用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 慈雲山德愛中學
go

慈雲山德愛中學 [複製鏈接]

呀女同學叩到此校,請問有無人熟悉此校及有甚麼評價。Tks!

0    0    0    0

KwanKwanMammy 發表於 15-7-15 14:05
呀女同學叩到此校,請問有無人熟悉此校及有甚麼評價。Tks!
傳統天主教女校, 校風唔錯, 學術成績屬一線尾
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問樓主囡囡係咪 BAND 1, 係咪非黃大仙區?

引用:請問樓主囡囡係咪+BAND+1,+係咪非黃大仙區?

原帖由 chanwendy 於 15-07-17 發表
請問樓主囡囡係咪 BAND 1, 係咪非黃大仙區?
非本人囡囡叩了此校,而是囡囡的同學(屬b1生,九龍城區)

KwanKwanMammy 發表於 15-7-17 12:08
非本人囡囡叩了此校,而是囡囡的同學(屬b1生,九龍城區)
這是不錯的學校, 她原本派哪一所?

引用:Quote:KwanKwanMammy+發表於+15-7-17+12:08

原帖由 chanwendy 於 15-07-17 發表
這是不錯的學校, 她原本派哪一所?
九真(好似是第八志願)應該是她所揀的學校過於進取,所以跌出頭五外。

咁兩間比較, 應該選德愛喇

回覆:KwanKwanMammy 的帖子

德愛係全英中,我就會揀德愛喇

8-)

回覆:慈雲山德愛中學

我住附近, 啲學生整體嚟講算規矩, 不過部份人粗口咗少少,經常見佢哋午飯, 啲三字經好勁。

Oreal    發表於 15-7-17 19:25

我都係住附近,成績唔知!但講校風我唔會揀佢

引用:我都係住附近,成績唔知!但講校風我唔會揀

原帖由 Oreal 於 15-07-17 發表
我都係住附近,成績唔知!但講校風我唔會揀佢
不過講開又講, 附近幾間男女校啲學生初中已經雙雙對對攬頭攬頸,德愛係女校,至少冇咁易大肚

saikueny2k  同感!   發表於 15-7-22 22:22

咁得人驚不如讀九真好過。

回覆:MMVV 的帖子

其實現在大部分的男友校包括band1, 都好多人拍拖。讀那所學校最後都是看小朋友自己……德愛唔差

我今日都見保一有對男女著住校服坐係麥記攬埋一舊啦!仲要坐正中間位

坦白說, 我唔會相信全港會有一間學校係冇人講粗口的, 幾TOP 的學校, 都一定有人講, 只係多人定少人啫.

德愛幾好丫! 間間學校都總會有人拍拖/講粗口/食煙仔
問題只係多數定少數姐

KwanKwanMammy 發表於 15-7-17 17:10
九真(好似是第八志願)應該是她所揀的學校過於進取,所以跌出頭五外。

...
She is so lucky, 8th choice allocated to True Light
True Light has over 100 years. The street is also named after the school "真光里"

Simple comparison for parent:

True Light: Protestant Church, location: Kowloon Tong, Transport: MTR, surroundings: Festival Walk to stroll after school, City University, Baptist University nearby.
Tak Oi: Catholic Church, Location: Tse Wan Shan, Transport: bus +walk only, surroundings.....???  where to walk or hang around after school?

What my concern as a mother is not only the academic or culture.  Both are good.
But I would also think where would she go after school, the surrounding environment as well

講粗口一定有,問題係着住校服就應該檢點D!

題外話:有位阿嬋係慈雲山FB話自己係舊生,話BK有班C9講到佢間學校好恐怖!請問有幾恐怖?
‹ 上一主題|下一主題