用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?
樓主: baba987
go

請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?   [複製鏈接]

回覆:請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的

資優生究竟有多少?好似話佔10%左右,band one生佔全港33%, 即是說,只要IQ正常,後天努力,不難成為band one生

回覆:請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的

我於一所band 2 中學任教,N 年前,有一個學生在小學時已評為資優生,可惜家庭問題,再加上該學生唔努力,結果,未能在原校升讀中四。

johnnywalker 發表於 15-8-12 12:00
所以補習有兩種,一種係補底,一種係精益求精。
阿女小学老師很不贊成精補(精益求精),若跟唔上進度而補,無可厚非;若本身成績不俗,不如多花時间在阅讀或發展体艺上,禁先較全人發展~

johnnywalker 發表於 15-8-12 14:31
小學或者係o岩,但中學我就覺得未必,因為小學你只要keep住b1去抽中學就得(除非係要考女拔、聖保羅男女呢 ...
我梗係講紧小学啦~~呢度係升中派位嘛~~中学其实上到高中係全民皆補(禁滯),要操答題技巧之类,得1%有**耶~~点都要搏到盡!

johnnywalker  死火,我女都升中五了,仲未補  發表於 15-8-12 15:50

johnnywalker  死火,我女都升中五了,仲未補
唔洗死火~好多狀元都唔洗補的。
我女都係升中五。要補数,跟到都想佢考好d,幫補下科中文~佢科中文睇怕唔係1就2,當然要盡人事俾个善終服務佢,要補下~

johnnywalker  喂,咁你女真係要快補中文,呢科唔衰得  發表於 15-8-12 20:34

我都覺唔駛死火,冇錯答題技巧係取分關鍵之一,但講到補習先學到,只在學校學習就冇乜機會拎到高分,唔認同,係神化左補習定弱化左老師?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

johnnywalker  喂,咁你女真係要快補中文,呢科唔衰得  

唉~~末期絶症病人,無得救!佢从小学开始都長期B,升中以後,長年停留小学水平……
小学跟唔上,補習都話幫到下,中学補习又豈能起死回生呢?唔掂唔会補到掂㗎,只係好似搽SKII禁係度自我安慰—番:我有做到野禁解咋~

johnnywalker 發表於 15-8-12 21:06
絕招:睇多d金庸呀,先俾佢睇下劉華扮楊過先,等佢有興趣後再睇真書,1都變3
...
佢但凡中文野都無兴趣,無偶像……係死症!我放棄了

Yanamami 發表於 15-8-12 21:09
係, 我地依家LEE 班新一代, 只係識韓星EXO, BIG BANG... 什么男團女團, 個個样都整到一模一样, 我完全分唔到佢地係邊個打邊個, 佢地更加唔想知邊個金庸

TwinWong 發表於 15-8-12 22:07
係, 我地依家LEE 班新一代, 只係識韓星EXO, BIG BANG... 什么男團女團, 個個样都整到一模一样, 我完全分唔 ...
我女唔好呢d, 追youtuber同英美歌星多~~

TwinWong 發表於 15-8-12 22:07
係, 我地依家LEE 班新一代, 只係識韓星EXO, BIG BANG... 什么男團女團, 個個样都整到一模一样, 我完全分唔 ...
大家研究下,網絡作家呢個方向提升對中文興趣可唔可行?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-8-12 22:26
大家研究下,網絡作家呢個方向提升對中文興趣可唔可行?
要本身对果个語文有兴趣先会閱讀,喜欢讀又未必喜欢寫,喜欢寫或会有效,禁其实大前題係咪要对果个語文有一定能力同兴趣先会寫呢?如果全無兴趣甚至抗拒,未必可行~

引用:Quote:johnnywalker+發表於+15-8-12+21:06+

原帖由 Yanamami 於 15-08-12 發表
其實要小朋友對語文有興趣,家長自己都要有興趣至得,我自己都好熱愛中文,所以我女對中文都好有興趣,好鍾意睇書,寫野都OK, 我成日都會同佢討論不同文學任作家同作品,細佬就對中史有興趣,因為細個打機時鐘意玩三國遊戲,所以就氹佢睇三個演義,佢又鍾意春秋戰國,所以都買咗幾多呢類嘅書比佢睇,剛剛又帶咗佢地去西安睇古蹎,以印證書上所記漢唐古都面貌,我估佢地都好有興趣

TwinWong    發表於 15-8-14 14:58
johnnywalker  good!!  發表於 15-8-13 12:00
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

beaclem 發表於 15-8-13 10:09
其實要小朋友對語文有興趣,家長自己都要有興趣至得,我自己都好熱愛中文,所以我女對中文都好有興趣,好鍾 ...
唔…禁有知識水平高既家長,確係有好既影响。我乜都唔識,真係愛莫能助了~

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 15-8-12 21:09
同我大仔一樣,唔鐘意中文,冇偶像。s1-s2中文都好差,完全死晒!s3下學期突然開始好左D,補習老師都話佢進步左好多。今年暑假佢主動參加了個記者計劃學寫文章,希望對佢有幫助啦!

Yanamami  都好呀~~  發表於 15-8-13 10:36

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-8-12+21:09+佢但

原帖由 peggy 於 15-08-13 發表
同我大仔一樣,唔鐘意中文,冇偶像。s1-s2中文都好差,完全死晒!s3下學期突然開始好左D,補習老師都話佢進步 ...
可否分享下點解突然開竅?

‹ 上一主題|下一主題