用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 讀dental 前景如何?
go

讀dental 前景如何? [複製鏈接]

綜觀醫護前景較有保障,但小兒未必有幸入讀醫科,退而求其次,讀dental 是否都可取?難入讀嗎?牙醫在香港前景又如何?容易入政府工作嗎?自己執業又是否困難? 請賜教。
   4    0    0    0
s

Push
s

回覆:讀dental 前景如何?

應差不多,見報醫另報牙,很多不成功醫但能入牙科,估分差不多

回覆:讀dental 前景如何?

香港牙科只有 hku 有。以往,收生分數差不了太多。

回覆 sweetsweetmom 的帖子

牙醫在香港前景  好!!

回覆:manning2014 的帖子

經濟好,就牙佬好,經濟唔好,飯都冇得食,理D牙做乜!

王家爸爸  經濟唔好,唔會蛀牙  發表於 15-10-25 17:39

回覆:sweetsweetmom 的帖子

牙佬在香港應該冇星球人,
連月球人都好少

畢學武 發表於 15-7-21 13:48
牙佬在香港應該冇星球人,
連月球人都好少
Sorry,我知月球人, 但什麼是星球人? 其實讀完後容易在政府找工作嗎?月入多少?再進修是否能做牙齒矯型醫生?
s

sweetsweetmom 發表於 15-7-15 23:50
綜觀醫護前景較有保障,但小兒未必有幸入讀醫科,退而求其次,讀dental 是否都可取?難入讀嗎?牙醫在香港 ...
讀dental甚會是退而求其次呢?
你曾見牙醫捱通宵急症室當值連踩72小時?

引用:Quote:畢學武+發表於+15-7-21+13:48+牙佬在

原帖由 sweetsweetmom 於 15-08-01 發表
Sorry,我知月球人, 但什麼是星球人? 其實讀完後容易在政府找工作嗎?月入多少?再進修是否能做牙齒矯型醫生 ...
星球人即一星期收入一球(one million)

回覆:sweetsweetmom 的帖子

今次正經答,

dental應比medical易入少少,跟懅EK網友standard應算所謂神科。

不過唔好以為dental易讀,跟據一D double qualified(med+dent)dental 更demanding。因為medic 讀得書就得,student with above average ability should be ok。但dental 唔同,dentistry 係art, dentist 係artist,冇artistic sense 唔可以做好dentist。隻手唔得,唔鐘意做手工讀dental戔搞!所以又要讀得,又要做得。

政府工近年多左,不過都係少,望入政府唔多掂,人工方面,政府工D professional grade全部差唔多人工,工程師,醫生,牙醫,等等全部差唔多。

不過近年dental grad幾好景,全民就業,多數在先在ngo,hmo打工。人工新入職有4至5萬。多幾年经驗有comission 分。

自己開檔可以,多數人有经验同彈藥先做。開新一檔小小地都要半球以上。

orthodontist 係dental嘅specialty 要讀三年post-grad full time,學費好貴,廿多萬一年到,聽講讀果時唔可以做part-time 即是冇收入。之後再要on job training 三年,即是做三年廉價勞工,先可以做orthodontist。所以要好有錢先去讀。不過普通牙醫都可以幫人做ortho treatment。

讀乜科,做乜職業應該由小朋友决定,父母不應加太多意見。要睇興趣同能力,唔好睇甘多錢。

仲有,牙醫係超级dirty job, 唔係個個頂得著。小心!

文仔媽  獲益良多  發表於 15-8-2 22:57
Yanamami  Good advice~~另,唔怪得箍牙禁貴~  發表於 15-8-2 12:13

引用:Quote:sweetsweetmom+發表於+15-7-15+23:50

原帖由 fairybaby 於 15-08-01 發表
讀dental甚會是退而求其次呢?
你曾見牙醫捱通宵急症室當值連踩72小時?
係香港人先會甘講。

回覆 畢學武 的帖子

我只可以話你啱一半、錯一半。錯在普通牙醫進修成為專科牙醫的路線上。見你牙老前、牙老後,又星球、又月球,所以我都無謂多講。
最後講句公道話,唔識嘅或者唔肯定嘅就唔好立亂答人,會害死人。

manning2014 發表於 15-8-3 18:19
回覆 畢學武 的帖子

我只可以話你啱一半、錯一半。錯在普通牙醫進修成為專科牙醫的路線上。見你牙老前、牙 ...
都費事講,自己睇:

http://www.cdshk.org/spec/
http://www.cdshk.org/spec/Ortho/Training%20Guidelines.pdf
http://facdent.hku.hk/index.php/learning/tpg/prospectus/mdsorthodontics/

可能係錯在最後係兩年廉價勞工。
不過總共都係六年。
係香港一始specialty 都要train六年,dental/medic都係

回覆:畢學武 的帖子

原來MDS in ortho 加到三十幾萬,搶錢!

我係寫牙佬唔係牙老。

仲有乜錯請指正。

你是否行家?

我想問問牙醫的工作時數和有沒有second degree 入的先例。網上幾乎沒有關牙醫工作環境,a dentist's day 等牙醫實際工作的資料,望賜教。
‹ 上一主題|下一主題