用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?
樓主: baba987
go

請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?   [複製鏈接]

回覆 Yanamami 的帖子

只要家長不斷重覆教,記性差也可成b1學生,我教大仔真系教完隔一二個月又吾記得又重覆教過,今日學完時鐘,明天學貨幣,已忘記了時鐘點計,真系要不斷比回舊加新佢做。當時我嘅信念系不要放棄,做吾到頭個班,努力做中間或中間上些。

醒目開學勳章

回覆:請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?

對自己有要求,同父母關係好

回覆:baba987 的帖子

其實快樂的童年比成績更重要

如果可以全職照顧係好事,無論在學術、課外活動、品行都會是正向發展,會有預期結果,因為多咗時間與兒女相處,觀察到一有唔妥就可以立時作出修改,要全職媽咪才做得理想.

另外,成為B1學生:

先天 + 後天 = 100% 成功

先天,天資聰穎達90% + 後天,可輕鬆備試,只需付出10% = 100%成功
先天,擁有少聰明達50% + 後天,半數時間作備試,還需努力付出50% = 100%成功
先天,能力欠佳只剩10% + 後天,只要肯付出更大的90%努力,定必成功 = 100%成功

我認為後天的努力係可以彌補到先天的不足.

其中最容易又終身受用是閱讀習慣,越早進行越容易成功養成閱讀好習慣.

互勉之

TwinWong    發表於 15-7-20 10:56
YDLFATHER  AGREE  發表於 15-7-19 23:06

只要唔打機已成功了—半!

Yanamami 發表於 15-7-19 20:11
Band1中同尾可能要操,但同果十名同学比,來來去去果十个,真係唔洗操~唔好講唔洗補習,唔洗操練习,考試 ...
agree

學校教學呈度 如果keep住band1, 60~70%同學都系band 1

由細到大培養閱讀習慣,由伴讀开始

引用:只要唔打機已成功了—半!

原帖由 gingerale 於 15-07-19 發表
只要唔打機已成功了—半!
識得有一個朋友,在傳統名校直升中一,從不玩電子產品,不看電視,只玩運動,音樂,小學時晚餐聚會等車悶拎住本超重金庸小說,自小家長培養,又不覺是壓迫,完全不像現在的小孩。

B1a眼見也要補習,五百蚊一堂中文,數研學數加上門英文,這是我見考級第一的付出。另外我去某間補習英文,見到個舊朋友,他女兒全級第二也來補習,相信淨靠聰穎考b1a較小數。好多話冇補習,實際父母每天和小朋友看書,做練習,溫書這不是等於全職補習嗎?我絕不相信不勞而獲。

BennkiChu  我绝對沒有做你講的事情, 我小朋友功課我從沒理過, 做完任巨打機, 考試都5溫書, 巨成績好真係天聰,   發表於 15-7-20 22:01

在小學階段中, B1a 主要是天資加學習態度加一些練習,但如果 沒有資質點補都沒有用.

chrischeung 發表於 15-7-20 09:03

B1a眼見也要補習,五百蚊一堂中文,數研學數加上門英文,這是我見考級第一的付出。 ...

禁果d係"人造"band1a.我女学校头十的真係唔洗補,唔洗操,頂多考前做下練习~我女考呈一仲病紧,考試期间無温書追武則天,都好地地……(只係想俾个例子,考得好係唔洗補,真有其人~每周操水六日,每日两个鈡,又辯論又中国舞,又校園大使,边度黎時间補习呢?)

MASAYA  諗起人造資優  發表於 15-7-21 01:20

回覆:安格斯媽媽 的帖子

我識有個b1a學生,不是靠補習只是父母有能力幫助他溫習,超愛做練習及參加比賽,但會學珠心算,公文數,西班牙文,日文,普通話,小四已考成人普通話試。六年小學成績都在50名內,全級3xx人,直上中學,但中學未能保持,愛玩只靠天資

安格斯媽媽 發表於 15-7-20 10:43
我識有個b1a學生,不是靠補習只是父母有能力幫助他溫習,超愛做練習及參加比賽,但會學珠心算,公文數,西 ...
禁又唔可以只靠天資喎~一定要有良好学习态度先可以維持上去~

回覆:Yanamami 的帖子

所以狀元必定是自小有良好學習態度,不斷努力。

YmOra 發表於 15-7-19 22:56
如果可以全職照顧係好事,無論在學術、課外活動、品行都會是正向發展,會有預期結果,因為多咗時間與兒女相處, ...
我大女: 先天,能力欠佳只剩10% + 後天,只要肯付出更大的90%努力,定必成功 = 100%成功 (所以成功咗)
我細女: 先天,擁有少聰明達50% + 後天 只用20%備試, 因為鐘意瞓覺 = 70% (所以成績大上大落)

YmOra  大女,細女繼續努力  發表於 15-7-21 13:19

Yanamami 發表於 15-7-19 17:25
天資、性格、态度、識得就住佢既特貭黎玩既家長、發揮到佢長处既学校……近似天時地利人和~又似似地性能高 ...
揀學校既係家長, 培養性格/態度又係家長, 咁即係要有個band 1小朋友, 要先有醒目既band 1家長啦

Yanamami    發表於 15-7-20 12:11

换咗個頭像先。

‹ 上一主題|下一主題