用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 3歲女仔想學芭蕾舞, 請問邊間好呢?
樓主: BCoLick
go

3歲女仔想學芭蕾舞, 請問邊間好呢? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+zanezane+於+15-8-20+10:11+編

原帖由 zanezane 於 15-08-20 發表

我join過小公主, 好燒錢咁. 表演出show要加4-8堂, 洗好多錢 ...
小公主我只試過一堂就決定唔join,第一,老師全是剛出來教舞的姐姐,好明顯經驗不足,第二,我女去小公主試堂時只有2.5歲,咁細的小朋友去上堂當然會驚,初時係由佢地center的staff陪入去的,但聽到佢係用好惡的語氣鬧我女,叫我女快d跳,見到咁,我就提出由我陪,入去初時我陪女女坐係側邊,坐左一陣就試下叫女女跟老師跳舞,女女仍然唔肯,但最好笑的是老師完全無諗過幫手叫女女一齊跳,就咁由得我地坐足全堂,所以課後我立即決定唔學呢間

回覆 monkeydiary 的帖子

我又無試過咁。。。但老師年年升級就會轉。。。
要參加考試班加堂先會有一堂係勁d的老師教咁。
如果小朋友唔專心,佢地無什麼方法控制到品質。。。我個女乖,自發練,咁考試就無問題。細d 果個,無家姐咁生性,就好似好無質素保証,因佢唔會好迫小朋友。佢唔聽話或做唔到就會由佢。

回覆:BCoLick 的帖子

大家有無聽過CCDC同毛妹同梁玉潔學跳舞? Ok ma? Thanks

引用:回覆+monkeydiary+的帖子 我又無試過咁。

原帖由 zanezane 於 15-08-22 發表

我又無試過咁。。。但老師年年升級就會轉。。。
聽你講,你好似對女女的跳舞老師都有d要求喎!請問你女女係邊度學跳舞呀?

我在大埔一間只有一個老師教的ballet school跳過, 老師要省靚招牌先生存到, 所以考試成績做得好, 但我果兩個小朋友都好喜歡, 因為老師有計識令小朋友做"辛苦"的動作, 唔係小朋友耍性子就由佢. 所以搬屋後去左小公主, 就feel到有好的老師好緊要, 好過join 大集團貪表演機會多..... 老師帶得唔好, 出去表演都可以跳得衰俾人睇ga......

試左米雪爾, 老師跟動作緊, 我兩個小朋友都無抗拒新環境, 兩個都話好想轉.
大果個跳開ballet, 因上小學唔想一星期兩堂, 我轉佢去中國舞, 而且考試少撞小學考試d.
細果個會跳jazz, 因跳開jazz, 同埋都係一星期一堂.
價錢平大集團果d一半.

你可以去網頁睇老師資格, 好多都係中國國內的舞者..... 但都唔洗擔心, 如果你有睇開香港芭蕾舞團, dancer list9成from 國內唔同的省份, 數落唔夠10個係from Hong Kong. 就知道唔係一定香港老師先係正野..... 國內的訓練原來嚴格d, 所以我決定去呢間繼續上.

Aurea2013 發表於 15-8-22 13:20
大家有無聽過CCDC同毛妹同梁玉潔學跳舞? Ok ma? Thanks
我都想知
有無人可分享吓?  Many thx

因為只係想給女兒試下, 唔想買咁多野~
所以報左屋企附近的社區中心, 聖公會~

$480/好似8堂, 不用穿正規衫, 自己著條裙去跳就ok
‹ 上一主題|下一主題