用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友缺點?
樓主: siumanma
go

小朋友缺點? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-22+發表我

原帖由 momama 於 15-07-22 發表
哈哈,你睇呢個標題大部份人都偏向將優點包裝裝成缺點,咁我呢個方向喺博奕嚟講,叫做標奇立異,老師一定有 ...
創價?

引用:Quote:原帖由+B.B.BaBa+於+15-07-21+發表用

原帖由 momama 於 15-07-22 發表
若果學校鍾意家長咁樣講嘢,係一間膚淺嘅學校,我冇乜興趣去讀。
小一考直私 + 小二考津校,總共都有6間膚淺的學校接受到我呢種膚淺的家長答出呢種膚淺的答案。

siden    發表於 15-7-22 12:26

B.B.BaBa 發表於 15-7-22 11:49
小一考直私 + 小二考津校,總共都有6間膚淺的學校接受到我呢種膚淺的家長答出呢種膚淺的答案。

...
膚淺D好, 唔係好似我C6當年, 好認真咁用一句講咗阿女優點, 仲要係無關痛癢既優點, 但用5分鐘去講缺點, 仲要下下到肉 用埋case study作證添。

我做枱底交易, 响枱底踢佢一腳提佢收聲, 點知佢仲問我:做乜?

wing.2bb    發表於 15-7-23 12:51

引用:Quote:原帖由+momama+於+15-07-22+發表哈哈

原帖由 ylmanhk 於 15-07-22 發表
創價?
考創價問呢啲?唔明... ... 點都好,我幾好彩,考小一以及插小三時都係我口講我心,而去揾到一間好學校。

回覆:小朋友缺點?

多說一句,包裝一下的說話 =\= 說謊,更不是口不對心,相信呢點絕大多數版友都明白的。再者,不致令身邊的小朋友感到難堪,亦是非常重要的!

被動丶慢熱丶粗魯丶貪玩

回覆 momama 的帖子

Same here.  When I interview a person, I really want him / her to tell me the truth.  In fact, no one is perfect.  I expect the person will honestly tell me his / her weakness but at the same time tell me how he / she will improve.

引用:回覆+momama+的帖子 Same+here.++When+I+i

原帖由 tws2010 於 15-07-22 發表
回覆 momama 的帖子

Same here.  When I interview a person, I really want him / her to tell me the tr ...
Typical example: I am a very responsible person and willing to work late to complete the task.  My colleague/team do not like me because I push them to work late too.  我就會問 how can you encourage them with the same target and attitude ?  跟住佢就係無言以對。

各有唔同嘅睇法吧!如果有必勝方程式,就冇咗forum嘅存在價值。

我自己都負責請人, 其實對答中會看到說者的性格, 并不會只看他答的內容.  我不相信你地會請一個回應硬楞楞的人, 由佢自己從實招來有咩不足 .  此一來顯示此人冇說話的技巧, 未夠成熟去處理未來工作上見到的人事問題,  2來此人不懂變通, 每事只看成累白, 職場大忌.

學校面試老師都會睇家長反應, 難道家長不停地指出小朋友的不足才是好? 無論大人小孩, 每一個人都有不足, 好多時是2面的, 不足亦可能是未來強項, 如大人真的只看到不足而不停數落小朋友, 家長的責任在何? 說到底孩子的成長, 家長參與最多, 孩子的不足, 家長應早己看到并設法改善中才是. 家長都未做到又不停地在別人面前彈核小朋友此同那, 以表現自己是清心直說, 絕無花假, 學校會點睇, 心照..

wing.2bb    發表於 15-7-23 12:49
little_yolky  我想copy你段說話俾C6睇  發表於 15-7-23 10:10

我會照直講小朋友既缺點 (試想想, 那個小朋友無缺點呢?), 不過, 講完小朋友既缺點. 我們會後補幾句, 我們怎樣提點小朋友, 怎樣改善.

wing.2bb    發表於 15-7-23 12:49

人無十全十美, 有優點自然有缺點, 無須玩語言偽術包裝缺點. 直接講出小朋友缺點, 最重要係, 你要比校長知道你好瞭解小朋友缺點,仲要有相應的方法去改進小朋友. 話比校長聽你的解決方法最緊要....

wing.2bb    發表於 15-7-23 12:50

引用:通常大家會說什麼?如何表達會好D? +

原帖由 siumanma 於 15-07-20 發表
通常大家會說什麼?如何表達會好D?
照講,再講埋自己點樣拆招

引用:我自己都負責請人,+其實對答中會看到說者的

原帖由 HaYi 於 15-07-23 發表
我自己都負責請人, 其實對答中會看到說者的性格, 并不會只看他答的內容.  我不相信你地會請一個回應硬楞楞 ...
同意。

清心直說後再提供應對辦法呢招,用得唔好或聽者唔受好易炒粉。事實就係肯定有校長/副校/主任咁膚淺,只是多淨少而已。有jm好彩遇到坦白從寬的面見者,唔代表間間都係咁。

夾硬要用唔膚淺有腰骨的有話直說方法去回答,丢了學位/叩門位/插班生位則與人無尤,怨不得人。

學校係教育小朋友地方, 直接地說真話就可以. 例如, 膽小 (舉例怎樣顯示小朋友膽小..大人對佢呢件事看法.)

引用:我自己都負責請人,+其實對答中會看到說者的

原帖由 HaYi 於 15-07-23 發表
我自己都負責請人, 其實對答中會看到說者的性格, 并不會只看他答的內容.  我不相信你地會請一個回應硬楞楞 ...
同意!如果是公司請員工,一個普通對內職員,我需要佢講真話,唔需要特別說話技巧;但如果職位要對外又或者需要管理的下屬的,我會傾向揀有說話技巧的人。

學校面試,最重要係講一個合理的解決方法,問呢個問題主要都係睇家長有無心改善小朋友缺點。

膽小往往可能因為習慣觀察後才行動, 我識很多優秀的小朋友如是,  他們未必是有最快反應的, 被人以為退縮,  但往往一投入, 做事成果最好.  

如果家長在面試用"膽小"此類負面的說法, 又是否可以在短短幾分鍾內有效地和不熟悉小朋友的面試老師交流實際的情況 ?  如果家長將 "膽小"說成"觀察型", 減低了負面的意味, 又是否語言偽術? 又是否說了謊?

作為一個成年人及家長, 我覺得大家都可以研究下, 不過我自己就覺得用負面指出孩子的某些特質, 亦不是實事求事反映事實, 反之中性的用詞會更客觀.

manmanchubb    發表於 15-7-25 00:35

回覆:siumanma 的帖子

如實報導

‹ 上一主題|下一主題