用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鮮魚行小學 vs 路德會沙倫小學
樓主: dp微笑
go

鮮魚行小學 vs 路德會沙倫小學 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+LeeCC+於+15-7-28+10:16+編輯+

原帖由 LeeCC 於 15-07-28 發表
可能我令您誤會,我意思係家長可以為小朋友選擇對佢地程度合適嘅課外書籍去增潤佢地嘅語文能力,而非單單去應付學校喺課程或Reader上嘅要求,其實有好多小朋友都經常習慣袋住本課外書作為課餘消磨時間之用,而非只作為做閱讀報告。至於您所描述嘅女名校生情況可能係個別例子,所以不方便俾意見。

Soundervolt 發表於 15-7-28 10:59
可能我令您誤會,我意思係家長可以為小朋友選擇對佢地程度合適嘅課外書籍去增潤佢地嘅語文能力,而非單單去 ...
同意,自幼有閱讀習慣,語文底子會好些,但有些家庭要學校推,在小學階段才開始

Soundervolt    發表於 15-7-28 11:14

LeeCC 發表於 15-7-28 11:11
同意,自幼有閱讀習慣,語文底子會好些,但有些家庭要學校推,在小學階段才開始 ...
我實在好驚訝, 今時今日大家都知道閱讀既重要性, 但原來仲有小朋友無閱讀既習慣, 家長講:小朋友唔鐘意睇書, 我有咩辦法。

BB仲响我肚內時, 我好羨慕人家寶寶年紀小小就會自己看書(看圖畫都係看書吧), 現在到人家羨慕我的寶寶只看書不打機。原來, 只要父母看書不打機, 小朋友就會看書不打機了。所以好多事不能等學校推, 等學校做就遲了。

little_yolky 發表於 15-7-28 16:59
我實在好驚訝, 今時今日大家都知道閱讀既重要性, 但原來仲有小朋友無閱讀既習慣, 家長講:小朋友唔鐘意睇書 ...
事實上,真系有家長係甘,她仲話屋企有太多書,d書系親戚的小朋友上中學了,所以全送給她的小朋友,但她小朋友到小一都未看過,我看過她家的書,由BB讀到高小都有,如果小朋友肯看到一半(假設小朋友的口味)不同,她們可以不用個個星期去圖書館,一個月一次都夠
我看完她家的藏書量和種類,只覺得可惜,小朋友錯過家裡的寶藏。

LeeCC 發表於 15-7-28 17:28
事實上,真系有家長係甘,她仲話屋企有太多書,d書系親戚的小朋友上中學了,所以全送給她的小朋友,但她小 ...
書係唔可以丟給小朋友睇, 係要陪佢一齊睇, 尤其係小小朋友。

引用:Quote:LeeCC+發表於+15-7-28+17:28+事實上

原帖由 little_yolky 於 15-07-28 發表
書係唔可以丟給小朋友睇, 係要陪佢一齊睇, 尤其係小小朋友。

今時今日原來仲有好多家長仲抱住指意哂學校嘅心態,只要將小朋友交俾一間大家認為好嘅學校上學去、到補習社學硬知識小朋友就自自然然會有好成績,而忽略點樣誘發小朋友對趕求知識應有嘅正確態度,對小朋友實在太過可惜。

MrBeast  我身邊都有唔少  發表於 15-7-28 19:07

有家長籍口自己不懂英文,所以吾識同小朋友讀,但其實圖書館有audio book借,只是他們 不會利用資源

little_yolky 發表於 15-7-28 17:41
我已經做了差不多七年Reading machine,每晚讀到氣咳,想請教如何來令小朋友自行閱讀?

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-7-28+17:41+

我已經做了差不多七年Reading machine,每晚讀到氣咳,想請教如何來令小朋友自行閱讀? ...
小朋友到咗某一個階段應該同您喺閱讀上要有互動,唔可以俾小朋友型成依賴

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 15-7-28 17:41
我識有d家長自己都唔享受閱讀(連8卦雜誌都嫌多字), 仲點會伴讀呢?

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-7-28+17:41+

我已經做了差不多七年Reading machine,每晚讀到氣咳,想請教如何來令小朋友自行閱讀? ...
如果七年,應該係您變成有閱讀習慣,而您小朋友變成聽讀習慣,我跟阿仔喺幼稚園時已有互動閲讀,有時佢讀故事書我畫簡單公仔去配合佢所講嘅故事內容,有時我讀佢畫....久而久之佢會自自然然對閲讀產生興趣。不過各師各法,要盡量令小朋友投入書本嘅世界之中。

Soundervolt 發表於 15-7-28 20:14
如果七年,應該係您變成有閱讀習慣,而您小朋友變成聽讀習慣,我跟阿仔喺幼稚園時已有互動閲讀,有時佢讀故 ...
謝謝意見,努力中

LeeCC 發表於 15-7-28 19:25
我都唔知啊, 我叫佢讀佢就讀了喎。

不過, 我有一個習慣, 鐘意揀淺一D俾小朋友, 佢handle到會好開心, 有心情繼續。所以, 我讀的書係深一D, 小朋友讀的係淺一D, 讀掂咗一個系列就讀另一個深少少既系列。本本都好薄的。到佢哋有一定既程度, 自己睇時就都會揀深一D, 因為佢哋會估。所以, 我哋係定期塞新書入書架, 根據小朋友進度塞新書。

Charlotte_mom 發表於 15-7-28 19:58
我識有d家長自己都唔享受閱讀(連8卦雜誌都嫌多字), 仲點會伴讀呢?
我都唔係成日睇多字書, 都係睇烹飪書多咋

Charlotte_mom    發表於 15-7-29 10:50

回覆 Olympian 的帖子

基榮一向收生不錯,可能它的升中派位好 !
塘官資源充足,又有聯繫中學!

各有各優點,總之,身教重於言教,家長老師都要努力!

回覆 LeeCC 的帖子

會屬的小學有好幾間,每校的家長代表試食後選一間,你鍾意食鹹,我愛甜,為何我要跟你?為甚麼不何間間不同飯商?
聽說教科書一樣,不同區域學校的生源不同,但都一都切用相同教科書(弱能學校例外)!

那教會較傳統/較人治/較不民主 !

回覆 little_yolky 的帖子

係呀!那麼,沙崙老師就本末倒置了,中文程度......

對不起!校長在頭一兩年以將校長室全新裝修!
我較欣賞校長將資源放在學生上多D!

PKKP 發表於 15-7-29 18:39

會屬的小學有好幾間,每校的家長代表試食後選一間,你鍾意食鹹,我愛甜,為何我要跟你? ...
教科書肯定不是全部屬會小學用一樣的,中文科沙崙用校本版,我看過另一間小學的書單,除了音樂,英文,聖經科,其他不同
‹ 上一主題|下一主題