用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?
樓主: baba987
go

請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?   [複製鏈接]

回覆 ha8mo 的帖子

系囉,這批人學校會送去資優學堂,吾使錢,這又算不算補習呢?
去學flyer又算吾算補習,好多家長話冇補習,佢地覺得功課班日日去才叫補習。個個補習定義不一樣。

Yanamami  禁我女都真係無以上“補习”!  發表於 15-7-20 13:40

回覆 ha8mo 的帖子

系,好多人話冇補習,去學緊superkids又話吾算補習。補習定義太擴了。

引用:除左天資,如果小朋友小心謹傎、organised

原帖由 Yanamami 於 15-07-19 發表
除左天資,如果小朋友小心謹傎、organised、時间管理好、好野快手、記性好、上堂留心、对自己有要求、有目 ...
認同

其實係一家四口子

引用:天資是第一要求,適當的教導是第二要求。我

原帖由 SIYip 於 15-07-19 發表
天資是第一要求,適當的教導是第二要求。我仔仔小一我完全無特別跟,平均分已經9x(讀屋村唔默書唔串字nurse ...
好有規律啊!仲好乖,吾會掛住上網同打機!

回覆:BennkiChu 的帖子

我二個同你的小朋友好似。不過只考全級20至30左右。都是讀b1b中學。其實小學只要上堂聽書,同埋自己做功課。家長千其唔好幫佢,要佢自己問番老師唔明既地方,如果是這樣,基本上考試有70至80分係可以的。

其實我覺得,你睇下個小朋友响學校同邊D同學玩,已略知佢屬於Band 幾了... Sorry, 離左題,純分享

Yan,你就好

TwinWong    發表於 15-7-21 09:40
Yanamami  所以我先夠胆係度講,唔到你唔信,真系有無補习而名列前茅嘅学生~無呃人~   發表於 15-7-20 15:51

回覆:請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的

我仔初小部份科目唔合格,小二返左一年功課班,之後係課餘無再上過任何有關學科嘅興趣班,補習班,但成績仍然係中下下游。

佢有大量運動,無電玩,上學日子每晚9:30就瞓,一放假我地就玩,臨考試前幾日先温下書。不過我一星期都起碼有3日返學前叫佢專心上堂,有進步就唔洗補習,啲錢可以用來吃渴玩樂。再加埋入到一間好適合佢嘅小學,令佢越讀越有信心,成績一年比一年好。

今年升中入到b1英中

3btsoi    發表於 15-8-11 12:52

回覆 patpat234 的帖子

努力必有成果

回覆 aminafy 的帖子

吾合群點計?我細仔獨行俠,自已玩,但考試頭個一成鬆小小。

patpat234 發表於 15-7-20 14:28
我仔初小部份科目唔合格,小二返左一年功課班,之後係課餘無再上過任何有關學科嘅興趣班,補習班,但成績仍 ...
揾到间合適既小学,能發揮佢既長处,令佢有自信,成績亦会有進步~呢个都係我女小学既信念。

聽講座講, 到小三開始, 有閱讀習慣的小朋友成績普遍可以上升, 好多靠小聰明又沒閱讀的, 成績會明顯倒退. 所以自小要培養小朋友閱讀習慣都是一個好方法.

YDLFATHER    發表於 15-7-21 02:17

引用:回覆+patpat234+的帖子 努力必有成果

原帖由 chrischeung 於 15-07-20 發表

努力必有成果
其實係屋企我完全睇唔到佢有努力,不過我信佢係有聽書的(老師講).
可能屋企無電視,佢無野做唔係同細妹玩就係睇書,我揀玩具都唔係乜都買,要砌要諗要用小小腦嘅先會買。另外因為佢有專注力不足,所以平時飲食我都會盡量清淡,糖份,味精,色素呢啲盡可能避開。

Yanamami    發表於 15-7-20 18:53

如果講培養一個Band1生,我估係指目標升讀
英中,因為banding並無其他意義。這同B1a或者頭十頭三等等,根本係兩碼子嘅事,Band1生只需要打進前三分之一,一般中等嘅天資加適中嘅努力應該已好足夠,至於入唔入到大學,還要看中學的發展!

好多人忽略了一個重要因素,就係banding取決於師兄師姐嘅pre-S1,再配對自己校內成績嘅排名,好多時唔係一對一配對。催谷同操卷對提升校內成績會遠高於pre-S1嘅幫助,所以我覺得如果學生在一間競爭劇烈嘅小學嘅B2a或邊緣人,如果學生唔想加強催谷同操卷,轉去一間教普通嘅小學可能更容易升返上Band1。

各位你好,我都分享一下小兒的學習成長路、小兒今年升F3就讀九龍區一間band1中學但唔算最Top的一間,小兒由小一至F1都沒有補習,因為本人和丈夫都希望小朋友能夠開心學習唔想由細就開始比太多壓力佢,但我們由小兒小一開始養成他有一個閲讀習慣,所以他由細開始就很喜歡看不同種類的書籍,我還記得小兒6歳的時候我們帶他去書局看書他一手就拿起本哈哩波特來看,我和丈夫互望一眼很奇怪這孩子竟然小小年紀想看一本這麼厚的書,卒之這日我就買了一套哈喱波特給他看,這樣就更加令小兒更喜歡閱讀,因為他在書本裡找到樂趣,所以往後讀書的日子裹對他有莫大的幫助,這樣就令他由小一至小六的成績都係全級頭五名之內,但很奇怪的事就係對小兒來説測試考試對他真係難度唔高,他由小到現在都是回家自己做好功課跟住就係佢自己既玩樂時間,他都係同其他小朋友一樣鐘意打遊戲機。到佢升F1至現在剛剛完成F2嘅課程他都是全班第一全級考第二。所以我想帶出一個訊息比現在的家長,唔好比太多太多野比小朋友去學,比番D空間佢地唔好太壓迫小孩,等小朋友開心學習自然有想不出的效果呢。

ChaCha424    發表於 15-7-22 01:09
YDLFATHER    發表於 15-7-21 02:19
BennkiChu  絕對認同, 我小朋友跟你小朋友很相似, 而唯一不同係我小朋友可以為左打遊戲攻略, 而不斷在網絡上找歷史   發表於 15-7-20 21:53
Yanamami    發表於 15-7-20 20:25

B1生上課首要專心,吾系點都救吾到!

Band5 發表於 15-7-20 19:43
如果講培養一個Band1生,我估係指目標升讀
英中,因為banding並無其他意義。這同B1a或者頭十頭三等等,根本 ...
//一般中等嘅天資加適中嘅努力應該已好足夠//
同意, 考唔到band one多數唔關個細路既天資事, 有d兩歲就以為係資優都考唔到有好多
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:Band5+發表於+15-7-20+19:43+如果講

原帖由 MASAYA 於 15-07-21 發表
//一般中等嘅天資加適中嘅努力應該已好足夠//
同意, 考唔到band one多數唔關個細路既天資事, 有d兩歲就以為 ...
同意中等天資努力成功機會大過資優,反而資優只會在某方面優勝,會有其他問題,上堂有些不能留心,未必肯背誦溫習,小學可能順利b1升中,但升中後未必能應付。

升中Band 1生佔整體1/3, 很難總結出什麼培養規律吧。現實上,很多Band 1生既不專心亦不勤力, hea爆

有D小朋友越係聰明,  見过由A質資優, 口材好好,
但成日想盡方法去偷懶, 唔温書, 欠功課, 最后變成B2-3材料
真係令原佢覺得自己唔夠聰明, 玉不琢不成器, 下多点苦功,
磨鍊一番, 至能成才

Yanamami  所以态度亦好重要,若有天資再加好态度=無得輸~缺—不可。  發表於 15-7-21 09:06
‹ 上一主題|下一主題