用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助? ...
樓主: 花花公仔
go

參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助?   [複製鏈接]

alan280204 發表於 15-7-21 16:02
絕對應同有咁既小朋友,呢D應該係小部係, 不過我唔相信大部份小朋友都喜歡咁樣所謂操水, 比賽, 操水,比賽
。 ...
我明你意思~~
我亦曾犯錯~大女(細女都係)四歲学游水(本為求生技能早d識好)。好快学哂四式~上到小学要—体一艺吧~~反正已学識咪入泳隊游囉~大女一周游三次,游完累到飯都唔想食……曾幾何時我都有發夢佢攞獎,後來嘛……有醒既—日,佢根本唔係游水材料,罷了~上到小五六又呈分又忙,cut到游两日健康水。升中个女話唔游, fine~咪唔游~~呢段期间係辛苦㗎~貼錢買难受!不过唯有得益係:佢好少病,就算病,食两粒退燒葯就自己好。

不过阿妺呢~就係完全相反既故事。當我無心插柳時呢……柳成蔭。

回覆:參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助?

嘩,一講運動好熱鬧

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-7-21+15:49+禁你

原帖由 alan280204 於 15-07-21 發表
絕對應同有咁既小朋友,呢D應該係小部係, 不過我唔相信大部份小朋友都喜歡咁樣所謂操水, 比賽, 操水,比賽
。 ...

咪搞錯游水和操水,大部份小朋友學識游水就放棄唔學,不少家長喜愛炫耀成"操水",一個鐘頭游千幾米,點逼呀!去到高小仲操緊既,多數都係自願啦!!!

Yanamami 發表於 15-7-21 16:15
我明你意思~~
我亦曾犯錯~大女(細女都係)四歲学游水(本為求生技能早d識好)。好快学哂四式~上到小学要—体一 ...
吓, 健康水都要一星期兩日, 邊有咁多時間

Yanamami  如果嫌去游水麻煩,落平臺跳繩吖~~對心肺功能都好好。但要跳足半個鐘都好悶~   發表於 15-7-21 17:35
Yanamami  日曰運動身体好嘛~~  發表於 15-7-21 16:27

回覆 little_yolky 的帖子

如果當小朋友係熱愛, 自己就會好積極抽時間去游喇....

因為游水成績好,可以順利入到BAND 1中學,大有人在....我都識唔少,但成績起碼不能太差.
其實操水真係好辛苦, 我D女操水操到想死咁濟, 但哩個活動係佢地當初自己選擇, 揀得就要做好佢,唔想佢地一辛苦就放棄,2個女之前好重惰性,自理能力又差,
現在已經訓練到自己起身去操水
其實小朋友學乜活動都好, 重點係響學嘅過程中佢會領悟到甚麼
我女就黎16歲, 已經過左反叛期,你估佢唔想反叛咩?係因為佢又要訓練又要讀書,佢連反叛嘅時間都無呀!佢自己都識講,有時間不如溫書同瞓覺好過

回覆 ha8mo 的帖子

好正常丫

ha8mo 發表於 15-7-21 16:31
我在更衣室聽的係
幼稚園畢業時能自己游畢50米
升小後每日游3000米
你成日講間旺角中學...好似話日游5000米

回覆 alan280204 的帖子

好多時係因為不捨,一班差唔多同齡嘅朋友仔齊齊打拼,實際上泳池已經成為佢地嘅聚腳點, 就好似有d小朋友鍾意放學後三五知己去打波,去唱k,去老麥食個包咁架咋
到左某d年齡,跟本就強迫唔到佢地去操水, 佢地抱怨歸抱怨,最後米又係夠鐘就出現響泳池

妹妹頭  同意  發表於 15-7-21 16:49

QUINCY121HK 發表於 15-7-21 16:48
回覆 alan280204 的帖子

好多時係因為不捨,一班差唔多同齡嘅朋友仔齊齊打拼,實際上泳池已經成為佢地嘅聚腳 ...
係呀!係呀!講中呀~~成team人friend过打band!

當運動成為兒女社交生活其中一部分,父母的苦心就算有回報啦

Yanamami 發表於 15-7-21 16:51
係呀!係呀!講中呀~~成team人friend过打band!
只係有D網友唔明....硬要講成"逼"...."學" 同 "操" 根本就係兩回事

去到某個年紀....D小朋友寧願流連泳池/運動場/球場....傾下偈又練下
好過係屋企管住晒...自由空間就係泳池/運動場/球場
逼佢去少曰都難

Yanamami  可能佢既小朋友未到我地果d既年紀,唔明大朋友喺點諗~  發表於 15-7-21 17:27

引用:當運動成為兒女社交生活其中一部分,父母的

原帖由 ABC-DAD 於 15-07-21 發表
當運動成為兒女社交生活其中一部分,父母的苦心就算有回報啦
上到初中,有時佢地去咗練習,真係小好多無無謂謂嘅應酬㗎(巧合下無意間睇到whatsapp)不下一次同學朋友約出街,佢都話,唔得呀,要練習

ABC-DAD  練習同比賽係運動體驗係回憶,亦係樂趣  發表於 15-7-21 19:33
ABC-DAD  不過我係指練習同比賽以外啲社交生活  發表於 15-7-21 19:31

睇完呢個POST就知點解香港兒童體質咁差, 一星期游兩日水已經嫌多, 一星期十來個鐘運動直情覺得係天方夜譚, 係其他發達國家, 兒童每日係至少要有一個鐘帶氧運動才算標準, 呢個係"最低"標準, 運動應該係日日做, 不存在甚麼逼迫或要放棄其他東西而做.

little_yolky  吓??????今次係日日一個鐘  發表於 15-7-21 17:37
Yanamami  喺呀~日日運動真喺少病痛好多~  發表於 15-7-21 17:24

游水之嘛,識游咪得囉,為乜要操水要比賽!
行路之嘛,識行咪得囉,為乜要練跑要田徑!
打波之嘛,識打咪得囉,為乜要鬥波要計分!
寫字之嘛,識寫咪得囉,為乜要練字要書法!
講嘢之嘛,識發音咪得囉,為乜要朗誦要表演!

babybaby2010  :dadday:  發表於 15-7-30 16:30
mcl203  有道理 !!!  發表於 15-7-21 17:41

Band5 發表於 15-7-21 17:33
游水之嘛,識游咪得囉,為乜要操水要比賽!
行路之嘛,識行咪得囉,為乜要練跑要田徑!
打波之嘛,識打咪得 ...
你漏左~
學樂器不一定要考級,不一定要入樂團,不一定要比賽。

其實一切都喺俾自己一個目標o者~~~禁辛苦練,都想同人切磋一下,睇下自己到乜水平既~

回覆 little_yolky 的帖子

你覺得佢唔游水d時間會去咗邊?我自己考會考都唔會全日溫書,小朋友邊可能溫書,做練習,溫書?適當運動對任何人都好重要。我覺得一星期游1 hr, 對學業完全唔會有影響。我停3 個月,主要係怕凍,自問呢個做法已經太'愛錫'佢,其實游埋個3 個月都唔係問題。

妹妹頭  係呀, 我個女自K2已經游足12個月, 冇間斷, 佢依家真係唔怕凍, 冬天都唔肯穿保暖衣游, 佢話"阻水"喎   發表於 15-7-22 08:11
Yanamami  其實HK都就黎無冬天,我個暖爐都唔知幾多年無攞出黎用~~操慣左,上水跳兩下包番件褸就掂~   發表於 15-7-21 18:08

有無家長諗過,每日游果兩個鐘唔係操水,而係你本身親見陪佢一齊游,邊樣好d????你做得到嗎???
其實唔想用怪獸家長呢個詞,但睇到回覆就係有部份家長小朋友無論學咩
最終目的就係要比賽,考試,攞成績,咁叫有目標,小朋友由讀書開始已經不停要面對考試,測驗,估唔到以前我地用黎娛樂既運動,今時今日佢地一接觸,最終就係要比賽,考試。 而唔係讀書以外既一個放鬆,相反加重另一種壓力,可悲

‹ 上一主題|下一主題