用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家對林護中學有何評價?
樓主: All_is_well
go

大家對林護中學有何評價? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Band5+於+15-07-21+發表如果

原帖由 sarali 於 15-07-21 發表
其實學校係自行分配學位時都係揀最 top 嘅學生架啦!那有學校揀 B1b/c 學生架?

...
去得簡介会都有band 1a, b, c家長去聽無論想自行和抽獎

引用:Quote:原帖由+sarali+於+15-07-21+發表其實

原帖由 Haileyng 於 15-07-21 發表
去得簡介会都有band 1a, b, c家長去聽無論想自行和抽獎
講緊揀人間學校呀!band 3  去聽都得架,又唔洗帶成績表去聽講座!

dis398    發表於 15-9-24 14:07
王家爸爸    發表於 15-7-22 16:30

Haileyng 發表於 15-7-21 19:44
我反而buy安柱校長
魏校長講野勁過SALES, 我真 LIKE 佢.

已前的那個女校長說自行收生只會收B1之中的B1學生,如果你不是,就别浪費自己的機會,我欣賞.佢有資格寸得起.但現在有些小學校長在未有公布泒位前,已同家長講,林護收佢幾多學生,到開獎果日.又被佢講中.唔知係佢估到,定係佢真係知到.

引用:Quote:原帖由+Band5+於+15-07-21+發表如果

原帖由 sarali 於 15-07-21 發表
其實學校係自行分配學位時都係揀最 top 嘅學生架啦!那有學校揀 B1b/c 學生架?

...
我係講緊抽獎!抽獎係所有B1相同機會,嚇走啲B1b,B1c,就可以收多啲B1a啦!

王家爸爸  嚇走   發表於 15-7-22 16:31

引用:Quote:原帖由+sarali+於+15-07-21+發表其實

原帖由 Band5 於 15-07-21 發表
我係講緊抽獎!抽獎係所有B1相同機會,嚇走啲B1b,B1c,就可以收多啲B1a啦!

...
點嚇走?

引用:已前的那個女校長說自行收生只會收B1之中的

原帖由 wonglily 於 15-07-21 發表
已前的那個女校長說自行收生只會收B1之中的B1學生,如果你不是,就别浪費自己的機會,我欣賞.佢有資格寸得起. ...
自行直情係揀B1a中嘅B1a喇!不過佢唔會介意B1b,B1c甚至B2B3報名,起碼可以俾人睇到幾墟冚!但會介意B1b,B1c甲一乙一揀佢,唔想收你,唯有嚇走你!

引用:Quote:原帖由+wonglily+於+15-07-21+發表已

原帖由 Band5 於 15-07-21 發表
自行直情係揀B1a中嘅B1a喇!不過佢唔會介意B1b,B1c甚至B2B3報名,起碼可以俾人睇到幾墟冚!但會介意B1b,B ...

Band5 發表於 15-7-21 22:35
自行直情係揀B1a中嘅B1a喇!不過佢唔會介意B1b,B1c甚至B2B3報名,起碼可以俾人睇到幾墟冚!但會介意B1b,B ...
校長咁講都係想開宗明義, 講得咁清楚, 都係想大家都win win, 無謂未夠lv抽到入去讀自己追唔上, 又浪費咗自己/別人機會..

返回個問題, 咁林護功課多嗎? Band1A學生都會讀得好吃力嗎? 老師有愛心嗎? 另外呢幾年DSE成績及入U率如何? 謝謝大家分享。

黃巴士  初中功課不多.  發表於 15-7-22 16:48

講真,林護係一間辦得很出色的地區名校,其公開考試成績一向頗佳,音樂表現又不錯,相信係好多家長心儀的學校。以公開考試成績而言,林護在2010年有一位10A的末代會考狀元,考獲6A或上成績的同學共有21位。至於DSE成績,林護在2014年的最佳成績是6科5**+1科5*,其公開考試成績實屬不錯!

wonglily  其實都係前校長嘅功積,上次簡介會好似地理科DSE,仲低於XX水平。  發表於 15-7-22 07:07
All_is_well  謝謝分享!    發表於 15-7-21 23:32

All_is_well 發表於 15-7-21 23:10
返回個問題, 咁林護功課多嗎? Band1A學生都會讀得好吃力嗎? 老師有愛心嗎? 另外呢幾年DSE成績及入U率如何?  ...
功課呢樣嘢睇啲同學點樣對待㗎啫。同一樣功課,求其做嘅可能20分鐘搞掂,認真做嘅可能做個半鐘(指同一位同學)。

一間中學好唔好,睇入U率外,仲要睇入邊間U, 中一至中五踢走幾多人。踢走曬成績較不好,入U率100無難度,對嗎?

黃巴士  100% 認同.  踢人.....  發表於 15-7-22 12:15

Chris852 發表於 15-7-22 12:12
一間中學好唔好,睇入U率外,仲要睇入邊間U, 中一至中五踢走幾多人。踢走曬成績較不好,入U率100無難度,對 ...
林謢真係會踢走成績較不好的人嗎?  有冇人知每年大約有幾人呀? Thanks.

黃巴士  勸人  發表於 15-7-22 16:45

咁有冇人識得仁立/仁紀成績頭十名內入到去讀得辛苦嗎? 成績keep到嗎?

黃巴士  不要太神化間學校.  發表於 15-7-22 16:49
黃巴士  當然KEEP到  發表於 15-7-22 16:45

引用:咁有冇人識得仁立/仁紀成績頭十名內入到去

原帖由 All_is_well 於 15-07-22 發表
咁有冇人識得仁立/仁紀成績頭十名內入到去讀得辛苦嗎? 成績keep到嗎?
我朋友個女仁立頭十幾廿升中四保持到,佢话反而好top嗰幾個跌哂watt.

All_is_well  Thanks~  發表於 15-7-22 14:11

引用:Quote:Chris852+發表於+15-7-22+12:12+一間

原帖由 All_is_well 於 15-07-22 發表
林謢真係會踢走成績較不好的人嗎?  有冇人知每年大約有幾人呀? Thanks.
未闻有踢出校,不断留班唔比考dse就是真的。

gdmice  不斷留班!  發表於 15-7-22 14:01

回覆 All_is_well 的帖子

請問仁立及仁紀多頭十名的學生入林中嗎?

引用:咁有冇人識得仁立/仁紀成績頭十名內入到去

回覆 Haileyng 的帖子

其實,類似的情況在每間學校都會發生,有些學生發力得早,到後期可能遇上各種問題,包括家庭或個人成長的變化,學業成績有上有落並不出奇。相反,有些遲起步的學生,尤其是男生,升上高年班候後忽然明白讀書的重要,因而急起直追,(加上校內又有老師的悉心指導和補底支援),成績也因而突飛猛進! 事實上,這些情況實在非常普遍。
‹ 上一主題|下一主題