用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中文中學開全英文班
go

中文中學開全英文班 [複製鏈接]

好想問下大家知吾知中中點解可以開全英文班?仔中學,其中一班係全英班,點解可以開全英班?要吾要經教育署批準,入到全英班係咪可以好似讀英中咁?希望大家比D意見,我真係吾識

0    0    0    0

引用:好想問下大家知吾知中中點解可以開全英文班

原帖由 pmlai 於 15-07-20 發表
好想問下大家知吾知中中點解可以開全英文班?仔中學,其中一班係全英班,點解可以開全英班?要吾要經教育署 ...
通識、音樂都係英文?

回覆:bb560 的帖子

通識中文,音樂英文

學生英文水平夠料, 就可以向教局申請
而家巿面上資助中學得3種產品,
全英中, 半英中, 中中
基本上便是被定性為Band 1, 2, 3

回覆:chesswin 的帖子

得一班全英也可定為半英中?

pmlai 發表於 15-7-20 15:30
得一班全英也可定為半英中?

大部份B2學校都是一級只有一班英文班,這些可以說是B2中,或B2尾,如果有2-3班英文班,可以說是B2頭中學

回覆:MariaTsui 的帖子

謝謝各位的解答

5知ar
但愈細讀英文愈好la

引用:學生英文水平夠料,+就可以向教局申請而家巿

原帖由 chesswin 於 15-07-20 發表
學生英文水平夠料, 就可以向教局申請
而家巿面上資助中學得3種產品,
全英中, 半英中, 中中
咁金文泰,陪正全中中乜band3?

chesswin  基本上姐, 我唔係話全部  發表於 15-7-21 10:33

pmlai 發表於 15-7-20 14:10
好想問下大家知吾知中中點解可以開全英文班?仔中學,其中一班係全英班,點解可以開全英班?要吾要經教育署 ...
請問邊間?

好似港島民生今年中一轉左全英班未轉做英中,升Level 去Band 1

引用:好似港島民生今年中一轉左全英班未轉做英中

原帖由 anna59 於 15-07-20 發表
好似港島民生今年中一轉左全英班未轉做英中,升Level 去Band 1
港島民生2010-2011已轉了全英班。

只要中一每班有85%係全港頭40%的學生,就可以全開英文班。

khmama 發表於 15-7-20 21:30
只要中一每班有85%係全港頭40%的學生,就可以全開英文班。
係咪教署有監管架? 我間聯繫中中, 一級4班, 但有3班英文班, 咁咪即係計落有成六成人係頭40%? 原來競爭都好大吓喎

朋友個仔讀緊中中,有一班英文班,佢仔入英文班,但佢話考DSE之前會轉返中文。

回覆:snugglechums 的帖子

知吾知點解會係DSE前轉返中文?

呢d情況通常係學生能力未夠用英文考。與其考英文DSE唔合格,不如用中文考起碼DSE合格,好好睇睇。有頭髮邊個想做癩痢。

有d學校為左滿足家長所以開英文班。但只要DSE維持考返中文,其向教局申請開英文班相對寬鬆。加上今年適齡學童少,所以之前有d學校話要降level轉中中都擱置。

回覆 snugglechums 的帖子

阿女就係咁, 中中學校, 得一班英文班, 我用常理以為佢可以成個中學階段都係英文為主,
同英中無分別, 點知中一至中三係英文, 但到中四就大鑊喇, 無左英文班, 英數同sci要轉中文,
學校攪左個幾日既適應班幫呢班學生.
唉 ! 我同阿女都好無奈, 老師叫我地家長寫信表達下意見.
講咩都無用啦! 選科後再拆細班打散晒, 學校點可投放咁多$為呢2x個學生請額外既英文老師.
其實呢d學校係咪一開始就唔應該開英文班呢? 依家好似唔上唔落咁,
咁不如中一開始就中文上堂, 打好個底

原來有中中會最後個幾年冇左英文班, 之前在英文班的同學會慣? 轉來轉去好玩咩!   中文班上左大學又如何, 又take 番英文?   

我讀書個時是英文中學, 上左大學有D subject 第一年基本上是重覆以前F.7的 course, textbook 都可以是一樣, really honey moon year.   如果當時教學語言中英轉來轉去, 不是好困難 ?  
‹ 上一主題|下一主題