用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助? ...
樓主: 花花公仔
go

參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助?   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+alan280204+於+15-7-21+15:10+

原帖由 alan280204 於 15-07-21 發表

個個講到好似好有道理咁。 我又想分別下
所以,相信你囝囝仲未去到某階段,操水除可以強身健體,仲可以鍛煉刻苦,鬥志,信心,處事態度,咪吓吓由功利出發,去否定某D小朋友既興趣,我識位小朋友週末游早上6時半,若係被逼,你都可以試下逼唔逼到!

引用:Quote:原帖由+alan280204+於+15-07-21+發表

原帖由 mcl203 於 15-07-21 發表
所以,相信你囝囝仲未去到某階段,操水除可以強身健體,仲可以鍛煉刻苦,鬥志,信心,處事態度,咪吓吓由功 ...

去睇下D公開賽,瞭解下D小朋友果種認真態度,賽前準備,應有得著,好過成日空想佢地係被逼,點逼?

BTW...唔否定不少家長以升中為目的...將運動和學業混為一談!!!

alan280204 發表於 15-7-21 15:09
個個講到好似好有道理咁。 我又想分別下
溫習, 考試, 讀書辛苦係因為本身每個人都需要學習去升學
游水本身 ...
而家D細路吾係彈了幾多級鋼琴, 就係話比賽左幾多校際區賽既游水比賽...
整個暑假又話去外地集訓...
聽到都辛苦..

mcl203 發表於 15-7-21 15:18
所以,相信你囝囝仲未去到某階段,操水除可以強身健體,仲可以鍛煉刻苦,鬥志,信心,處事態度,咪吓吓由功 ...

係囉~~小学係可以逼到,到高小初中青春期—到,都係果句:你逼唔到佢去做佢唔想做既野,你更加阻止唔到佢去做佢要做既野~~
有幾日泳池維修,个細女竟然身痕話無得游周身唔聚財~~其实可以當係有d人曰曰去gym,慣左胺多氛booster, —日唔做gym就唔舒服—样~~

大个仔大个女点逼到吖~~我大女就係—升上F1就話唔游水果d~~

mcl203 發表於 15-7-21 15:18
我都識好多操水既小朋友, 得5.6.7 歲開始有D更細, 初初學游水係好開心, 到了家長要佢操水, 可以不情願嗎 ????根本唔可以 , 佢地真係好想嗎???? 真係可以推卻父母既意願 ????

近年在歐洲進行的研究顯示,經常在使用氯氣消毒的泳池游泳,會增加哮喘和花粉

症的病發率。科學家認為,在水及空氣中的氯氣副產品,可能會損害肺部的組織,

令細胞更接近致敏源,導致患哮喘、花粉症、和因運勭而起的咳嗽。另一個更好的

選擇,是在水質良好的海灘游泳。

如果真心為小朋友好多D帶佢去海灘游呀痳 .你做唔做到 ?
我個仔學游水時, 我每次有一齊自己游, 游完皮膚非常之乾, 如鼻敏感會不停流鼻水, 游海灘係唔有咁既情況
你地有無同佢長時間每次一齊游, 定係坐係度隔岸觀游 ,  知道水中氯氣帶出既傷害, 某程度上係強身健體, 亦會傷害緊小朋友

至於鍛煉刻苦,鬥志,信心,處事態度 ???? 係唔係真係要小朋友咁樣去游水先訓練到呢 ???? 唔操水就訓練唔到???

本人要小兒學游水, 只要學識就可以 , 亦唔會去到你講既階段, 因為唔需要咩比賽去炫耀, 去考學校。

在我立場, 讀書係應該辛苦既, 游水應該係開心輕鬆

引用:Quote:mcl203+發表於+15-7-21+15:18+所以,

原帖由 alan280204 於 15-07-21 發表
我都識好多操水既小朋友, 得5.6.7 歲開始有D更細, 初初學游水係好開心, 到了家長要佢操水, 可以不情願嗎 ?? ...
好遺憾,似乎,你只會認同你自己既睇法,希望你唔係強逼你囝囝放棄某D興趣啦!!

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-7-21+15:33+編

原帖由 Yanamami 於 15-07-21 發表
我小朋友身边都不少同學,補習係去上堂,唔係學習,操運動,可以係去聚會,幾年都係頗差,高小階段,逼到真係父母好野,出埋棍都未必得啦!!!

alan280204 發表於 15-7-21 15:37
我都識好多操水既小朋友, 得5.6.7 歲開始有D更細, 初初學游水係好開心, 到了家長要佢操水, 可以不情願嗎 ?? ...
禁你預設操親水每个小朋友都係痛苦既……無可否認,有一群拉牛上树,父母夢想佢地仔女頸上掛满獎牌,但你唔可以—竹篙打哂一船人,確有好多年青人日操夜練(其实並唔局限係泳池!排球場上、跑道上、劍擊場上、篮球上滿係汗水、周身伤既年青运动員……),無人逼佢地,皆因佢地有自己目標。

celialing  其實有好多家長自己小朋友唔會就覺得人地一定係迫先有咁多獎,真係好費解  發表於 15-9-25 17:56
妹妹頭  非常同意, 我個女就係其中一個自己要操既, 因為游水係佢唯一興趣  發表於 15-7-21 16:00

EMMA88 發表於 15-7-21 15:30
而家D細路吾係彈了幾多級鋼琴, 就係話比賽左幾多校際區賽既游水比賽...
整個暑假又話去外地集訓...
...
係喎, 最恐怖係D家長個個都話自己個仔女, 好想學架, 係好想特訓, 係自願架
得果3,4 歲開始就要做呢D野, 小朋友都無自主啦, 你叫佢咪做囉
之於再大D迫唔迫, 而家好多從小就要學某D野, 只要家長話好, 久而久之,根本小朋友心態就係滿足家長既需求。點敢SAY NO

小兒細個鼻敏感勁, 所以我開始同佢做運動, 游水, 跑步, 踢波, 踩單車, 每一樣我都係同佢一齊做, 起碼比佢知道我要求佢要做, 我自己都做, 而我唔係得既口, 或者比錢佢學了事, 亦比佢知道運動身體好,係每個人都要, 佢要我都要。絕對唔係要求佢要比咩賽。

唔係為左咩炫耀, 要佢辛辛苦苦操呢樣操果樣為左比賽, 履歷。

有一日小朋友你叫我做運動身體好, 點解次次都係你坐係度睇住我做 ?你點答

ha8mo 發表於 15-7-21 15:44
阿媽你吹水咩
就算去九龍仔同摩士都離你不遠呀
你有所不知~我女操水真係為吹水!成team人一齐佢先有㽼,你估佢眞係無水不欢?佢鈡意去social咋~

mcl203 發表於 15-7-21 15:43
好遺憾,似乎,你只會認同你自己既睇法,希望你唔係強逼你囝囝放棄某D興趣啦!!

...
如果有一日我個仔同我講我好想每日游兩個鐘水. 每次不停游, 我一定比佢咁做
而家我個所幾學少少地兩三樣, 我每隔一兩個月就會問佢想唔想學, 絕對唔會迫佢
當然我認同某少部份小朋友真係可能好想游水去比賽, 去贏, 但大部份點解要咁做 ? 現今香港社會大部份人都明白知道原因

SIYip 發表於 15-7-19 21:08
如果為升中,攞練水嘅時間嚟溫習可能仲有幫助。唔好再為升中而攞咩攞咩啦,小朋友有興趣,就盡量支持,齋為 ...
其實我想問下, 我女女運動好差, 今年暑假學游水, 一星期兩日, 佢又游得好開心喎, 仲要學得快過我添。咁9月開咗學, 如果一星期游一日, 係咪好過停咗出年暑假再學? 如果唔學會唔會唔記得點游? 我既目標只係學識蛙式+強身健體+減肥 會唔會好浪費讀書時間?

alan280204 發表於 15-7-21 15:52
係喎, 最恐怖係D家長個個都話自己個仔女, 好想學架, 係好想特訓, 係自願架
得果3,4 歲開始就要做呢D野, 小 ...
其实比賽有乜问題,為何反感?

Yanamami 發表於 15-7-21 15:49
禁你預設操親水每个小朋友都係痛苦既……無可否認,有一群拉牛上树,父母夢想佢地仔女頸上掛满獎牌,但你唔 ...
絕對應同有咁既小朋友,呢D應該係小部係, 不過我唔相信大部份小朋友都喜歡咁樣所謂操水, 比賽, 操水,比賽
。 如果去到中學10幾歲, 基本上佢喜歡既運動,佢自己去玩, 就算身水身汗都係一種娛樂, 我反生都係
問題係如果10歲以下有D更加由4-5歲開始, 小朋友要咁操水, 難道你應為小朋友覺得係一種娛樂???

little_yolky 發表於 15-7-21 15:58
其實我想問下, 我女女運動好差, 今年暑假學游水, 一星期兩日, 佢又游得好開心喎, 仲要學得快過我添。咁9月 ...
去健康院做学童保健~医生问有無每星期做三日运动,每次半个至—个鈡?禁你話係咪keep住游好d? 游水本身唔係好浪費時间,但加埋來回泳池同冲凉時间都唔少野~你要强身健体加减肥,梗係要regular exercise啦~

妹妹頭    發表於 15-7-21 16:07

唔經過4-5歲開始學既階段, 又點會到10幾歲自己決定學唔學既地步呢, 試問下, 如果4-5歲唔開始去試下學游水, 唔通到左10幾歲, 至去join泳班, 同d 5-6歲小朋友一齊學游水?

little_yolky  你話緊我呀?  發表於 15-7-21 16:21
Yanamami  係要由細学,越細越唔怕水~  發表於 15-7-21 16:19

Yanamami 發表於 15-7-21 16:04
去健康院做学童保健~医生问有無每星期做三日运动,每次半个至—个鈡?禁你話係咪keep住游好d? 游水本身唔係 ...
吓????????每星期做3日, 每次半小時以上???????????緊係無啦, 體育堂一星期得兩堂咋。我無參加學童保健, 所以無被問過。

不過, 冬天游唔知會唔會冷親。上水果下都好凍

Yanamami  操慣左身体壯,寒冷天気警告都唔会冷親,但你只游—两日,危d!  發表於 15-7-21 16:17

我女係去暖水池游, 專人教, 游足12個月, 由k2游到依家4年級, 因為已經學完四式, 想佢停, 佢都唔肯 (真人真事), 所以我專重佢

前3年去體檢, 姑娘都讚佢, 叫佢keep住游, 醫生冇講過游水會對身體唔好喎, 反而小女出世有哮喘, 醫生叫佢學游水, 所以k2就開始游, 上小一已經好番, touchwood 一次都冇再番發

babybaby2010  我都識幾個朋友游左水之後哮喘斷尾, 初初亦係醫生建議, 唔明樓上點解有人會話游水引發哮喘   發表於 15-7-30 16:26
‹ 上一主題|下一主題