用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 何謂九龍四大女校?
樓主: JamBBoy
go

何謂九龍四大女校?   [複製鏈接]

回覆:何謂九龍四大女校?

女人始終要受保護被人愛;看看王菲,現在是小女人才是真正的幸福。

Yanamami  我見那小烏依人的太太倒也感到她幸福~~羡慕呢~~  發表於 15-7-23 08:20

Unclejt 發表於 15-7-21 20:03
比我就排雙瑪高過 協恩、德望。
係囉, 協恩D女仔仲man過D男仔, 好鬼獨立強悍。

HaYi  Yep...  發表於 15-7-23 17:45
serinac  深有同感  發表於 15-7-23 15:35

雙瑪 = ?

引用:雙瑪+=+?+

原帖由 BabyKD 於 15-07-23 發表
雙瑪 = ?
瑪利曼?瑪利諾?

Soundervolt  聖瑪利、瑪利諾  發表於 15-7-23 10:39
BabyKD  but Marymount not in KLN side...  發表於 15-7-23 10:33

引用:雙瑪+=+?+

原帖由 BabyKD 於 15-07-23 發表
雙瑪 = ?
估計佢意思係聖瑪利及瑪利諾

回覆 B.B.BaBa 的帖子

icic . thanks

little_yolky 發表於 15-7-23 10:14
係囉, 協恩D女仔仲man過D男仔, 好鬼獨立強悍。
校長標榜讀協恩要有鬥心嘛....

little_yolky    發表於 15-7-23 12:19

Yanamami 發表於 15-7-22 09:40
世事总有例外:我有两位中中畢業男同学娶DG太太,有兒有女,幸福滿滿~~
中中如果係培正其實對比dg係唔會失禮架喎....

Yanamami  正是培正~~不过中中始終俾人感覚差一皮~  發表於 15-7-23 11:03

熊牛不兩立 發表於 15-7-23 11:02
中中如果係培正其實對比dg係唔會失禮架喎....
我唔知其他人點睇,但對我來講培正一定係全港no1中中

leiseefung 發表於 15-7-21 21:16
其實邊到有四大?來來去去只有佐敦果兩間,排第三個d已經有距離,只要睇班女仔DSE整體成績已可自行評定。尤 ...
非常同意.
果間真係好低調, 因為以前的幾任修女校長都鐘意低調, 機乎唔比記者採訪
以前會考, 高考年代, 唔比考九科十科, 所以冇乜可能有九優十優狀元, 變左學校在一般人心中唔夠出名, 但七優八優每年都不少. 高考後獲得獎學金到外國升讀大學的亦很多.
現在改了dse, 可以考晒咁多科, 四年以來, 三年都有狀元

我心目中只有三大女校: 聖瑪利, dgs, mcs
其餘協恩, 德望等, 都差一大截

如果用 DSE 成績計,就係 嘉諾撒聖瑪利書院, 聖保祿中學

DSE狀元就讀中學:

TOTAL

皇仁書院

香港培正中學

聖言中學

嘉諾撒聖瑪利書院

聖保羅男女中學

真光女書院

喇沙書院

英華女校

德望學校

中華基督教會協和書院

天水圍香港青年協會李兆基書院

協恩中學

九龍華仁書院

英皇書院

華英中學

聖保祿中學

聖士提反書院

港大同學會書院

拔萃女書院

香港道教聯合會鄧顯紀念中學

屯門順德聯誼總會梁銶琚中學

藍田聖保祿中學

引用:Quote:leiseefung+發表於+15-7-21+21:16+其

原帖由 粟米沙律 於 15-07-23 發表
非常同意.
果間真係好低調, 因為以前的幾任修女校長都鐘意低調, 機乎唔比記者採訪
以前會考, 高考年代, 唔 ...
同意三大女核

引用:Quote:原帖由+粟米沙律+於+15-07-23+發表非

原帖由 sissysze 於 15-07-23 發表
同意三大女核
女校

回覆:何謂九龍四大女校?

我好好奇MCS DSE result

有冇jm有相關資料?

polarbearlee 發表於 15-7-23 15:42
如果用 DSE 成績計,就係 嘉諾撒聖瑪利書院, 聖保祿中學
呢個只係狀元表....

mcl203 發表於 15-7-23 17:13
呢個只係狀元表....

大家咁鍾意比, 又出嚟攪下事先, 各大九龍區女子中學2014年中六畢業生去向統計:
中學名稱3322率聯招學位升讀3大比例升讀本地副學位課程比例升讀本地學士課程比例升讀本地學位課程比例升讀所有本地大專課程比例海外升學比例升讀大專課程比例 (本地+海外)
嘉諾撒聖瑪利書院91.54%66.20%46.80%14.40%71.20%85.60%85.60%10.90%96.50%
真光女書院84.10%57.97%
24.64%56.52%81.16%81.16%6.52%87.68%
拔萃女書院92.95%82.69%

瑪利諾修院學校89.90%
49.75%10.10%72.10%82.20%82.20%16.20%98.40%
嘉諾撒聖家書院80.00%

42.00%46.00%88.00%88.00%8.00%96.00%
協恩中學88.80%
~52%

~80%~15%~92%
德望中學86.50%76.10%48.10%20.00%65.16%85.16%85.16%14.84%100.00%
藍田聖保祿中學88.70%

26.00%59.00%85.00%85.00%7.00%92.00%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-7-23 17:22
大家咁鍾意比, 又出嚟攪下事先, 各大九龍區女子中學2014年中六畢業生去向統計:
玩大D, 整埋港島區既女校:

中學名稱3322率聯招學位升讀8大比例升讀3大比例升讀本地副學位課程比例升讀本地學士課程比例升讀所有本地大專課程比例海外升學比例升讀大專課程比例 (本地+海外)升讀學士課程比例 (本地+海外)
聖嘉勒女書院
73.00%

90.00%8.00%98.00%
聖士提反女子中學77.99%

25.20%51.60%76.80%20.10%96.90%67.00%
英華女學校86.50%
84.66%47.24%26.99%66.26%93.25%3.07%96.32%
嘉諾撒聖方濟各書院

~30%~45%~75%~15%~90%
瑪利曼中學92.00%85.00%66.67%44.44%

77.78%21.11%98.89%
聖保祿中學

49.30%27.26%22.00%58.00%80.00%17.00%97.00%
聖保祿學校  (DSE)< 89.7%

67.68%7.07%85.86%92.93%7.07%100.00%
庇理羅士中學89.30%
57.74%36.90%17.86%69.05%86.90%7.14%94.05%
嘉諾撒書院84.00%31.40%

39.70%45.60%85.30%10.10%95.40%52.70%
嘉諾撒聖心書院83.20%

22.70%55.70%78.40%20.50%98.90%
嘉諾撒聖瑪利書院91.54%66.200%67.80%46.80%14.40%71.20%85.60%10.90%96.50%
真光女書院84.10%57.97%

24.64%56.52%81.16%6.52%87.68%
拔萃女書院92.95%82.69%

瑪利諾修院學校89.90%

49.75%10.10%72.10%82.20%16.20%98.40%
嘉諾撒聖家書院80.00%

42.00%46.00%88.00%8.00%96.00%
協恩中學88.80%
~80%~52%

~80%~15%~92%
德望中學86.50%76.10%
48.10%20.00%65.16%85.16%14.84%100.00%
藍田聖保祿中學88.70%

26.00%59.00%85.00%7.00%92.00%

ok3  果然利害  發表於 15-7-24 12:55
siden  Thx  發表於 15-7-23 21:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

升本地+海外學士個data, 好似最有代表性, 不是好多都冇data..

hkpapa852 發表於 15-7-23 17:34
玩大D, 整埋港島區既女校:

恕我愚魯,其實我唔係好睇得出分別。
去海外升學可以係超勁攞獎學金,又或屋企太有$,又或讀唔掂書JUPAS冇位逼住走。升讀三大比率算是一個好些的指標。

更好係有DSE 主科>5 比率就最適合比較各校成績。

話說回來,all round education 更難能可貴。

引用:Quote:leiseefung+發表於+15-7-21+21:16+其

原帖由 粟米沙律 於 15-07-23 發表
非常同意.
以前會考, 高考年代, 唔 ...

‹ 上一主題|下一主題