用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 求救:Gluten Free麵粉發唔起
go

求救:Gluten Free麵粉發唔起

我為了囝囝,專登買了一部Pansonic麵包機,用普通麵粉就OK,一用Gluten Free麵粉,即使跟足食譜,次次都發唔起。已用了三種不同的麵粉分別試。

想問各位高人點解呢?謝謝。

引用:我為了囝囝,專登買了一部Pansonic麵包機,

原帖由 farm712 於 15-07-17 發表
我為了囝囝,專登買了一部Pansonic麵包機,用普通麵粉就OK,一用Gluten Free麵粉,即使跟足食譜,次次都發 ...
請問你落咗咩?係咪都戒埋奶同蛋?

yeast 有無落足? 有無加 xythan gum?

回覆:free_style 的帖子

用了麵粉包裝上的ingredient,按一半比例。之前也試過用麵包機上的食譜,也未能成功。發唔起,硬掘掘。

引用:yeast+有無落足?+有無加+xythan+gum?+

原帖由 free_style 於 15-07-17 發表
yeast 有無落足? 有無加 xythan gum?
請問甚麼係 xythan gum? 邊度買?落幾多?

回覆 farm712 的帖子

1. 你那個是bread mix 定普通gf flour? 若是後者,則宜加xythan gum.

2. Xythan gum 是令麵糰延展度增加,先將佢按比例加入gf 麵粉打充份拌勻,然後先當普通麵粉用。
3. 我用過呢款,效果麻麻,若有興趣,建議試red Bob mill 牌子的bread mix,較易發起。

4. 你的情況,試下加多些yeast, 看有無幫助。

Xythan gum, little giant 有售的,但好鬼大包,用唔哂的,建議同朋友夾份買。通常個packing會教你用的比例

回覆:free_style 的帖子

用了雙份yeast,都係失敗,你哋用邊隻麵粉,用咩食譜呢?請提供,感激。

回覆 farm712 的帖子

請問邊度有得買呀?

yeast, still active one?

回覆:farm712 的帖子

咁,可以試下加小小熱,例如把開好的粉團,放在煮完餸的爐頭上,因那時爐頭還溫溫地,yeast在溫暖的環境,會發好d,或用䁔水開粉

引用:Quote:原帖由+free_style+於+15-07-17+發表

原帖由 farm712 於 15-07-18 發表
請問甚麼係 xythan gum? 邊度買?落幾多?
我買左,朋友加拿大帶俾我,大包,可以讓d俾你。

引用:咁,可以試下加小小熱,例如把開好的粉團,

原帖由 myson727 於 15-07-25 發表
咁,可以試下加小小熱,例如把開好的粉團,放在煮完餸的爐頭上,因那時爐頭還溫溫地,yeast在溫暖的環境,會 ...
我用Panasonic麵包機,通常用Program 1,是否有些program可以發好啲?謝。

Xanthan gum
本來gluten就是讓食物有黏性有延展性嘅一種旦白質,咁gluten free左嘅面粉就係會散修修唔會聚集一起,做餅仲易睇,成唔到型。所以要加番xanthan gum, 加番個黏稠度。

引用:Xanthan+gum本來gluten就是讓食物有黏性有

原帖由 Jolly 於 15-08-07 發表
Xanthan gum
本來gluten就是讓食物有黏性有延展性嘅一種旦白質,咁gluten free左嘅面粉就係會散修修唔會聚 ...
請問,如果用麵包機,xanthan gum係加落yeast嗰小格後落,定係落落大格的麵粉團度?謝謝。

撞啱之前有少少研究

Gluten free粉我自己會理解為比較近似低筋粉,但比低筋粉黏度更差
所以做蛋糕會比較好,但做包就真係麻麻
就算加埋Xanthan Gum都好大機會焗唔起,又或者硬過磚頭

普通麵包機入面的程式係唔多適合Gluten free,因為個粉吸水時間會有唔同。
有某兩三隻麵包機會有唔用小麥粉做包的程式,但各有各問題
比如Panasonic有隻台灣版,粉一定要用在來米粉,同埋糖會落多一倍
我自己用緊Philips一隻就有gluten free mode, 但個成品出來太硬

我之前上過一個course, 佢地有教人整Gluten free麵包用蛋糕
出來個口感已經唔錯,但明顯都同街邊麵包有唔同
佢會教埋你點自己混粉
如果你有興趣可以睇下資料
又或者可能要去page one睇下外國cook book會比較多資料

回覆:求救:Gluten Free麵粉發唔起

真心講句,我未遇過好食的gfdf 面包。在這裏雖有人話有這方面研究,講咗好幾年,我睇埋該媽的網站,都只是見過用買回來的面包夾下火腿罷了,未曾見過份食譜。有食譜既話,乜都照跟啫,一定整到㗎!問題是有無人可以登份食譜出來,其實有無好食的面包呢?如無,那講咗咁多年的戒口和gfdf 飲食 目的何在? 唔通是為了老⋯老⋯馮⋯馮⋯⋯?

我以前買過即食gfdf 面包,好難食口感好散

Gfcf 曲奇還可,包就好難食。個人意見。

引用:撞啱之前有少少研究Gluten+free粉我自己會

原帖由 eric0720 於 15-08-10 發表
撞啱之前有少少研究

Gluten free粉我自己會理解為比較近似低筋粉,但比低筋粉黏度更差
謝謝。