用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 女生頭顱粉碎副校判斷「行得嘅」
樓主: MichaelFungm
go

女生頭顱粉碎副校判斷「行得嘅」 [複製鏈接]

引用:學校仲要死撐 尊重下死者啦 垃圾學校 "學

原帖由 chrislionel 於 15-07-23 發表
學校仲要死撐
尊重下死者啦
垃圾學校
個律師真是。。。。:

引用:校方並在陳詞中提出建議,認為教育局行政手

原帖由 chrislionel 於 15-07-23 發表
校方並在陳詞中提出建議,認為教育局行政手冊中的指引不清晰,例如未有列明當有緊急事件時,校方應召喚何類 ...
小朋友都知見人暈低無反應,—定要打999!

回覆:secretrose 的帖子

http://news.mingpao.com/ins1507231437639645105

正如某些觀點嘅人講,我又唔係當事人,又唔認識呢間學校,個兩個副校長有無講大話比假口供,我知條鐵咩。。。😧

回覆:女生頭顱粉碎副校判斷「行得嘅」

我真係唔明點解d人仲咁盲從個副校同校長,就算報紙報導一段段,但有一點可以証明會小朋友一早已經唔ok,就係個救護員都話到現場之後,小朋友嘅手腳好明顯有問題,點會係暈低咁小事?

點講都講唔通~~~
作為家長,邊會有信心交個小朋友俾呢間學校???

今次對呢件事咁處理,我點知將來會唔會到我自己嘅小朋友?

引用:我真係唔明點解d人仲咁盲從個副校同校長,

原帖由 yw710 於 15-07-23 發表
我真係唔明點解d人仲咁盲從個副校同校長,就算報紙報導一段段,但有一點可以証明會小朋友一早已經唔ok,就 ...
其實小朋友咁高跌下來都凶多吉少,但問題係學校的處理手法真是令人憤怒!石副校的囗供更加令我覚得成班師表係度隱瞞一些事咁,唉,希望查出真相,小妹妹安息!!!

引用:Quote:原帖由+chrislionel+於+15-07-23+發

原帖由 secretrose 於 15-07-23 發表
小朋友都知見人暈低無反應,—定要打999!
我只知打999係最快,應該冇人會唔識這個號碼,至於其他電話還要去查看先知打幾多號>< 緊急時還諗咁多,根本浪費時間,可見學校做事幾咁官僚

處理手法好有問題

回覆:Jo3 的帖子

直接打比就近嘅消防局先係最快,今次打比st.john係災難。。。

有個blogger出左篇文,分析得唔錯架。。。

http://stoneip.info/2015/07/17/%e3%80%8c%e4%b8%ad%e8%8f%af%e5%9f%ba%e7%9d%a3%e6%95%99%e6%9c%83%e5%9f%ba%e7%9c%9f%e5%b0%8f%e5%ad%b8%e3%80%8d%ef%bc%8c%e6%95%99%e8%81%b7%e5%93%a1%e6%8e%a8%e5%8d%b8%e8%b2%ac%e4%bb%bb/84981/news-2/

引用:直接打比就近嘅消防局先係最快,今次打比st

原帖由 MichaelFungm 於 15-07-23 發表
直接打比就近嘅消防局先係最快,今次打比st.john係災難。。。
開唔到條link

引用:+本帖最後由+宏心+於+15-7-19+19:27+編輯+\

引用:Quote:原帖由+MichaelFungm+於+15-07-23+發

原帖由 secretrose 於 15-07-24 發表
開唔到條link
我開到喎。。。

一個叫石先生嘅blogger。妳打“基真小學+石先生”就搵到

警方一定要繼續查落去, 還小女孩一個公道。話大話既人, 要受到懲罰。

之前係BK 果度有人POST左係事發後第2日既一段新聞,
係死者既師妹黎, 佢同記者講出當時係聽到好大聲咖,
先唔理副校同D教師講既係咩,
但係佢地係庭上既回答, 都覺得佢地態度好有問題,
而且個官仲要咁樣公開講佢地大話連篇, 看不到為人師表態度,
無人要佢地話自己錯定係點, 只想先知道真相,
怕死到咁, 驚有事上身都作D好既借口啦

引用:直接打比就近嘅消防局先係最快,今次打比st

原帖由 MichaelFungm 於 15-07-23 發表
「 直接打比就近嘅消防局先係最快 」,但應該大多數人未必記得消防局個電話號碼,一見事態嚴重,我們只會即撥打999,佢間學校咁近瑪加烈,救護車來應該不會慢過打消防局瓜!

回覆:MichaelFungm 的帖子

堕樓唔系跌襯,都唔報警,call白車,為校譽泯滅良心,仲要叫做教育界工作者!痴x……

Jo3 發表於 15-7-24 19:57
「 直接打比就近嘅消防局先係最快 」,但應該大多數人未必記得消防局個電話號碼,一見事態嚴重,我們只會即 ...
當然,但我之前做NGO第一時間係要記得呢d電話架。。。

基真係咩學校,傳統名校地區名校 我其實聽都未聽過,保咩校譽呢……不過從昨天開始,佢比任何一間超級名校更出名不過只係臭名遠播

回覆:女生頭顱粉碎副校判斷「行得嘅」

人命嚟㗎,生命何價,人神共憤,十功不能補一過,教育局把基真關閉吧,彌補家屬悲痛和向家屬還一個公道。講到人命,點都講唔通! 希望警方能早日將「殺人犯」繩之於法!

(綜合報道)(星島日報報道)女生羅芍淇校園墮樓案死因聆訴進行期間,網上親子討論區的家長一直有關注案件。不少自稱子女在該校就讀的家長在案件裁判前,均表示支持學校,又指為女童急救的石副校長深受家長學生歡迎,事後日日身穿黑衣回校,狀甚內疚;更直指傳媒的報道豈可盡信,但在昨日判決後,不少家長都表示不值校方所為,有推卸責任之嫌。
  裁判官昨日在庭上直斥包括副校長在內的多名教職員謊話連篇,網上親子討論區中,不少家長都有留言,表示不值校方其所為。有家長表示,學校是非不分兼推卸責任,絕不會讓孩子到該學校讀書;有意見則認為,涉事的職員飽讀詩書,竟不知道要在緊急情況要下召喚救護車,還藉詞指引沒有清晰指示,為他們感到悲哀;亦有網民慨歎「教師的做法如此涼薄,真的令人心寒!」,更指「我相信用粗口罵他們也屬人之常情,合情合理!」
  但仍有家長認為案件只屬個別事件,而且有待進一步調查,批評網民的評論沒有顧及該校的學生和家長感受,但隨即被其他網民留言反駁,質疑家長又何曾考慮過死者家人的心情,認為家長即使沒有要求學校公開交代事件,最少也要校方將相關人員休假,反問「為何你們會放心讓子女在這所學校讀書?」

引用:呢個石副校仲教緊?好離譜 +

原帖由 chrislionel 於 15-07-18 發表
呢個石副校仲教緊?好離譜
這石副校真是教育界之恥!

‹ 上一主題|下一主題