用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助? ...
樓主: 花花公仔
go

參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助?   [複製鏈接]

“Yanamami  未講輸左DQ左点学会調節心理~~”

留番你補充下囉

little_yolky 發表於 15-7-22 09:47
認真的!請叫你女女月事時千萬不要游水, 因為月事時子宮特別弱, 不可以冷親, 日後有什麼婦科病, 生育困難就 ...
所有游水女仔都係禁㗎啦,都唔止係佢女女呀~游水真係—年365日的事啊!

Yanamami 發表於 15-7-22 09:58
所有游水女仔都係禁㗎啦,都唔止係佢女女呀~游水真係—年365日的事啊!
男女大不同, 女孩子對自己既身體係要更小心的。我們也不可以不相信中國醫學的經驗, 始終, 已經有幾千年的積累成果。

唔好話游水, 因為生理期時, 身體會有不一樣, 關節會更容易張開, 國內很多習舞的舞蹈員就以身犯險, 特別在生理期加操拉筋, 將關節張開。沒錯這個時期係可以令她們更快達到預期的成果, 但就陪上了健康。女孩子不可不慎!

little_yolky 發表於 15-7-22 10:07
男女大不同, 女孩子對自己既身體係要更小心的。我們也不可以不相信中國醫學的經驗, 始終, 已經有幾千年的積 ...
不过游水呢家野,停—个星期就会跌watt, 唔可以唔keep住練~~唔知peggy女玩多項運动,月事日子会否受影响?其实好多女运动員真係唔会禁滋陰……个个月停練—周真係好唔掂~

Yanamami 發表於 15-7-22 10:14
不过游水呢家野,停—个星期就会跌watt, 唔可以唔keep住練~~唔知peggy女玩多項運动,月事日子会否受影响? ...
咁就要衡量下身體重要定成績重要了。唔落水, 都可以做一D無咁重既體能練習的。通常要年紀長一些毛病才出來, 後生仔女持住自己青春無敵係唔會聽人講的。雖然, 依家女孩子好叻, B1率又高, 又有司局長, 甚至做總統, 但是天生的身體構造唔一樣呢點係幾叻都不能改變的。

little_yolky 發表於 15-7-22 10:19
咁就要衡量下身體重要定成績重要了。唔落水, 都可以做一D無咁重既體能練習的。通常要年紀長一些毛病才出來, ...
我諗能夠捱到禁操法既,体質体能已非—般,弱果批已早放棄或淘汰左~就好似鬼婆生完成第二日就番屋企(我自己都照冲凉洗头~开刀生坐月唔補得添)。你話怕冬天上水冷親,佢地个个操到乞嚏都無个呢~

little_yolky  唔係感冒既冷親,係冷親個子宮  發表於 15-7-22 10:45

去比賽發揮唔到自己應有水平,會扁咀,會黑臉…會有情緒,好自然,平靜落嚟,下次又會去過,嚴重嘅…揾專家囉,咁啱屋企人係,恭喜

ABC-DAD 發表於 15-7-22 10:30
去比賽發揮唔到自己應有水平,會扁咀,會黑臉…會有情緒,好自然,平靜落嚟,下次又會去過,嚴重嘅…揾專家 ...

运动員嘛~~輸就當食生菜~~不过我真係有見过喊既“小”朋友,好明顯參賽經驗少,未磨出不屈不朽既心态,比多幾次賽就慣。

有啲太過目標為本嘅操練,係專業運動員要面對嘅,對小朋友,風險唯有家長自行取捨。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150720/00176_050.html

命仔要緊!

Yanamami  教練都唔贊成身体不適(不包括月事)去谷去練~~有隱疾就無得好講。  發表於 15-7-22 11:05

little_yolky  唔係感冒既冷親,係冷親個子宮

我明你意思~

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 15-7-22 10:38
运动員嘛~~輸就當食生菜~~不过我真係有見过喊既“小”朋友,好明顯參賽經驗少,未磨出不屈不朽既心态,比 ...
在其中一埸長跑比賽,我遇過一位唔輸得既家長。奪得頭三名的小朋友都是小五/小六生,我女是其中一個,而第四名那位女孩睇様大约是中二/中三學生,在排隊等領奬時,那女孩的媽媽不停地罵女,"你真係冇鬼用,竟然輸被D小學生!"

ABC-DAD  咁係咪公開組?O左咀?就算唔輸得都有好多嘢可以講  發表於 15-7-22 12:14
妹妹頭  叫佢試下自己去跑, 睇下會唔會嬴至講喇!!!  發表於 15-7-22 11:15
Yanamami    發表於 15-7-22 11:13

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 15-7-22 11:10
在其中一埸長跑比賽,我遇過一位唔輸得既家長。奪得頭三名的小朋友都是小五/小六生,我女是其中一個,而第 ...
有年學界賽我囡同會有個男仔出賽, 最搞笑就係家長唔去睇唔去跟, 個男仔第一場輸左, 個家長係電話度鬧教練點解會輸, 點解會無獎, 我聽返教練講時呆晒囉.

Yanamami  包生仔  發表於 15-7-22 14:22
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

其實好睇家長點諗法, 比賽唔係輸就贏架啦!
著眼點係輸乜同贏乜?
贏人地係好叻咩?贏自己才是最重要

回覆 Yanamami 的帖子

所以女生會間中睇下中醫,調理調理

醒目開學勳章 王國長老

QUINCY121HK 發表於 15-7-22 13:12
回覆 miriam 的帖子

其實好睇家長點諗法, 比賽唔係輸就贏架啦!
個位極品家長黎, 唔去睇點知因乜事會輸, 最終就搵教練鬧.

我囡唔係未輸過, 輸左咪睇返 video 邊度做得唔好, 搵教練幫手改.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 15-7-22 12:22
有年學界賽我囡同會有個男仔出賽, 最搞笑就係家長唔去睇唔去跟, 個男仔第一場輸左, 個家長係電話度鬧教練點 ...
呢個唔係直昇機家長,係更勁既遙控飛機家長。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 15-7-22 13:18
呢個唔係直昇機家長,係更勁既遙控飛機家長。
你形容得好正.

真係未試過打學界賽, 仲要拎一大袋護具家長都唔跟埋去架.

最抵死係護具都帶唔齊, 指甲腳甲又唔剪, 教練滾到唔想畀佢出賽.

醒目開學勳章

ABC-DAD  咁係咪公開組?O左咀?就算唔輸得都有好多嘢可以講
[color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 1 小時前

10 -18 Yrs 5 km Run

回覆 little_yolky 的帖子

我囡已經接近退役,已經接近停操,她沒經歷這些。多謝提醒。Thanks
‹ 上一主題|下一主題