用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助? ...
go

參加學校泳隊定泳會泳隊対升中有幫助?   [複製鏈接]

如題
   4    0    0    0

參加校隊就可以參加学界比賽;參加泳会泳隊就可以參加分齡賽……通常会两个都参加哂~至於对升中有無幫助,唔係因參加左边个隊,而係游出咩紀錄同攞过乜獎。

Thanks!

引用:Quote:花花公仔+發表於+15-7-18+20:11+如題

原帖由 ha8mo 於 15-07-19 發表
你知唔知水要點練?
願聞其詳

ha8mo 發表於 15-7-19 19:59
我唔係有咩料爆,冇特別既野
只係想用游水來升中的話
比起其他運動項目係更極度燒時間

每周六日每日两小時走唔甩,的確係投資与收成不成正比,事关唔係禁操法就保證有收穫~不过男仔游水身型好靚~

引用:+本帖最後由+ha8mo+於+15-7-19+20:00+編輯+

原帖由 ha8mo 於 15-07-19 發表
bingo
如果本身運動好, 有潛力, 當然需要訓練
但如只為升中, 要咁操法, 不如好好讀書了

如果為升中,攞練水嘅時間嚟溫習可能仲有幫助。唔好再為升中而攞咩攞咩啦,小朋友有興趣,就盡量支持,齋為升中就不如放棄。利申:我仔一年有9 個月都有學游水,但只為強身健體。

回覆 SIYip 的帖子

同意, 我個女自K2開始學游水, 小二已完成學晒四式, 依家繼續KEEP住每個星期游, 一年游足12個月, 雖然有幫學校參加學界, 有幫泳團游分齡, 但小女仍然抱住"志在參與"既心態, 冇壓力, 當遊戲, 我亦都冇諗用依個運動作為升中武器, 只因我個女真心熱愛游泳, 享受過程, 佢亦都坦言, 不會終止依樣運動, 目標係考教練章, 教小朋友游水

好質疑係唔係真係有小朋友享受呢D游水訓練去比賽, 一星期游幾日, 每次最少個半至兩個鐘, 去到就不停咁游, 無得停, 有時仲要比教練鬧
真係有小朋友享受呢種游水方式 ???? 定係個家長享受咋????

Yanamami  有㗎~~亦唔係个个教練發癲鬧人㗎~~最紧要个細路有自己目標,自然有动力~  發表於 15-7-21 14:40

回覆 alan280204 的帖子

如果要將游泳當升中武器, 你所講的"苦", 就一定要挨, 但如果只係愛好游泳, 享受過程 (像我個女), 就自然會長學不斷喇, 仲會學得開心

都可以引用於有幾多學生享受做功課...温書...考試??

喜愛某D運動去到某階段...要有少少成績...就會係辛苦
就算你有天份...仍然係要操...仍然係辛苦
咪輕視現在D小朋友...家長去到某階段仲可以逼??...小朋友唔鍾意仲唔識去hea練??~~~

babybaby2010    發表於 15-7-30 16:02
babybaby2010    發表於 15-7-30 16:02

回覆 mcl203 的帖子

講得冇錯, 有天份只會幫你在初期於一大班人之中突圍, 但入左泳隊, 如果唔花時間同精力去練, 一樣唔會有好成績, 對家長同小朋友黎講都係持久戰, 如果小朋友肯讀書及溫習, 不如好好讀書仲實際

冇幫助

香港代表隊就有幫助

引用:香港代表隊就有幫助

原帖由 39113911 於 15-07-21 發表
香港代表隊就有幫助
11-12歲已有港隊?...當真?

BTW....我都知有小朋友憑游水入B1b直資中學,成績未係全港最頂級果批,但都係l星期l2粒中果D,值唔值就自行判斷~~~

回覆 alan280204 的帖子

我識一個年青人,父母絕對無迫,但真係鐘意練水,有成功感就會更落力去做。

Yanamami  Yup, 真係大有人在~  發表於 15-7-21 14:44

mcl203 發表於 15-7-21 14:39
11-12歲已有港隊?...當真?

BTW....我都知有小朋友憑游水入B1b直資中學,成績未係全港最頂級果批,但都 ...

如果讀書ok, 已屬band1, 真係有時揾样野操下,好过係屋企上網、打机……反正唔操,真係唔信会攞哂d時间去温書、阅讀囉~操水起碼病痛都少d~尤是男仔,成曰打机上到中学就弊,有样运动occupy下佢d時间都係好事~有時情願佢做波牛好过日以継夜打机。

YuenBaBa  , 绝對同意  發表於 15-7-21 23:08

個個講到好似好有道理咁。 我又想分別下
溫習, 考試, 讀書辛苦係因為本身每個人都需要學習去升學
游水本身係一種運動, 亦係一種娛樂,  小兒都有學游水, 但目的係要佢學識一種求 生技能同識多一種運動, 而唔會安排佢咩操水, 老實講你地要小朋友咁辛苦去操水, 心態係為咩先 ? 一心為小朋友身體 ? 又點解要報比賽先, 係香港游得叻比賽得有咩優勢 ???? 心知肚明
游水之痳, 識游咪得囉, 個個操水去比賽, 真係小朋友真心想咁辛苦 ???? 得到D咩
果D講身體好D既, 提下你, 問過醫生, 游水運動的確可令身體好D, 不過由於香港所有泳池水都有超強氯氣,
游泳既可鍛煉身體,亦可增強肺活量。然而,外國毒理學專家近日發表研究報告,指兒童長期於加入氯氣的室內泳池游泳,引發哮喘的機會比一般人高六倍,患上花粉症及鼻敏感的機會亦增加,主要由於消毒用的漂白粉會刺激呼吸道所致。

‹ 上一主題|下一主題