用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助? ...
樓主: 花花公仔
go

參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助?   [複製鏈接]

引用:咁我暫時又冇見過有家長送仔女參加打機大賽

原帖由 ha8mo 於 15-07-21 發表
咁我暫時又冇見過有家長送仔女參加打機大賽去做pro gamers

或者只係我孤陋寡聞 ...
阿仔小學真係有參加機械人大賽,要寫program。只可惜佢冇因而怕咗打機!

alan280204 發表於 15-7-21 18:16
有無家長諗過,每日游果兩個鐘唔係操水,而係你本身親見陪佢一齊游,邊樣好d????你做得到嗎???
其實唔想用 ...

睇个家長乜野心态啦~~如果佢當个仔女好似賽馬禁為佢去比賽,贏左就臉上貼金可向人炫耀一番,輸左就黑哂面要加操加操再加操……禁就。不过現实好多都唔係禁~~

再講,阿女学樂器,我亦唔会陪学(我本身对音樂全無兴趣),都-样係俾左錢就算。佢話要学就要花唔少既時间練,亦唔会清高到同阿女講:学音樂為陶冶性情,唔洗考級亦唔需要參加樂团,更無必要參加音樂節,你照学好了,閒來彈两曲俾我听下就夠~

回覆:QUINCY121HK 的帖子

我個囡都係,來緊升中二,一個星期操水六七曰每日基本游2個中,有時游埋早水加晚水一日4個中。見佢游到手腳都痛都話耍去真係少D堅持都唔得。呢D冇得迫係佢自己中意,真心開心見為佢自己(學界攞獎同希望有机會入埋港隊)概目標前進!

回覆:參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助?

千祈唔好試圖用游泳搏升到好中學,要攞獎付出太大,不成正比。我仔小四入泳隊,係我迫的,因小時有哮湍而且要減肥,健康水都每星期兩三次,每次兩個鐘,教練已唔多like. 學界只得第六、七名,另外足球、乒乓球校隊,都係無奬,學業成績B1A,但考英華都係waiting(佢鍾意有足球場),至今雖順利入自行一B1學校,仍然耿耿於懷。現在佢個人拉高咗唔再肥,已停咗練水,但有時同佢去泳池游水,見佢撲蝶時真係型到爆

妹妹頭  你個仔係唔係學界代表學校游蝶果個呀, 好有型呀!  發表於 15-7-22 08:14

唯有一樣不能否認,運動能訓練孩子堅毅不屈,無論幾忙,女孩子甚至月事,女教練說水壓唔怕仍要操練,呢啲真係非普通運動員精神 當然因人而異,但我女兒的確因為游水令她做事認真了! 目標明確,好似游水咁,衝呀衝!

回覆:like_travel 的帖子

認同。無論幾忙就算考試都耍去練水!運動訓練確令人鍛練意志身體,做事不會輕言放棄! 而佢讀書成績亦有進步!

引用:認同。無論幾忙就算考試都耍去練水!運動訓

原帖由 Apemanmon 於 15-07-21 發表
認同。無論幾忙就算考試都耍去練水!運動訓練確令人鍛練意志身體,做事不會輕言放棄! 而佢讀書成績亦有進步 ...
其實講真,比賽令我女增加咗自信心,以前細個真係講嘢都唔敢抬高頭望人嗰種,但人漸大,當自己努力得到朋輩認同,覺得自己唔係一無是處,反而令我女自己想學業成績進步一啲,若果小三無參加運動,我女成績可以話肯定比現在差

like_travel    發表於 15-7-22 14:24
saiwanho  這是令人鼓舞的改變!  發表於 15-7-21 23:54
peggy    發表於 15-7-21 23:50
Yanamami    發表於 15-7-21 22:16

引用:唯有一樣不能否認,運動能訓練孩子堅毅不屈

原帖由 like_travel 於 15-07-21 發表
唯有一樣不能否認,運動能訓練孩子堅毅不屈,無論幾忙,女孩子甚至月事,女教練說水壓唔怕仍要操練,呢啲真 ...
有嘢請教,請收pm

醒目開學勳章

alan280204 發表於 15-7-21 18:16
有無家長諗過,每日游果兩個鐘唔係操水,而係你本身親見陪佢一齊游,邊樣好d????你做得到嗎???
其實唔想用 ...
我女玩長跑、兩項鐵人賽, 佢好enjoy 去操水及操跑, 每星期操3 - 4日。運動是冇得迫既, 阿女之所以會玩長跑, 是見到Daddy 玩了長跑後, 除了減左肥外, 身體都健康左, 所以愛上了長跑。
運動幫阿女減到讀書的壓力, 所以學業成績不差, 今年升中去左一間B1A的中學。
去比賽是去見識及觀摩, 同埋睇下自己去到那個水平, 不覺得有問題。

醒目開學勳章 王國長老

引用:有無家長諗過,每日游果兩個鐘唔係操水,而

原帖由 alan280204 於 15-07-21 發表
其實唔想用 ...
我囡玩跆拳道、乒乓球、排球同田徑。

跆拳道 P.1 開始學,今年升中,個個星期要操,有比賽仲要 keep 磅加操,呢 d 無得迫掛,佢要打比賽就要做。

超磅出唔到賽時又唔關我事,點解佢仲要做?原因就係佢鍾意。

出去比賽時定晒咁睇人打,為乜?取人長處補自己短處囉!

岩岩個星期六先同佢去澳門比賽,今次唔使打,係套拳比賽,教練無時間捉佢練,全部自己黎,到比賽時我睇到好大進步,教練睇返 video 都讚好左。

教練無同佢練啵,點解進步同改善左?咪又係佢鍾意囉!

中學排球隊教練知佢小學時係校隊,叫佢暑假返去玩。開頭佢唔想架,可能係小學個教練教得無咁好所以唔想去,點知星期一去完話要繼續,星期二朝早黃雨都照去,打到手腕腫左返到屋企自己搽按摩膏,我問佢星期三仲去唔去,只係答我一個字 “去”!

家長迫?我知打到腫晒已經問仲去唔去,佢唔鍾意既迫到咩!

我囡三個呈分試考得最好係呈一,B1A 成績。呈二我想佢多 d 時間温書 cut 田徑,即刻送個 B1B 畀我。呈三知死唔可以再跌,力保不失 B1B。

我囡除專補外我無乜點同佢温書,全部自發係學校温,因為佢要預時間玩佢鍾意既運動,畀多左時間佢温反而仲死,無動力去迫自己安排時間。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

講番游水,每個去比賽嘅人,都知自水游咩時間,對手大概咩時間,亦好清楚企上枱正常得三個位,同意?
咁刻苦練習為咩?為有得落場囉!開心知道自己有進步囉!感覺到自己有努力過囉!唔比賽亦無問題,不過能儕身同勁人同場較量嗰種感覺同興奮,要試過先體會到,非為輸贏,係…為自己喜歡做嘅事燃燒整個人,未試過?真係好難解釋[努力鍛煉自己,感覺自己存在]

peggy    發表於 15-7-22 21:26
Yanamami  未講輸左DQ左点学会調節心理~~  發表於 15-7-22 08:26
妹妹頭    發表於 15-7-22 08:22

回覆 peggy 的帖子

我個女只係小三, 都識同我講, 游水可以減壓, 可以一路游, 唔駛諗考試學習既野, 係最開心既時間, 我從來冇諗住用游水去幫助升上B1英中, 相反, 係我個女有自己既目標, 佢話13歲會去考"拯溺章", 16歲會去考"教練牌", 就可以PART TIME教小朋友游水...依個才是佢不停練習的目的

引用:回覆+peggy+的帖子 我個女只係小三,+都識

原帖由 妹妹頭 於 15-07-22 發表
回覆 peggy 的帖子

我個女只係小三, 都識同我講, 游水可以減壓, 可以一路游, 唔駛諗考試學習既野, 係最開 ...
小三已想緊揾錢,相信妳個女"錢"途無可限量

回覆 pcy307 的帖子

佢唔係為錢, 佢係好鍾意小朋友咋, PART TIME可以搵得幾多丫?

引用:回覆+pcy307+的帖子 佢唔係為錢,+佢係好鍾

原帖由 妹妹頭 於 15-07-22 發表
回覆 pcy307 的帖子

佢唔係為錢, 佢係好鍾意小朋友咋, PART TIME可以搵得幾多丫? ...

你都唔好話,我fd 做文職,早年一個暑假pt可搵七萬,佢自己屋苑教,教到佢怕辛苦推堂,而家唔肯教添

回覆 fionakong2008 的帖子

因我個女一真都係YMCA學, 如果經佢地考到"教練牌", 就要晌YMCA教, PART TIME真係唔係搵好多, 但好在時間好, 如果我個女繼續讀上大學, 就可以就到時間, 搵番D駛用

like_travel 發表於 15-7-21 21:29
唯有一樣不能否認,運動能訓練孩子堅毅不屈,無論幾忙,女孩子甚至月事,女教練說水壓唔怕仍要操練,呢啲真 ...
認真的!請叫你女女月事時千萬不要游水, 因為月事時子宮特別弱, 不可以冷親, 日後有什麼婦科病, 生育困難就手尾長了。這是中醫的勸告。

年齡跟體質因人而異,不過小學生操水同休息要調節下,足夠休息配合才有理想效果,過早過大嘅訓練強度都容易有後遺症。
‹ 上一主題|下一主題