用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Marymount 定 港同(call waiting)?
樓主: sarworld28
go

Marymount 定 港同(call waiting)? [複製鏈接]

cch0928 發表於 15-7-17 19:56
以我所知,一般律校通常都係叫跟不上的留班, 如果真係差的,即使求到補考同試升,如果下一年又包尾,老師都 ...
我理解嘅又好似唔係咁囉....瑪利曼有幾多小朋友留咗班??....又真係未聽過勸退囉
佢地都有少部份人會轉國際....但又好似唔係跟唔上....只係為將來外國升中做準備
成班學生大部份都係英強中弱...家庭負担到...轉國際一D都唔奇噃

所以...見太多人講官津會勸退...但似乎又係朋友講/聽番黎....奇怪一問姐 ~~~

littlefaith 發表於 15-7-17 19:10
當然可以,捱到小六冇得升中,行人止步。

知唔知瑪利曼若未能升上直屬中學....學生既中學去處??

引用:Quote:cch0928+發表於+15-7-17+19:56+以我

原帖由 mcl203 於 15-07-17 發表
我理解嘅又好似唔係咁囉....瑪利曼有幾多小朋友留咗班??....又真係未聽過勸退囉
佢地都有少部份人會轉國際. ...
咁你講呢D又不是因為跟不上喎。而且我講的是一般官津。我估入得呢間住呢區,學生家庭學術同經濟支援多數都好好,無冇理由跟不上。

醒目開學勳章 王國長老

cch0928 發表於 15-7-17 20:24
咁你講呢D又不是因為跟不上喎。而且我講的是一般官津。我估入得呢間住呢區,學生家庭學術同經濟支援多數都 ...
唔好傻喇, 大把marymount學生唔係住果區, 當中亦不乏有人只貪名氣無了解過, 有跟唔上的例子唔出奇

Charlotte_mom 發表於 15-7-17 20:33
唔好傻喇, 大把marymount學生唔係住果區, 當中亦不乏有人只貪名氣無了解過, 有跟唔上的例子唔出奇
...
Marymount大約會收60%自己小學生入中學,汰弱留強,要入讀就要考慮埋呢樣嘢,唔好到時上唔到中學先嚟後悔。至於港同,大多數自己小學生都上到中學。

回覆:Charlotte_mom 的帖子

咁都唔可以話真係有100%好叻,但港島區小朋友的家境真的比較好。全完冇父母個分,父母support, 他區隨機入到真係好好彩囉。

littlefaith 發表於 15-7-17 20:40
Marymount大約會收60%自己小學生入中學,汰弱留強,要入讀就要考慮埋呢樣嘢,唔好到時上唔到中學先嚟後悔 ...

派位系統上收60%而已.....實際上仲可以自行收生

咁....你知唔知人地學生未能上直屬中學可以去邊....有部份係入同區既B1b中學...極少去B3中學喎 ~~~

cch0928 發表於 15-7-17 20:24
咁你講呢D又不是因為跟不上喎。而且我講的是一般官津。我估入得呢間住呢區,學生家庭學術同經濟支援多數都 ...
所以咪好奇問資訊來源.....勸退??......~~~

more than 70% of mps students promote to mss lastly

回覆:Marymount 定 港同(call waiting)?

我見過某區一綫津貼中學勸退學生,老師日日煩個阿媽,本來個阿媽打算賴死唔走,後來老師直頭上門家訪,個學生卒之比學校勸退佐。

好似講到我講大話咁,我嗰位朋友係真有其人,本身係MPS舊生,自行入唔到,之後大抽奬入。本來作為舊生,MPS係不二之選,可惜個女一直跟唔上,老師經常打電話嚟問原因,完全冇建議點改善,跟住讀咗兩年,終於捱唔到,於是忍痛轉校。

其實,好多人攞百年老校跟新派直資比較,實屬多餘。家長自己心中有數,buy名氣buy業績,自然會揀前者。我哋揀新派直資,事前真係花咗好多時間做功課了解學校,發覺好適合自己小朋友所以先會揀,唔係人云亦云。

無論如何,祝願你小朋友能有一個快樂嘅小學歷程!

回覆:Marymount 定 港同(call waiting)?

聽過的包括不斷留堂,年年留班,調位坐老師隔離面向全班上堂上一年,兩年咁

再咁講源自聽番黎既料.....好易嚇親樓主

聽聞mss自行是不收mps學生,要搵外來叻既學生,是真的嗎?

究竟百年老校好定係新模式學校好?其實都係因人而異,揀得百年老校嘅人未必一定盲目退追求名氣,只相信業績而對學校本身唔多了解嘅一群(但追求名氣既人一定有存在)。唔好以為所有名校學生都係苦口苦面返學,日日補習,只靠催谷嘅功課奴隷。絕大部份傳統名校當然對學生嘅要求比一般學校為高,但如果學生本身資質及其家庭嘅教育理念同學校嘅教育模式吻合,喺傳統名校都可以有一個相當快樂嘅學業旅程。

經常喺EK見到當提及名校時,唔少人就會立即將"勸退"兩字掛鈎,但好少討論中見傳統名校可以令適合嘅小朋友"飛得更高更遠",呢一點有缺公道,對好多真正用家嚟講名校並非洪水猛獸。香港近年有唔少新派直資學校都辨得相當之出色又有唔錯嘅成績,其實都係我地下一代嘅福氣,可以喺傳統教學模式外多一啲唔同嘅選擇,所以冇話邊種學校好,只要揀到對小朋友合適嘅就係好學校!

babycute2009 發表於 15-7-17 23:43
聽聞mss自行是不收mps學生,要搵外來叻既學生,是真的嗎?

逢係直屬中學D自行位都係用黎彈弓手....可用可不用
所以EDB直屬中學微調政策...對大部份直屬中學都唔大影向...因可用自行位調節番目標人數

至於MSS有無用自行位收MPS生...我計過係有既
唔使聽番黎...任何人可以上MPS網睇下佢地D SSPA家長簡介...自己計下數就估到
仲要部份學生係自願轉校既.....未能直升中學%更低 ~~~

Marymount.  英文超強

教學不古板

引用:Quote:ok3+發表於+15-7-17+18:03+其實官,津

原帖由 mcl203 於 15-07-17 發表
我理解都係....所以好想知學校用乜方法可以有效勸退學生
我係EK都好似未見過用家既分享....全部係朋友 或  ...
我親戚(唔方便講個關係),讀新油天讀到小三讀唔上,校長勸佢媽要佢仔退學。最後都揀了國際學校讀,亦都讀得好開心

引用:其實真係好睇小朋友資質,如果果天比多次機

原帖由 Gerard 於 15-07-17 發表
其實真係好睇小朋友資質,如果果天比多次機會我XXX vs 港同,我一定會選擇港同

...
我見著你考入去,應該讀得好好,點解你咁講?(唔通我記錯人?)

‹ 上一主題|下一主題