用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數研
go

數研 [複製鏈接]

數研補數好唔好?那間分校和老師最好?

0    0    0    0

我都想知啊

回覆:數研

要試過先知!有人話好,我自己覺得都ok但呀仔無進步。

lojo11 發表於 15-7-21 16:51
要試過先知!有人話好,我自己覺得都ok但呀仔無進步。
無進步點解話OK?

我覺得要睇老師既功力
****未經本人許可, 不得轉載****

little_yolky 發表於 15-7-22 10:23
無進步點解話OK?

數研係可以幫到學生打好個底, 我個仔進步唔到係因為佢個底OK, 所以係數研的功課上係無問題, 但同學校成績有距離...

回覆:bbblam 的帖子

我覺得麻麻地,補左一年,打算升小一吾補了,幾個同學仔,係吾同程度一起上課,教少少然後做練習,覺得吾係甘好
我係貪有系統的練習俾小朋友做所以先學,但到左小學,書局大把練習可以找些專功小朋友弱項的練習做,或者找個專補數學的老師在家補好d

有人話旺角好, 所以上年暑假小朋友試過返平日一星期兩天的課程, 但我覺得十分差差!!!

3個不同年級的小朋友安排一組, 老師放低練習後便走開, 小朋友自己做,做完一份再做另一份, 如是者一堂做四至五份,其間老師係唔知去咗邊, 有可能佢去咗其它組教, 其實練習是十分淺, 我小朋友每次都係全對, 所以老師根本冇教過佢.  

最離譜係我報名時,講名有事請假可以補課,我有兩堂需要補課, 襯暑假未完之前多次要求補番這兩堂,我多次電話留言給老師回覆, 總是沒有回覆, 直至我不斷留言後, 她才回覆, 當時巳經9月頭, 最終時間夾唔到, 所以不能補課, 她教的班全FULL, 她提出兩個方法, 1) 由其它老師頂上, 時間要再夾; 2) 取回兩堂功課自己做, 最後我決定放棄, 根本由頭到尾都係我小朋友自己做, 一味拖時間!

還有, 最最離譜的一次, 在補習其間, 我小朋友親眼見過, 她的老師在吃杯麯, 她說果次她做完一份練習, 等另一份, 但老師又唔知去邊, 所以行出去想搵老師, 原來老師食緊杯麯, 我覺得這位老師真係好差差差, 以後都唔會推薦給其他人!

anixon    發表於 15-7-23 13:17

引用:有人話旺角好,+所以上年暑假小朋友試過返平

引用:Quote:原帖由+哈比+於+15-07-23+發表有人話

原帖由 Bingb 於 15-07-23 發表
其實我都1516比唔比大女暑期上數妍!
我喜歡它有系統的練習教材。想暑假學下年新嘢!佢地話大約近一半(全 ...
我諗好睇個別老師,我個仔起數硏上左7個幾月,真係有明顯進步,由唔合格去到有7x分,阿仔個老師算盡責,每次落堂都會報告一下阿仔進度,邊d地方弱,今次我也有報暑期班,每堂一半重溫小二數學,另外一半已教小三上學期既數,感覺不錯

回覆:bbblam 的帖子

只係俾練習阿女上堂做,然後對答案。因為唔係我想要嘅嘢,補左一個月就無再補

因最近轉了新老師,感覺麻麻地,同佢討論過小朋友在那方面比較弱,想她跟進多些,結果都要自己搵練習幫佢温,考試前,仲有兩課可以係一份相關的練習都冇做過,又係自己幫佢温,所以補埋個暑假,自己跟番冇咁激氣

引用:我覺得要睇老師既功力

原帖由 carchu12 於 15-07-22 發表
我覺得要睇老師既功力
重點在小朋友定老師?

回覆:skkeung 的帖子

我女上左九個月
數研功課做得好好
學校成績唔穩定
只能說 keep住有練習做下囉
唔覺話十分好 好矛盾

考試前補過,见唔到效果。一組三四個不同年級學生,不同上課時間,每個學生落堂,老師要帶出帶入,又同家長交代下,大多時間,小朋友自己做練習,同自己响屋企冇大分别,所以冇繼續補了。

原來數研唔同年級小朋友一組架?
我囡有同學仔有學, 本身話幾好, 之後話轉左老師, 老師教得唔好, 之後走左

same here ........... 我都覺得數研麻麻
由於之前朋友話數研專補數, 教得幾好,
所以試了.....
初時仔仔細個開始讀, 數又唔深,
老師幾有交帶同愛心, 所以一直在數研讀
怎知後來教開的Miss要過另一個centre,
而我仔仔因地區遠沒有跟住轉,
就轉了老師............
轉後, 我覺得新Miss 一般,
而數研的工作紙不知是有意拖慢還是一定要順序來做,
明明已懂那個topic, 她們跟住那幾堂都是給相類似的功課,
話要同小朋友打好基礎, 又話要溫習那個topic, 又話要做熟D等等
好啦.......... 差不多到考試, 問他們有沒有mock exam paper給小朋友,
他們又話只得溫習紙, 沒有mock exam paper的形式
而他們的溫習紙同工作紙又跟學校的考試卷不同樣,
完全沒有用,
最後自己跟算啦............

‹ 上一主題|下一主題