用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 請問各位,今年ICQM學生嘅DSE成積?
樓主: Marvcuis
go

請問各位,今年ICQM學生嘅DSE成積? [複製鏈接]

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 15-7-20 11:36
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150715/bkn-20150715071715739-0715_00822_001.html

原來咁樣,咁睇 ...
其實3322率只係入大學既最低門檻, 有3322既學生都只得50%左右可以入到大學, 入到degree course 就更少.

學校既3322率同入U率之間都可以差至少10%-40%, 所以只睇3322率參考價值唔大, 要知道入U率 (就其本地大學) 先較有意思.

好似上年咁, 黃大仙保良局何蔭棠中學(音小隔離果間)既3322率有88.88%, QC只有85.5%, 但實質入U既人數, 你認為QC多定何蔭堂多?

等多2個月睇下各大中學會唔會公佈佢地入U既情況啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

簽名被屏蔽

回覆 布希亞 的帖子

個人認為,如整体合格3322,78%也只是b1c學校合格率,很多b1c合格率也有八成以上,真的要計入大學率才知一二。但好多私校將升海外也納入數據就將數字誇大。

布希亞 發表於 15-7-20 11:53
有道理,但觀乎音小成續表,咁多人取得5和5**,你覺得兩條數夾埋,一係78.7%入大學門檻,加上咁多人5或5** ...
假設有50%人係A科中得到5-5**, 但呢50%人中, 又有幾多同時附合3322呢?

好似即係SPCC呢個級數, 上年DSE人均5-5**係5.15 (即係每人至少5科有5-5**!), 但3322率只有91.9%, 攞到JUPAS學位得番90.6%, 入3大只剩73.8%.

所以.... 好難估! 亦不而亂估

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+布希亞+的帖子 個人認為,如整体合格

原帖由 chrischeung 於 15-07-20 發表
回覆 布希亞 的帖子

個人認為,如整体合格3322,78%也只是b1c學校合格率,很多b1c合格率也有八成以上,真的 ...
越多數字breakdown越有參考價值。入大學,本地定海外,本地的話,jupas vs non jupas,最好每間幾多。degree vs sub degree。咁就清清楚楚。我都好怕學校玩文字遊戲

回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問聯招jupas數據系指大學已收?如六成,系指六成入大學?包括私家?

如匯基,優才jupas大學率成八成,比起b1a還要高,正常b1a也是六七成,那為何這類學校還不成為b1a學校,數字真的咁高?

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 15-7-20 11:53
有道理,但觀乎音小成續表,咁多人取得5和5**,你覺得兩條數夾埋,一係78.7%入大學門檻,加上咁多人5或5** ...
不是3322有78.7%, hkpapa852係話「最多」亦只可能係78.7%, 因為中文有3的, 未必同時英文達3及數學達2, 因為英數兩個數字唔係100%, 所以, 最終既3322率係仲要等學校公布。再者, 入主流大學除咗四科核心, 好多仲要有1-2科選修科目, 加上, 3322只係入場券, 真正入到既又唔會只有3322既成績, 所以, 都係要等學校公布先知真正成績。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

Jupas數字就係經聯招得到offer, 由最top的三大, 到珠海恆管都有, 有degree及非degree, 要每一粒數都直接比較係好難的, 因為學校亦唔會公開得咁詳細
http://www.jupas.edu.hk/tc/j4

有d學校就肯定唔經jupas申請的, 例如演藝, 明德, 咁嚴格上黎講, 呢d學院都有提供學士學位(同非學位)課程, 學網友話齋, 自資學位好, 定jupas非學位好? 我相信好多人會揀自資學位, 所以呢一part又有參考價值(again, 學校唔公佈就無辦法啦)

出國又另一批呢? 出國, 出咩國讀咩書先? 牛津哈佛vs無人識的外國大學, 又有唔同睇法

根據之前記低資料, 只睇jupas (其他果d太難比較, 睇jupas數未已經叫最持平):
滙基
68% JUPAS OFFER, 其中86%(即所有畢業生中58%)學位課程, 40%(即所有畢業生中27.2%)三大, 已經叫好唔錯

港同
http://www2.hkugac.edu.hk/img/fi ... te_201408181447.pdf
52.3% JUPAS OFFER, 其中75.4%(即所有畢業生中40%)學位課程, 而jupas offer 中57.8%(即所有畢業生中30%)入三大, 都ok

優才 (唔o係公司資料唔齊, 睇住呢個2013資料)
http://forum.edu-kingdom.com/for ... ead&tid=2651715
經jupas入degree + hd係52%

醒目開學勳章 王國長老

睇數字要小心, 學校都唔係傻的, 放得出街的資料都直接影響收生, 要好謹慎處理: 有無講係經jupas, 有無講明學位, 如果一句"本校升讀本地+外地大專院校人數"即本地外地明愛ive全包架喇, 要超過90%容咩易

chrischeung 發表於 15-7-20 12:40

如匯基,優才jupas大學率成八成,比起b1a還要高,正常b1a也是六七成,那為何這 ...

我唔知你係邊度聽番嚟, 呢兩間學校從來無話過有8成jupas大學率喎?

GT 2013-2014 DSE及升學資料:
http://www.gtcollege.edu.hk/pdf/2014_GT_3rd_HKDSE_result.pdf

3322: 85.7%, 至於升學喎.... GT係咁講:

以今年優才成績及考評局資料估算,本年度優才每5位同學應有3位可進入本地大學入讀資助學位課程,成績令人鼓舞。其他2位將到海外升讀大學或在本港修讀自資課程,故優才學生的升大學問題基本上已完滿解決。

咁即係話, 你當佢入本地大學(包括所有JUPAS學士, JUPAS副學位, 自資學士, 自資副學位) 既人數"估計"比例只有約60%

匯基(東九龍):
校務報告P.19-21: http://www.uccke.edu.hk/wp-content/files/UCCKE_School_Report_2013-2014_v2.pdf

3322: 82%, 68% JUPAS offer
68% JUPAS offer當中有86%係"degree program" (學士學位課程), 即約58.5%.

MrBeast  可能個8堂有提過都未定  發表於 15-7-21 10:05

Charlotte_mom 發表於 15-7-20 13:28
Jupas數字就係經聯招得到offer, 由最top的三大, 到珠海恆管都有, 有degree及非degree, 要每一粒數都直接比 ...

睇咗咁多間學校既DSE/升學資料, 最清楚就莫過於呢間: St Mary

http://www.smcc.hk/103_reports/reports/SAR1314.pdf

睇下人地校務報告P.38-40就知咩叫真材實料, 唔駛估估吓, 呃呃氹氹

MrBeast  修女唔呃人   發表於 15-7-21 10:06
Charlotte_mom    發表於 15-7-20 14:26

簽名被屏蔽

Charlotte_mom 發表於 15-7-20 13:28
Jupas數字就係經聯招得到offer, 由最top的三大, 到珠海恆管都有, 有degree及非degree, 要每一粒數都直接比 ...
版主, 可唔可以搵番當年GT個52%係點計? 我根本無法係GT任何校務文件搵到相關資料.

先謝過!
‹ 上一主題|下一主題