用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家對林護中學有何評價?
樓主: All_is_well
go

大家對林護中學有何評價? [複製鏈接]

引用:仁立當年小朋友前後兩年叩門,鄧副校長都親

原帖由 wonglily 於 15-07-22 發表
仁立當年小朋友前後兩年叩門,鄧副校長都親自打電話來說沒有位,而且還說你小朋友一定可以找到一閰好 ...
仁立當年校長葉校長都十分愛護同學及家長!

囡囡升中  我都覺得  發表於 15-7-26 11:29

回覆:大家對林護中學有何評價

原來今屆皇仁有一位DSE超級狀元,係仁立畢業生。
我諗如果佢留係林護讀,相信都有呢個好成績。

回覆 All_is_well 的帖子

覺得一間關心學生的學校,敦算成續不是最好,但一定是一閰好學校,相反一間成績好的學校,如果不關心學生,一定會連成績都會慢慢變得不好。覺得林護前校長很有和學生一齊為學校打拼的決心,你會在簡介會聴到佢那份熱誠,當年我真是很希望小朋友入讀該校,不過自她退休後,我再次到簡介會才放棄。

Haileyng  當選校十五十六時,簡介会内容也都会影響人的决定!  發表於 15-7-23 10:39

回覆 NurseSally 的帖子

自從叩過两年仁立門,如果學校現在換了新校長都沒有改變ㄧ直對學生關心的態度,我認定佢係一間非常好的學校。

無一間學校我會用三年時間去聴簡介會,而且是全家一齊去,我對林護期望有幾高,到我們不選佢,我們有幾失落。

Haileyng  校長連band 1a生都嚇走埋!  發表於 15-7-23 13:15
Haileyng  我都係!. 帶埋亞囡去,但亞囡聽完都O嘴。唔緊要啦!大家仔女都入到band 1a學校都超級開心啦!目標都係入大學   發表於 15-7-23 13:01

Lam Woo Annual School Report 2013/14 :
HKDSE Examination 2014
186 students at the HKDSE Examination and obtained 79 Level 5**, 200 Level 5* and 233 Level 5. As for outstanding individual achievement, Chan Chun Yin topped the list with 6 Level 5** and 1 Level 5*. 4 students obtained 4 Level 5** or above, 9 students obtained 3 Level 5** or above and 20 students obtained 2 level 5** or above. 138 students(74.2%) obtained 20 grade points or more for the best five subjects.(Remarks:7 marks for Level 5**, 6 marks for Level 5*, 5 marks for Level 5, 4 marks for Level 4 and so on)

JUPAS Offer
142 students(76.3%) students got the JUPAS Main Round Offer.

All_is_well 發表於 15-7-23 12:25
Lam Woo Annual School Report 2013/14 :
HKDSE Examination 2014
186 students at the HKDSE Examination  ...
??? 79 Level 5** =/= 1 x 6 + 4 x 4 + 9 x 3 + 20 x 2 = 89 Level 5**  ~~~~~~~~

mcl203 發表於 15-7-23 12:37
??? 79 Level 5** =/= 1 x 6 + 4 x 4 + 9 x 3 + 20 x 2 = 89 Level 5**  ~~~~~~~~
問得好!我也有過同樣疑問,曾向該校查詢,得到的回覆是他們將M1/M2與數學核心課程合併計算作為計算全部同學的統計,故如核心及M1/M2均獲5**,他們只算一個,而上述個別同學的成績,則分別計算。

wonglily 發表於 15-7-23 07:21
回覆 All_is_well 的帖子

覺得一間關心學生的學校,敦算成續不是最好,但一定是一閰好學校,相反一間成績 ...
請問除左現任校長外(如我理解錯誤請原諒),仲有咩因素影響你唔選擇林護呢?

twcho 發表於 15-7-23 13:08
問得好!我也有過同樣疑問,曾向該校查詢,得到的回覆是他們將M1/M2與數學核心課程合併計算作為計算全部同 ...
其實我仲未明點解咁表達 " 5** or above "......5** 已經係最高...."or above" 令我以為天外有天....仲勁dd

wonglily 發表於 15-7-23 11:53
無一間學校我會用三年時間去聴簡介會,而且是全家一齊去,我對林護期望有幾高,到我們不選佢,我們有幾失落 ...
可否透露小朋友最終選入邊間B1A中學呢? 荃官? 簡介會如何? 我都想為小朋友準備下. Thanks.

wonglily  女校不在荃湾及葵青區  發表於 15-7-23 14:26

mcl203 發表於 15-7-23 13:20
其實我仲未明點解咁表達 " 5** or above "......5** 已經係最高...."or above" 令我以為天外有天....仲勁dd ...
比你笑C

回覆 wonglily 的帖子

Wonglily, 恕我直言,我覺得你似乎對陳校長有偏見。其實上,你除了在簡介會上見過他外,你又是否真正了解他的為人和辦學理念呢? 據我所知,陳校長為人友善,富有愛心,關心學生,工作態度積極和認真。未到林護就任時,陳校長原在屯門一所Band One中學當校長,在該校期間,他一直深受家長和學生的愛戴和支持。當初他離開林護到屯門一所全新又不知名的學校當任首屆校長時,他遇上的挑戰和困難實在不少,但憑著他的不斷努力,陳校長能夠在短短十多年的時間內,成功地將該所全新的學校辦好,由當年被評為一所Band 5組別的學校upgrade為一所區內受歡迎的Band One學校。

Haileyng  相信只有雙仁家長和在讀林護的學生家長才了解校長!其他家長只知林是top band 1 a school ,基督教和dse成績   發表於 15-7-23 18:40

老師有熱誠教書嗎?會不會協助和體諒追不上既同學?

引用:回覆+wonglily+的帖子 Wonglily,+恕我直言

原帖由 smartwong 於 15-07-23 發表
回覆 wonglily 的帖子

Wonglily, 恕我直言,我覺得你似乎對陳校長有偏見。其實上,你除了在簡介會上見過他 ...
是真的!PTA 上陳校長常說並非目標為一個兩個超突出top狀元而放棄其他淨落嚟嘅同學!他說學校目標反而是所有同學都overall成績優良,不是只為了最top嗰一、兩個學生!他真的很愛護學生,對我們家長好nice, 沒有架子,但我聽見以前舊家長會批評梁校長見高拜,見低踩!

Haileyng  PTA 和簡介會有些不同,校長在簡介会未能表現到對將入讀的學生有幾愛護和怎處理成績不是最top的學生!   發表於 15-7-23 18:47

NurseSally 發表於 15-7-23 13:50
是真的!PTA 上陳校長常說並非目標為一個兩個超突出top狀元而放棄其他淨落嚟嘅同學!他說學校目標反而是所 ...
十分認同

陳校長當年的努力當然值得尊敬,但接手一間BlA的學校用番B3學校方法是否合適,當你一定唔會收到B3學生,點解唔致力這班B|學生更加出色,而希望找一些B2學生或操行B級學生教育,當然佢嘅理想偉大。但那些一直想進入林護的B1學生失望。

wonglily 發表於 15-7-23 14:20
陳校長當年的努力當然值得尊敬,但接手一間BlA的學校用番B3學校方法是否合適,當你一定唔會收到B3學生,點 ...
我對陳校長的感覺不太好,覺得他處理事程有點不太公平
有家長跟我說,因今年成功扣門林護學生當中,有一位是BAND 2學生用了其他方法成功扣林護.其實這位學生有到其他BAND1中的中學扣門,但其他校都不給表格,因成績不合BAND 1成績.點解林護校長在扣門生中選擇一個BAND 2生己放棄BAND 1生?
其他方法是家教會主要成員.
我覺得作為教育者,要公平D,

回覆:大家對林護中學有何評價

他在简介会講明多出來的位是由他决定收仁立和仁紀某些學生,但估不到是band 2生

囡囡升中 發表於 15-7-25 21:25
我對陳校長的感覺不太好,覺得他處理事程有點不太公平
有家長跟我說,因今年成功扣門林護學生當中, ...
呢個我都聽過有家長講, 佢小朋友今年升林中, 當時我無問到佢最後該BAND 2 生叩唔叩到, 原來入左喇! 其實即使比個BAND 2 小朋友入到, 但佢會唔會讀得好辛苦呢?!

YDLFATHER  好辛苦係一定的, 但唔一定係最差  發表於 15-7-25 22:58
‹ 上一主題|下一主題