供犯法的!   教師們, 不要令香港好似大陸一樣, 把道德看為沒有價值!

我唔係基真人, 我係基慈家長, 其他基真教職員唔評論,
一路知有呢單新聞, 但直至今日見到黃校長上鏡先知佢原來轉咗基真,
睇咗全日都好down, 好憂心想喊, 黃校長係一個好人, 對小朋友好有heart, 事無大小都會以小朋友為先
由小朋友k1 開始, 我自己每年都參加基慈活動, 想多啲認識學校, 亦因為黃校長,我先選擇入基慈, 希望佢可以順利渡過,呢件事相信黃校長己經承受好大壓力

*睇者不喜勿插

回覆:女生跳樓事件會否影響各位基真家長?

之前有人討論當年係邊個做校長,係咪都係而家呢個黃靜雯校長?冇換人?

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131211/18545869
荔枝角基真小學10歲女生墮斃案,因為校方在人命關天的緊急時刻竟然沒有報警而惹來社會各界抨擊。慘劇發生32小時後,校長終於現身會晤傳媒,在至少七次被追問校方無報警原因時,竟仍然以「當時女生倒卧在地,遂按既定程序通知聖約翰救傷隊……」來死撐。校方的新聞稿更是大玩文字技巧,甚至用上「救護車出發前已報警」等字眼,企圖蒙混過關。

回覆:女生跳樓事件會否影響各位基真家長?

都係嗰句,我唔知個校長或者副校之前有幾好,但喺生死存亡嘅一刻,佢做咗d咩,已經好直接反映佢哋係一個點嘅人~~~
佢淨係諗住點唔俾件事傳出去,唔俾記者知,而唔係第一時間報警,救咗個小朋友先,之前做幾多都無用~~~

仲係度撐個班副校同校長既人, 得閒唔該出返去呢個真實世界望下其他人點評價呢件事LA, 呢間學校而家好出名ga la

平時點勤力點做門面功夫都好, 而家好明顯有人疏忽照顧, 一個米4既女童爬上1.3米高既欄?? 件事背後有好多解釋唔到既地方, 而偏偏呢間學校仲用緊呢堆人, 你話外面既人會點評論?

我係特登開account 黎發表意見既
‹ 上一主題|下一主題