用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 考得23分,入吾到心儀科目
go

考得23分,入吾到心儀科目

我女兒今早放榜,得23分,入吾到理工心儀科目,喊爆.‧佢話中文/通識不知點觧甘低分,要覆卷喎.
有無人知覆卷後加分的機會大吾大呢?

TwinWong  講真, 真係唔大  發表於 15-7-15 12:46

覆卷成功比率不高

回覆:mousei 的帖子

最慘是就算成功加分,都已經過了收生日期,不如考慮如何好好利用23分。

咁改排位啦,  或到時無位 , 去樹仁 珠海 恒商 報自資,朋友仔去年19分, 入左樹仁 都叫做大學學位, 到碩士再楝過心儀科

就算上訢完都係加 , 一至兩分, 結果都係吾夠人爭

引用:最慘是就算成功加分,都已經過了收生日期,

原帖由 hogwarts 於 15-07-15 發表
最慘是就算成功加分,都已經過了收生日期,不如考慮如何好好利用23分。

...
都不一定,如果覆核成功,分數跟收生最低分一樣,一定有位,但覆核不成功機會》》成功很多倍。

要有兩手準備!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+hogwarts+於+15-07-15+發表最

原帖由 ANChan59 於 15-07-15 發表
都不一定,如果覆核成功,分數跟收生最低分一樣,一定有位,但覆核不成功機會》》成功很多倍。

要有兩手準 ...
Thank you for the correction, I trust a wrong source of info la.

如果中文肥左,可以有咩選擇,自資學位課程有機會嗎?

引用:如果中文肥左,可以有咩選擇,自資學位課程

原帖由 catnips 於 15-07-15 發表
如果中文肥左,可以有咩選擇,自資學位課程有機會嗎?
這條學友社連結可能有用:

http://www.student.hk/site/?q=system/files/pg2015_b1_part3.pdf

UST 計分不計中文和通識,樓主可試試,以大學計,UST 較 PolyU 出名
中文 listening 疊音事件考評局只對有投訴的學生加分,實在太離譜! 以後總之有理冇理投訴左先!!

加分機會超微. 我阿囡上年考到21分. 覆英文卷分數完全係無錯. 所以機會係好微. 最後都入左樹仁. 起碼都叫做入左大學啦! 佢一年來都讀得好開心. 樓主先去樹仁拎表格先. 吾好錯過機會.  

中文低分唔係最大問題,最重要係有3分!上诉机會係低,但不访一试,反正又唔舍down grade,萬一博到,仲可改jupas排位。

mousei 發表於 15-7-15 10:46
我女兒今早放榜,得23分,入吾到理工心儀科目,喊爆.‧佢話中文/通識不知點觧甘低分,要覆卷喎.
有無人知覆卷後加分的機會大吾大呢? ...
一試無妨,求個安心。但要有心理準備,雖然加分機會不是零,但不算大。