用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助? ...
樓主: 花花公仔
go

參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助?   [複製鏈接]

回覆 like_travel 的帖子

你就好啦!退役....我女起碼要游到出年年中

好少女仔坚持游到18 歲果組~~9~10歲有7、8heat, 到18歲就得番1heat。我估我女都应該係F3或以前退役~~玩下第二d野都好。

SIYip 發表於 15-7-21 17:56
回覆 little_yolky 的帖子

你覺得佢唔游水d時間會去咗邊?我自己考會考都唔會全日溫書,小朋友邊可能溫書 ...
唔游水佢緊係唔可能自動去溫書同做練習啦, 講笑咩 佢一有時間, 咪用晒嚟睇佢D閑書囉, 畫畫囉, 做手工囉。

我都suggest佢不如9月開始繼續游, 星期日一次咁。不過, 去游水加來回車程同沖身, 大大話話要用2.5鐘, 如果游水就無得去大草地玩了。

Yanamami  Opportunity cost~  發表於 15-7-22 16:10

回覆:ha8mo 的帖子

哇,原來要花這麼多時間

Kathy_bo 發表於 15-7-22 15:00
哇,原來要花這麼多時間
同其他野無異:台上—分鈡,台下十年功~

YuenBaBa    發表於 15-7-22 20:08
little_yolky    發表於 15-7-22 16:46
妹妹頭    發表於 15-7-22 16:06

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-7-18+21:24+編

學業成績比體藝更重要,我個仔冇體藝,都可以憑成绩入到B1直資,就算體育好但學科吾惦未一樣冇用

anna59 發表於 15-7-22 19:37
學業成績比體藝更重要,我個仔冇體藝,都可以憑成绩入到B1直資,就算體育好但學科吾惦未一樣冇用 ...

呢度个个运动又入band1a学校~放心!No problem~~唔会本末倒置。

回覆 QUINCY121HK 的帖子

其實我女泳隊隊員升中一後會走一啲,升中二又走一啲,如今我女在泳隊已經成為老大了。由於選科考試及學校school trip被迫疏於操練,學校水運會掃2、3個獎的指定動作應該成為歷史了
這些階段,一般junior swimmer都會經歷……

回覆 like_travel 的帖子

都係架
其實中三果年係最辛苦, 又要讀多2科, 又要保住成績揀科, 諗番起當日, 都覺得亞女好勁
學校水運會,亞女目標係要攞足6年全場杯, 仲爭2年,佢唔會放棄啦!

like_travel  攞足6年全場杯, 仲爭2年  發表於 15-7-23 12:05

回覆:參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助?

想問係香港想攞的游水成績/表現,要幾歲開始參加比賽?有咩比賽認受性高?

醒目開學勳章 王國長老

引用:想問係香港想攞的游水成績/表現,要幾歲開

原帖由 emiliarabbit 於 15-09-24 發表
想問係香港想攞的游水成績/表現,要幾歲開始參加比賽?有咩比賽認受性高?

...
你兩夫婦其中一位係體院教練,應該清楚咩比賽同年紀開始參加比賽。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

攞成績唔係睇你幾歲比賽, 係睇你做到咩時間/名次,  比賽只分泳總承認同唔承認, 一般泳總比賽/19區分齡/學界都承認的.

alan280204 發表於 15-7-21 12:14
好質疑係唔係真係有小朋友享受呢D游水訓練去比賽, 一星期游幾日, 每次最少個半至兩個鐘, 去到就不停咁游,  ...
如果小朋友唔想游, 逼唔黎, 俾教練鬧, 頂唔順, 係家長定仔女?
游水同返學唔同, 前者仔女 / 父母揀, 後者冇得講

我兩個女越游越快 , 攞獎真係靠操練, 佢地享受攞獎, 唔記得辛苦

你估陪練, 陪出賽, 家長好受嗎? 但睇到阿女的進步, 我都好安慰

學業成績也不錯

anyway, 大家的情況各有不同, 肯繼續付出的, 總有收穫, 最少身體健康, 阿女變得較有毅力去克服困難

Yanamami 發表於 15-7-21 16:51
係呀!係呀!講中呀~~成team人friend过打band!
佢地最鐘意shower個15-20分鐘吹水時間

edith208 發表於 15-9-24 10:48
佢地最鐘意shower個15-20分鐘吹水時間
咪係~~成日要家長入去更衣室的佢地出黎,等鬼禁耐,冲極唔願出黎~

體育強的名校,亦都只會追求係全香港層面的冠軍學生,乜嘢叫全香港層面? 例如全港學界的區際游泳比賽 (要在分區比賽單項前三名的學生才可以參加),呢類型的學生,就算你唔主動申請,呢啲名校都會主動招納。

正如之前的站友所講,台上一分鐘,台下十年功,有朋友的囝囝係游泳健將,一星期要操練六天,每天往返游泳池,都要喺車上做功課同温習,這樣的生活,接受到嘛? 要成為呢類運動員,需要多少時間去準備?

chuyuencheung 發表於 15-9-24 14:36
體育強的名校,亦都只會追求係全香港層面的冠軍學生,乜嘢叫全香港層面? 例如全港學界的區際游泳比賽 (要 ...

全港小學有17個區.....12個單項...各有頭3
港九5區學生每人只可以游2個單項...其他區唔知
中學每級別約有 2年級學生 F1-2...F3-F4...F5-6
我估....某區單項頭3都未必有名校主動招納

我又估....游水睇PB多過睇名次 ~~~

回覆 alan280204 的帖子

deleted

回覆 mcl203 的帖子

其實,所謂全港學界的區際游泳比賽,係指全港性的比賽,唔係分區果啲,係要分區比賽的頭三名先可以參加,同埋,點會每個單項都唔同參加者? 通常游 50蛙 勁果啲, 100 蛙咪又係佢哋,實際得奬者唔會好多人…… 所以,喺呢個比賽係真係好出色的健兒先可以攞到奬,當然,各間體育名校都會眼甘甘睇實呢班健兒……
今年協恩有兩個中一新生,都係學界游泳的得奬者……
‹ 上一主題|下一主題