用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家對林護中學有何評價?
樓主: All_is_well
go

大家對林護中學有何評價? [複製鏈接]

smartwong 發表於 15-7-26 01:21
回覆 囡囡升中 的帖子

就算如傳言所指,有收到這位學生入讀,我相信校方必定有其原因,(例如有原校(小學) ...

好多學校都有他的收標準,己林護收生

申請學生之最低要求

• 五年級、六年級之操行︰B+或以上
  • 五年級上、下學期、六年級上、下學期之中、英、數成績中,須有10A2B或以上。(如用分數,則85分或以上為A級,80-84B級)。
  • 如低於上述要求者,必須為全級名次首五名學生

以上BAND2生不合之格.
林護再看特異功能和獎項,面試表現己決定收生.
以BAND1生,學業成績高於BAND2生70多名全級計,
獎項BAND1生有一些獎是年年都拿的比BAND2生優勝.
面試表現用全英口試BAND1生流利英語因在家雙語環境成長所以不會差過BAND2生.
在以上的優勝都要輸比BAND2生.實在太不公平.
我好希望所有小朋友都可在一個公平,公正的環境上成長.

以上是我個人意見

香港點解攪成噉,靠關係,私相授授,當日在未公布泒位之前,聽到某小學校長講,林護收佢小學幾多學生,到泒位真係,可能自行收生時小學校長已收到料,但那
小學考第一的收了,考第二的沒收 ,但又收了之後的學生,其實那個考第二的學生是全級數學最出色的學生,數學比賽獲獎無數。操行亦佳,在校極受同學老師愛護。但收生從來都會有很多意想不到,就連我的小朋的學校都係,但有時你不服都好,始終其他同學都有一技之長。得中學校長歡心。輸了都無話可說。

Yanamami  塞翁失馬~  發表於 15-7-26 13:00

說得對,基本上每間學校都有其收生標準(尤其在自行收生階段),並將其收生要求公開,不過事實上,每間學校都有自主權,並可按自己學校的實際情況和需要,彈性地取錄學生。其實這樣收生做法非常普遍(尤其是在叩門階段),幾乎全港所有學校,包括傳統名校和地區名校,都同樣有類似的收生做法,實在不應大驚小怪。

wonglily  但係人哋真係有一技之長噃,唔係輸在關係上面噃。  發表於 15-7-26 13:34

wonglily 發表於 15-7-26 12:47
香港點解攪成噉,靠關係,私相授授,當日在未公布泒位之前,聽到某小學校長講,林護收佢小學幾多學生,到泒 ...
如果在自行階段,林護是有機會不收考第二的學生己收考差第二少少的同學.因為他們的平均只是相差0點幾至1-2分.
如果相差1至2分的同學實力是不差於考第二的同學很多,只是小不小心做卷.在不小心的地方扣分.
全級數學最出色的學生,數學比賽獲獎無數。可能當時有比他高的人在.因一山還有一山高.
其實有一技之長好多學校都想收....輸了都無話可說。

wonglily  我反而有興趣想知到那小學校長如何一早知到。  發表於 15-7-26 14:07

引用:+本帖最後由+囡囡升中+於+15-7-26+10:03+編

原帖由 囡囡升中 於 15-07-26 發表
請問知否哪方面音樂樂器/唱歌會有優勢D呢?

回覆:大家對林護中學有何評價

幸好自行有兩個机会,一間唔收,有料的另一間通常都会收番!

smartwong 發表於 15-7-26 13:29
說得對,基本上每間學校都有其收生標準(尤其在自行收生階段),並將其收生要求公開,不過事實上,每間學校都 ...
你講得無錯,大部分中學不論名唔名校,都會在叩門階段收一啲傑出學生,但呢D學校會訂左自己嘅收生最低要求,而林護的最低要求唔計成績活動,就係起碼要有聯繫小學校長嘅推薦信,而家呢位叩入嘅學生連最低門檻都無喎, 咁難免令人懷疑呢!

All_is_well 發表於 15-7-26 13:56
請問知否哪方面音樂樂器/唱歌會有優勢D呢?

林護在學業,音樂成績都好突出,所以我覺得有優勢,但要八級以上,我估最少一,兩種樂器和合唱團.
林護要保持學校音樂水準,一定要在自行收少少學生,因為樂音不是一兩年可訓練出來.在音樂界裡林護真是有D明氣,因我識一些指揮家誽.
以上是個人想法,不是校方公開.

引用:Quote:All_is_well+發表於+15-7-26+13:56+

原帖由 囡囡升中 於 15-07-26 發表
明白,謝謝解答。
我諗如讀得林護,應該都冇乜時間及心力去應付課外活動,唔知普遍合唱團及樂器校隊學生D學業成績好唔好呢?

All_is_well 發表於 15-7-26 14:49
明白,謝謝解答。
我諗如讀得林護,應該都冇乜時間及心力去應付課外活動,唔知普遍合唱團及樂器校隊學生D學 ...
唔知普遍合唱團及樂器校隊學生D學業成績好唔好呢?
我都唔知

All_is_well 發表於 15-7-26 14:49
明白,謝謝解答。
我諗如讀得林護,應該都冇乜時間及心力去應付課外活動,唔知普遍合唱團及樂器校隊學生D學 ...
好多都係品學兼優,尤其是Music Head,必定是音樂及成績皆為拔尖的。

引用:Quote:All_is_well+發表於+15-7-26+14:49+

原帖由 twcho 於 15-07-27 發表
好多都係品學兼優,尤其是Music Head,必定是音樂及成績皆為拔尖的。
我識個首席唔是,要重讀。

dobbybabie 發表於 15-7-27 15:32
我識個首席唔是,要重讀。
你同我講的並沒有衝突,我說的是Music Head,每年只有兩位,能選上的都是音樂與學業皆為出類拔萃的同學,而首席則每年都有三四十個,成績有好有壞亦屬正常。

回覆:大家對林護中學有何評價

哦,搞錯咗。我以為head是首席,因佢媽咪講到好似是得幾個位好難得

gdmice 發表於 15-7-26 10:06
係呀,我估校長應該有決定權,佢要收邊個都無可厚非! 不過之前就唔好話一定要雙仁推薦囉,都有好多其他小 ...

乜原來林中叩門位只接受雙仁校長推薦嗎? 每年大約幾多叩門位呢

其實大家去讀書啫.  何必去深究依D嘢呢??

引用:Quote:gdmice+發表於+15-7-26+10:06+係呀,

黃巴士 發表於 15-7-28 14:21
其實大家去讀書啫.  何必去深究依D嘢呢??
如果林中叩門位只接受雙仁校長推薦, 呢個資訊對某些心儀林中家長真係好有用呀! 起碼部署小學時可以多個考慮吖~

黃巴士  話明是联繫校。  發表於 15-7-28 19:43

引用:Quote:黃巴士+發表於+15-7-28+14:21+其實大

回覆 All_is_well 的帖子

我的資料係: 雙仁家長告知如果佢地要叩林中就要校長推薦同比表格. 另外之前我從林護升中簡介會亦聽到陳校長話如要叩門就一定要雙仁小學校長嘅推薦.

因為上面有其他家長提過而家有人用其他方法而成功叩門,  所以如果樓主想進一步知道詳情, 我相信要問返學校了.

‹ 上一主題|下一主題