用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家對林護中學有何評價?
樓主: All_is_well
go

大家對林護中學有何評價? [複製鏈接]

引用:回覆+Haileyng+的帖子 其實,類似的情況在

原帖由 smartwong 於 15-07-22 發表
回覆 Haileyng 的帖子

其實,類似的情況在每間學校都會發生,有些學生發力得早,到後期可能遇上各種問題, ...
同意!上到中學,男仔發力明顯勁過女仔,尤其是數理科,今年超級狀元都是男仔!

個人而言,如果學生的學習表現未如理想,為了學生著想,校方要求學生留班也無可口非。若學生成績有進步,我想校方都不會故意留難,繼續要求學生留級,不竟每間學校各級的留班位應該不會太多! 相反,從另一個角度看,如果學生的學業欠理想,而校方又從不考慮留級,並可將學生年年升級,你認為校方這樣的安排是否適當和負責任?

YDLFATHER  噢! 留級絕對適當  發表於 15-7-23 00:02
YDLFATHER  絕對適當  發表於 15-7-22 23:57
黃巴士  道理確實是這樣.  發表於 15-7-22 16:47

引用:+本帖最後由+gdmice+於+15-7-22+14:23+編輯

原帖由 gdmice 於 15-07-22 發表

回覆 All_is_well 的帖子
應該都多,不過最Top頭幾名會唔會首選林護就好難講。

Haileyng  仁立每年都有幾個入神校  發表於 15-7-23 11:03

引用:功課多嗎?+讀得好吃力嗎?+老師有愛心嗎?+另

原帖由 All_is_well 於 15-07-21 發表
功課多嗎? 讀得好吃力嗎? 老師有愛心嗎? 另外呢幾年DSE成績及入U率如何? 謝謝大家分享。

...
功課不多!!不過卷深,阿囡仁紀升上同學多數炒幾科!仁立升上好dd啫!好top嘅不一定係仁立,多數外面學生,荃灣、屯門、九龍都有!

Haileyng  他區入的多是自行入的,都是猛人!  發表於 15-7-23 11:05

NurseSally 發表於 15-7-22 18:18
功課不多!!不過卷深,阿囡仁紀升上同學多數炒幾科!仁立升上好dd啫!好top嘅不一定係仁立,多數外面學生 ...
你女係 1C / 1D 嗎?

我覺得母校最好(都係葵涌,不便透露名稱以免誤會)。我以前中三全級尾幾,沒有捨棄我,全班最勁果兩個同學同我一起溫書,母校踢人率基本係零,Miss 鼓勵我會考拎credit 先叫合格。最後會考都係麻麻地得幾個Credits. 之後我繼續讀埋碩士,最後有9個Modules A級畢業。母校沒有太大操練,反而教我們處世才是最重要。母校當然出了不少幾優幾優學生。

wonglily  認同  發表於 15-7-22 20:42

引用:我覺得母校最好(都係葵涌,不便透露名稱以免

原帖由 Chris852 於 15-07-22 發表
我覺得母校最好(都係葵涌,不便透露名稱以免誤會)。我以前中三全級尾幾,沒有捨棄我,全班最勁果兩個同學同 ...

引用:回覆+Haileyng+的帖子 個人而言,如果學生

原帖由 smartwong 於 15-07-22 發表

個人而言,如果學生的學習表現未如理想,為了學生著想,校方要求學生留班也無可口非 ...
留一次班都ok,但連續留兩次又会打撃自信。人家已讀大學二年级,自已仍穿着林䕶的校服又真係幾難受。當然這些人是讀唔上的年年考尾幾的人。入得林䕶當然想是入U的一批,话哂都七成幾入U。

Haileyng 發表於 15-7-22 20:42
留一次班都ok,但連續留兩次又会打撃自信。人家已讀大學二年级,自已仍穿着林䕶的校服又真係幾難受。當然這 ...
你認為學校應怎樣處理佢地?

引用:Quote:原帖由+All_is_well+於+15-07-21+發

回覆:alanwong238 的帖子

引用:Quote:原帖由+NurseSally+於+15-07-22+發表

原帖由 alanwong238 於 15-07-22 發表
我之前問過一個今年中四既林護學生,佢話佢果年全級第一果個係仁立上。

...
當然都有少部分仁立上林護嘅係堅叻!我囡報數師兄,將升中大Medicine 2nd year, 仁立上林護的!叻仔嚟!

alanwong238 發表於 15-7-22 21:00
每年有成半間林護新生來自仁立同仁紀,所以上中下有齊都係好正常既事。

...
夠中肯

引用:每年有成半間林護新生來自仁立同仁紀,所以

原帖由 alanwong238 於 15-07-22 發表
每年有成半間林護新生來自仁立同仁紀,所以上中下有齊都係好正常既事。

...
是的!所以要由仁立仁紀上林護,要睇本身小朋友能力得吾得同家長要back up! 今年我囡級留班嘅都有忌廉,上年又係有忌廉!!仁立稍好d!

引用:Quote:Haileyng+發表於+15-7-22+20:42+留一

原帖由 chocolatebean 於 15-07-22 發表
你認為學校應怎樣處理佢地?
應该讓他考埋dse,明知入唔到大学都要畢業後找其他出路。

引用:Quote:原帖由+alanwong238+於+15-07-22+發

原帖由 NurseSally 於 15-07-22 發表
是的!所以要由仁立仁紀上林護,要睇本身小朋友能力得吾得同家長要back up! 今年我囡級留班嘅都有忌廉,上 ...
好多F1 生多次欠交功課,老師出warning, 又留堂,科科肥佬……其實功課又吾多, test, quiz 又吾多!只得1UT, 2 Exams, 好講求學生自律!

引用:Quote:原帖由+alanwong238+於+15-07-22+發

是的!所以要由仁立仁紀上林護,要睇本身小朋友能力得吾得同家長要back up! 今年我囡級留班嘅都有忌廉,上 ...
有個留三次班的都是忌廉😓

仁立當年小朋友前後兩年叩門,鄧副校長都親自打電話來說沒有位,而且還說你小朋友一定可以找到一閰好學校。反而另一間聯系小學收了我小朋友之後,打了幾次找校長,都沒有回覆,所以两閰學校處理並不盡同。一間收你的學校想找校長困難,一間沒收你的學校反而主動聯洛你,亦可以留下口訊給你回覆,感謝當年仁立的鄧副校長的鼓勵。小朋友今年升中亦入了一間非好的BlA學校。多謝當日的一番說話。

Haileyng  恭喜入在band 1a school  發表於 15-7-23 10:34

借問聲咩叫忌廉?何解

video_ming  忌廉=紀念  發表於 15-7-22 22:54
video_ming  仁紀  發表於 15-7-22 22:53

引用:仁立當年小朋友前後兩年叩門,鄧副校長都親

原帖由 wonglily 於 15-07-22 發表
仁立當年小朋友前後兩年叩門,鄧副校長都親自打電話來說沒有位,而且還說你小朋友一定可以找到一閰好 ...
恭喜你小朋友入到一間好嘅B1A學校。
感覺仁立比較多叻學生入讀,學習氣氛都算唔錯,今年9月會有新校長上任,希望會更好。

‹ 上一主題|下一主題