用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TKO家長們知不知那些小學是活動教學?
go

TKO家長們知不知那些小學是活動教學? [複製鏈接]

1    0    0    0

回覆:TKO家長們知不知那些小學是活動教學?

我之前有唸過同一問題,問咗啲用家朋友發現就算揀二線都係好多功課,咁反正都係咁上下谷,倒不如揀返將天無咁嬲

我都想知,幫頂一下

回覆:angieip 的帖子

其實好少可以做到活動教學
真正的活動教學只在觀課時候出現

引用:回覆+LuckyFish+的帖子 但將天不是我的fir

原帖由 angieip 於 15-08-04 發表
回覆 LuckyFish 的帖子

但將天不是我的first choice, 所以計分呢part我不會選
咁你的首選係聖安嗎?點解唔揀將天做首選呢?

引用:其實好少可以做到活動教學 真正的活動教學

原帖由 Kathy_bo 於 15-08-04 發表
係㗎,聽啲老師講,一堂活動教學係要用好多時間去準備㗎,老師咁多嘢做,邊有時間堂堂活動教學

angieip 發表於 15-8-8 11:08
回覆 LuckyFish 的帖子

我有20分, 我女不受谷, 怕將天不適合她, 現在考慮黃永樹和宣基 ...
黃永樹嘅催谷程度,絕對唔低得過將天,宣基雖然無咁谷,但學術要求唔低,係要攪自己谷。坦白講,唔好咁天真以為官津小學真係可以活動教學,越重學術嘅官津小學越唔會活動教學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

不如話,唔好咁天真叻的學生是優質學校的出品,其實父母背景,好的補習老師也很重要。

引用:Quote:angieip+發表於+15-8-8+11:08+回覆+L

原帖由 hkpapa852 於 15-08-08 發表
黃永樹嘅催谷程度,絕對唔低得過將天,宣基雖然無咁谷,但學術要求唔低,係要攪自己谷。坦白講,唔好咁天真 ...
好同意,堂堂玩教學法,老師點教根基知識

引用:不如話,唔好咁天真叻的學生是優質學校的出

原帖由 小玲 於 15-08-08 發表
不如話,唔好咁天真叻的學生是優質學校的出品,其實父母背景,好的補習老師也很重要。

...
對對,父母train得好最重要

angieip:
totally understood your  feeling....
但香港教育制度就是這樣, 校長要交工課(維持學校好名譽), 邊有學校是happy school !  唔谷O既, 我都唔敢俾小朋友讀.... ....!!

angieip 發表於 15-8-10 12:17
我只想找間學校, 不是只會成日要求死背書/默書, 希望開心返學有歸屬感, 難道沒有嗎? ...

KTS啦禁~~$4500/m.[size=35.4386367797852px]

[size=35.4386367797852px]KTS都好著重德育紀律~課程係唔淺,英、数有教快,但每日功課少於六样,中英默書每学期各三、四次,唔計入成績表。每年三考,考試範圍適中~如跟得上程度,workload唔重,都係开心番学~不过如跟唔上都会辛苦。我覚得可為小朋友打好个底。

樓主講緊TK0,可以考慮直資真道,播道同優才

引用:其實好少可以做到活動教學 真正的活動教學

原帖由 Kathy_bo 於 15-08-04 發表
好通透!

樓主所指的活動教學的定義是什麼?如果TKO真的有活動教學的小學,又請問有沒有活動教學的中學呢?

‹ 上一主題|下一主題