用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 基礎漢字500
go

基礎漢字500 [複製鏈接]

想問下邊度買《基礎漢字500》平d?
Thanks

4    0    0    0

回覆:yw710 的帖子

行開書展去佢地個 booth 3E-B37 問下。

引用:想問下邊度買《基礎漢字500》平d? Thanks +

原帖由 yw710 於 15-07-16 發表
Thanks
之前買左,暫時覚得用途不大

引用:回覆+Wonderlady+的帖子 一套幾錢??小朋

原帖由 dtung 於 15-07-23 發表
回覆 Wonderlady 的帖子

一套幾錢??
成二百蚊套,小朋友三歳半,冇興趣

回覆:基礎漢字500

書展買,$270一套,我買咗level one嗰套~~~
內容都悶架,佢係不停重複嗰d字,組成不同句子,等小朋友記得~~~

我小朋友用得ok, 囡囡5歲,用完第一套,現在用緊第二套,我打算之後買3,4,5套,這樣她在小學之前,可以學到500個字。

引用:想問下邊度買《基礎漢字500》平d? Thanks +

原帖由 yw710 於 15-07-16 發表
Thanks
呢套真係好悶,我女細個時唔肯睇!
你去圖書館借,睇下小朋友鍾唔鍾意先買啦!買都要逐set買,小朋友興趣成日變!
我覺得青田出版社《 我自己會讀 》那系列更好、更有趣!

ChaCha424  一樣  發表於 15-10-17 21:08
MrBeast  Agree 200%  發表於 15-8-26 08:42

我家2小孩, 憑這套書学懂很多常用中文字!佢嘅編排很好, 如果識用,孩子會覺得自己好叻,可以讀到好多字.学中文初階,其他故事書始終會有有很多字吾識, 但這套的安排, 小朋友會信心大d, 學習興趣高d

引用:我家2小孩,+憑這套書学懂很多常用中文字!

原帖由 bbysh 於 15-10-12 發表
我家2小孩, 憑這套書学懂很多常用中文字!佢嘅編排很好, 如果識用,孩子會覺得自己好叻,可以讀到好多字.学中 ...

我家孩子就是這樣,讀完基礎漢字500,已經認識到基本嘅字,呢套書係我仔學中文嘅第一個轉捩點,約一年左右,就睇漫畫版嘅西遊記,(當然爸爸媽媽有伴讀),係第二個轉捩點

eeeee. 我一樣!但不是西遊記, 是小兵!

S-Kwok 發表於 15-10-13 06:52
我家孩子就是這樣,讀完基礎漢字500,已經認識到基本嘅字,呢套書係我仔學中文嘅第一個轉捩點,約 ...
我哋係青田系列, 然後都係西遊記, 不過唔係漫畫版, 係幼兒版。

西遊記真係功在天下。

我仔完成第一階段,現在讀二階段,我覺得很有用,而且排版有條理,是經過精心設計的書本,小朋友好快可以自己讀書,增加他的自信心。我會推薦。

小朋友快完成500字了。我覺得家長要當這本是工具書。他的內容始終有用字限制。當學了好些字後,我會在其他書指些字比小朋友讀。他們覺得能讀到其他書時會有成功感。但最少要跟小朋友堅持讀一本會順利學下去。

培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

引用:Quote:原帖由+dtung+於+15-07-23+發表回覆+

原帖由 Wonderlady 於 15-07-23 發表
成二百蚊套,小朋友三歳半,冇興趣
呢套我係大仔2歲時買,大仔到現在5歲都唔大興趣,我讀佢咪聽,反而只對繪本認字大興趣d;細女2歲半日日讀,佢覺得好有趣,讀完要自己拎住自己讀。

引用:我小朋友用得ok,+囡囡5歲,用完第一套,現

原帖由 masunko 於 15-08-23 發表
我小朋友用得ok, 囡囡5歲,用完第一套,現在用緊第二套,我打算之後買3,4,5套,這樣她在小學之前,可以學到 ...
原來五歲先學第一套!

回覆:Wonderlady 的帖子

出版社話2歲半,我覺得因人而已,我女3歳用得好好,我仔3歲未ready

我女認英文字好差,但認中文字好好,宜家3歲半我就攞第一本比佢讀,佢好鐘意,仲認得好快,我希望佢可以keep住。成效我覺得真係因人而異,有d小朋友唔鐘意呢個方法覺得悶,就要用另一套。

thanks

我仔女好喜歡睇啊, 好有用, 我相信家長要用D心思同佢地一齊睇效果好好多

‹ 上一主題|下一主題