用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015中學文憑試表現及入大學比率 (30/9/16 22:00 新增# ...
樓主: greenapple1093
go

2015中學文憑試表現及入大學比率 (30/9/16 22:00 新增#735)   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-12-1 10:50
東華三院黃笏南中學
http://www.twghwfns.edu.hk/sch_reports/annual_sch_report/annual_sch_report_1415.p ...
39%寫大學課程,包埋副學士???吾見有副學士那行。如果包埋都好嚇人!

chrischeung 發表於 15-12-1 13:48
39%寫大學課程,包埋副學士???吾見有副學士那行。如果包埋都好嚇人!
佢只講大學學位...... 自行評估啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 greenapple1093 的帖子

129 打左做139, 有無咁符碌呀 ?? 會不會有一個可能(雖然可能性好低): 就是有學生考IB, 但本地大學收了, 外國大學又收..... 又有學生考DSE, 本地大學和外國大學都收......重有可能有幾個學生有SUB DEGREE OFFERS 最後又有外國大學收, 又有可能有幾個臨考時縮沙(F5)去左外國升學...............又可能學校以 OFFER 為基數來計算.不理DOUBLE COUNTING 的問題

Lucifer3960 發表於 15-12-1 15:13
回覆 greenapple1093 的帖子

129 打左做139, 有無咁符碌呀 ?? 會不會有一個可能(雖然可能性好低): 就是有 ...
佢自己講明有97人考DSE, 43人考IBDP, 即係全級人數係140人, 我就只會以140人作份母計算, 至於佢係咪打錯129做139, 定係有心只係整大個%好睇D, 我唔理會.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

德愛中學
校務報告P.12:
http://www.takoi.edu.hk/files/01 ... choolReport1415.pdf

3322率: 104/138=75.36%
JUPAS offer: 62%

Lucifer3960    發表於 15-12-1 17:29

觀塘瑪利諾書院
校務報告P.8,9:
http://www.ktmc.edu.hk/Administr ... eport_2014-2015.pdf

3322率(P.9): 79.3%
local degree(P.8): 46.2%

Lucifer3960    發表於 15-12-1 17:28

皇仁書院

School Report 14-15
http://www.qc.edu.hk/about/SchoolReport_2014_15(Eng).pdf
p.13, p.14

UGC funded degree courses: about 71%
33222: 87.9%

reference #186

九龍真光中學
校務報告P.19:
http://www.ktlms.edu.hk/data/doc/share-file/school_report/2014-15_School-Report.pdf

4.4 Pathways of Graduates
61.2 % of our students received a JUPAS offer in the year 2015. Among the successful applicants, 58.2% received a degree offer while the remaining 3% received a higher diploma/associate degree offers.

同之前係校網公佈:
http://www.ktls.edu.hk/data/wp-c ... sultsamendedweb.jpg

Among these 134 students, 60% of them were offered Joint University Programmes Admission Systems (JUPAS) degree places ....

有少許出入

真道書院DSE成績麻麻地,但公佈嘅入大學degree率又好似唔差喎,
其實應該點樣睇呢間學校?

socutebb 發表於 15-12-2 09:10
真道書院DSE成績麻麻地,但公佈嘅入大學degree率又好似唔差喎,
其實應該點樣睇呢間學校? ...
估計係有較大比例既IBDP學生入到本地大學升讀degree.

所以如果一心都諗住面對DSE, 個人認為真道未必係好選擇

馬錦明
校務報告P.15:
http://www.plkmkmc.edu.hk/admin/ ... 151119161644881.pdf

33222率: 40%

咁低, 應該唔算係B1英中了!

妙法寺劉金龍
校務報告:
http://www.lkl.edu.hk/documents%5CSchool%20Report%20(Public%20Reference)%202014-2015.pdf

3322率(P.26): 48.8%
入U分佈(P.47), Local degree: ~27%

又一間名不符實既英中......

hkpapa852 發表於 15-12-2 12:40
妙法寺劉金龍
校務報告:
http://www.lkl.edu.hk/documents%5CSchool%20Report%20(Public%20Reference)%2020 ...
呢間前年33222有成70%

greenapple1093 發表於 15-7-18 21:46
基督教女青年會丘佐榮中學
http://58.64.129.28:84/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPage ...
風采中學
校務報告:
http://www.elegantia.edu.hk/upload/SSP/annunal%20report/1415.pdf

P.8: 升讀學士學位課程: 63.9%
P.21: 獲取本港及海內外大學學位比率為63.9%

王肇枝中學
校務報告(P.20):
http://www.wscss.edu.hk/96docs/plans-n-reports/ar1415-1-report-e.pdf

local degree: 77/168=45.83%

回覆 hkpapa852 的帖子

風采的數據, 真係唔知點睇佢好...
佢第21頁的校務報告寫:
中、英、數、通四個核心科目,另加一科選修科達「3, 3, 2, 2, 2」大學門檻者達57.4%(全港為35.1%)。  
本校考獲最佳 5 科(包括中、英文)達 19 分或以上百分比為39.6%(全港為29.4%)
憑高中文憑試成績,獲取本港及海內外大學學位比率為63.9%。

本地大學33222係基本, 佢得57.4%, 然後5科19分可以話係升讀8大的最最最低要求, 得39.6%...
佢果63.9%升讀學士學位, 升嘅到底係咩???????
風采收唔少新移民學生, 睇黎好多都係返大陸讀書了吧?
到底佢升讀8大學士學位有冇3成? 超級存疑.......

唔知佢校務報告寫嘅各科成績到底係點睇?佢之前寫自己中文LV3係85.1%, 英文LV3係81.3%, 同校務報告嘅圖表係完全唔MATCH!!!!!
睇佢嘅數據, 似乎藍色至係LV4, 而橙色只係LV2(絕對唔係說明中嘅LV2-LV3), 就咁睇, 整體LV4應該唔係好夠5成...
唔夠5成LV4, 入U有6成...
真係好犀利......

hkpapa852  你指邊間學校?  發表於 15-12-2 13:46

senkawa 發表於 15-12-2 13:35

風采的數據, 真係唔知點睇佢好...
所以佢先唔敢breakdown..... breakdown咗, 可能好難睇!

回覆 senkawa 的帖子

九龍真光...

senkawa 發表於 15-12-2 13:44

唔知佢校務報告寫嘅各科成績到底係點睇?佢之前寫自己中文LV3係85.1%, 英文LV3係81. ...
我對佢既圖表都有好大既疑問,如佢既圖表說明橙色係LV4 or above,咁英文科咪30%都唔夠??
最出乎意料之外係入u有6成幾…

‹ 上一主題|下一主題