用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會林裘謀中學(沙田) 及 王肇枝中學(大埔) ...
樓主: kin818kin
go

聖公會林裘謀中學(沙田) 及 王肇枝中學(大埔) [複製鏈接]

聖公會林裘謀中學(沙田) 及 王肇枝中學(大埔)

兩間都屬 Band 1B 校,唔計距離的話,你地會選邊間學校?why?

elbar  林裘謀   發表於 15-7-16 19:20
   3    0    0    0

大家都係 Band 1 B,唔同區會唔會課程都有分比較深及淺呢?

little_yolky 發表於 15-7-20 14:01
你真係諗完柏雨又諗王肇枝, 做乜諗親都係咁谷既學校? 你真係無諗過莫壽增喎 住大埔嗎? 其餘3間英中 ...
其實我係想搵間嚴既學校,我仔太心散,我唔怕佢跟唔到,只怕佢太散。佢係小學都已經散,係怕佢去莫仲散,所以唔諗了。讀嚴既學校,相信我仔唔敢太hea,做野會認真好多。.................希望﹗

candytl 發表於 15-7-20 10:07
林裘謀確是十分低調, 低調到幾乎被人遺忘佐咁, 唔敢講佢有幾好, 但可以講佢係一間係學術上令家長放心俾子女 ...
咁知唔知林裘謀嚴謹嗎?學習風氣如何?

little_yolky 發表於 15-7-20 17:33
原來係咁, 唔怪得知..............咁你真係唔好報莫記同沐恩了, 唔係真係大鑊。唔係話呢兩間唔好, 緊係好啦 ...
希望成功﹗多謝﹗

知唔知除左柏雨,仲有邊間學校 / 直資都係行嚴謹既呢?黎緊新學期打算去了解多D 這類學校,睇邊間比較適合個仔。

MM1155 發表於 15-7-20 15:26
有朋友的孩子正就讀林裘謀,她曾告知這學校著重學生上課前備課,老師有方法令學生自動自覺的備課,這算嚴謹 ...
聽起來都唔錯遲D 我會去聽下佢地簡介會,了解多D 。謝謝﹗

candytl 發表於 15-7-20 23:05
邊個話唔收架, 佢每年都有幾個位係收特長生涡, 收生時校綱有寫.
請問特長生的意思是否要有港隊代表?

little_yolky 發表於 15-7-21 09:23
我諗樓主仔仔係唔可以自動自覺果D, 要老師篤住做嘢, 第時要搵個惡D既老婆管下佢至得  ...
係﹗你真係好明白我個仔

不過佢都好有老師緣好好彩,教佢的老師都會比機會佢及錫佢。但個人就太心散,要下下篤住。

老實講,經過咁多年,真係明白到如果學校係嚴謹既,我地家長既角式就會輕鬆好多,同小朋友的關係亦會好好多。

candytl 發表於 15-7-21 10:20
老實講,經過咁多年,真係明白到如果學校係嚴謹既,我地家長既角式就會輕鬆好多,同小朋友的關係亦會好好多 ...
YES

little_yolky 發表於 15-7-21 10:35
因為見到親戚個仔真係(同你仔仔一樣)...........中學同小學一樣, 真係要搵間合適既, 有D小朋友尤其係男仔,  ...

都係架﹗問心又有幾小朋友係可以做到自動自覺呢?自己都做唔到啦﹗

好似你親戚個仔,會感到好可惜,如果一路 HEA 落去,真係好大件事。到有天醒覺,又會追得超辛苦。

而有D 學校精英班同普通班又會用兩套唔同的課本,當小朋友醒覺時,讀完自己套書又要追埋精英班套書,想把自己學業推上軌道更上一層,談何容易。

little_yolky 發表於 15-7-21 11:28
唔知係唔係男仔係咁.............我屋企兩個女仔都係自動自覺的, 由幼稚園開始已經係咁.............男女大 ...
你好好彩,兩個女都唔駛你操心﹗

係呀﹗大埔真係比較少學校﹗乙部要填30間,我真係填唔出,因為除左柏雨同王肇芝,已經諗唔到第三間了

little_yolky 發表於 15-7-21 11:58
阿仔sure B1嗎? 仲可以填埋沐恩、恩主教、救恩、孫方中(後兩間B1尾B2頭), 不過沐恩可能唔多適合你仔仔。如 ...
阿仔係B1,但心儀就只有這兩間。

所以,頭先先問你有無直資 (九龍)都係比較嚴謹既,新學期去留意下。

little_yolky 發表於 15-7-21 12:09
但直資收咗你咪無得玩大抽奬?
係呀﹗好煩呀﹗個心真係會唔甘心架﹗但又怕自己黑仔..........

所以如果真係選讀直資,就要搵到間收左都唔會 dum 心口的直資,有無咁既直資可以介紹呢?

little_yolky 發表於 15-7-21 12:23
但你同時又要嚴謹喎...........直資既賣點一般係多元同資源充足而已, 好似柏雨咁嚴謹真係好似未聽過。 ...
收到﹗Thank you﹗

mrs.so 發表於 15-7-21 14:13
大埔明年都足夠英中學位

正路乙一柏雨或莫記, 乙二王肇枝, 乙三恩記或沐恩, 乙四救恩
係呀﹗這個派位遊戲唔易玩,怕一不小心影響小朋友前途﹗

EMMA88 發表於 15-7-21 14:56
我相信沙田好幾間BAND 1 都嚴謹既, 又吾止LKM. 阿女入左B1也自動波了(以前hea hea 地_...

...
女仔點都好d

EMMA88 發表於 15-7-21 15:50
入"羅"預左hea 讀了...

mrs.so 發表於 15-7-23 14:14
如果確實是band one 生大埔五間英中都有機會派入

如果B1A 首輪去恩記好大機會要, 要問自己甘心嗎? 大埔既 ...
mrs.so

請問以沙田林裘謀 及培英來比較,兩者均屬 band 1b 校,是否林比較偏重於學業,而培英就向比較輕鬆活動呢?

Karmen希希 發表於 15-9-22 19:09
林裘謀,雖然我表姐畢業咗十幾年,但佢當年唔係話最勁果幾個,會考都5A2B1C(29分),最後升咗理大建築系(好 ...
最重要學校有心教學,樣樣為學生出發著想。
‹ 上一主題|下一主題