用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元
樓主: siden
go

恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-07-15+

原帖由 ylmanhk 於 15-07-15 發表
10年前巳有這樣的慧眼⋯ 不是人云亦云!
見笑喇,fortune telling咩當年當時有搏一舖的心態,運氣好遇著班有心有力的教學團隊,係我小朋友福氣

引用:港同書院! 不過小學會越來越難入 +

原帖由 isa_ty 於 15-07-15 發表
港同書院!

不過小學會越來越難入
其實不嬲都好難入

回覆 siden 的帖子

引用:Quote:isa_ty+發表於+15-7-15+11:32+今朝睇

原帖由 lauwingtai 於 15-07-15 發表
我諗大部份EK中人見到港同出狀元, 都會即時諗起版主Charlotte_mom
total agree~

醒目開學勳章 王國長老

回覆:恭喜港同中學出咗兩個DSE狀元

沾光、沾光

lauwingtai    發表於 15-7-15 23:22

引用:Quote:isa_ty+發表於+15-7-15+11:32+今朝睇

原帖由 lauwingtai 於 15-07-15 發表
我諗大部份EK中人見到港同出狀元, 都會即時諗起版主Charlotte_mom

Charlotte_mom 發表於 15-7-15 18:43
沾光、沾光
妳簡值係港同係EK既代言人啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我一睇到就唸到版主,亦好開心活動教學可以出到狀元,繼續努力

但隔離post 話港同地今年3322 成绩其實返而退步,得6x %, 似乎不太理想,問心,有幾多個做到年年第一神级咁top?中庸嗰班返而先係大家重點,點解得咁少passing rate?究竟學校資源分配怎樣?

引用:但隔離post+話港同地今年3322+成绩其實返而

原帖由 MMVV 於 15-07-15 發表
但隔離post 話港同地今年3322 成绩其實返而退步,得6x %, 似乎不太理想,問心,有幾多個做到年年第一神级咁 ...
世界總有人在陰暗面生活⋯可憐⋯

恭喜
本來已知呢間係超級開心學校,又叻又happy 真是好好Y

醒目開學勳章 王國長老

引用:但隔離post+話港同地今年3322+成绩其實返而

原帖由 MMVV 於 15-07-15 發表
但隔離post 話港同地今年3322 成绩其實返而退步,得6x %, 似乎不太理想,問心,有幾多個做到年年第一神级咁 ...
學校選科基本上完全由學生選擇,資源人人一樣,所以話讀書除左靠學校老師,最主要都係靠自己努力(利申:條成績link係我今朝post #40已經貼出黎,從無隱瞞)

hkpapa852  事實係版主第一個係EK話整體成績差咗  發表於 15-7-15 22:44

引用:有7科5** 勁,估佢唔到 +

引用:Quote:原帖由+MMVV+於+15-07-15+發表但隔離

原帖由 Charlotte_mom 於 15-07-15 發表
學校選科基本上完全由學生選擇,資源人人一樣,所以話讀書除左靠學校老師,最主要都係靠自己努力(利申:條 ...
作為一個平庸港小學生的家長, 我也認為正體學生成績較為重要;作為一個港大同學會小學或書院的家長, 兩位師兄師姐能成為狀元, 無異是給我們打了一支強心針。

沒錯, 剎那的光輝不是永恆的, 我們也不是因為偶爾出了兩位狀元而在沾沾自喜, 只是想感謝他們 確定了我們的信念, 我們沒有選錯學校, 活動教學不等如不用讀書, 不用做功課和不用溫書, 也不是一間聚集了頑頗學生的學校, 他們只是比較活潑, 不害羞和較健談而己。

香港整體學生的水準都高了, 相信以後還會有很多地區名校出狀元, 無論是傳統學校或活動教學, 希望大家都繼續努力!爭取最佳成績齊齊入大學💪

siumi    發表於 15-7-16 11:06
nalli    發表於 15-7-16 04:02

硬係要用剎那光輝唔係永恆;其實當年葡萄講人家的變成瘋子,被話的當然,最後真的成了永恆的光輝!

醒目開學勳章

皇仁書院

Ballack2012 發表於 15-7-15 22:43
剎那光暉不代表永恒!今年有,明年或之後就未必有。
Ballack2012都講得唔係無道理,今次係書院第一次出狀元,靠嘅係同學嘅努力、老師們(包括港小及書院)嘅付出。希望呢種氣氛會變成一種傳承,鼓勵之後嘅師弟師妹,更加努力學習,將剎那光輝延續!

作為另一個平庸嘅港小家長,我一樣認為學業好重要,只係我地覺得學習本來就應該快樂,所以今次結果令好多家長/學生都好鼓舞(呢間學校就係咁,雖然唔關自己事,但今日成日都好似好開心咁)。

引用:Quote:Ballack2012+發表於+15-7-15+22:43+

原帖由 nalli 於 15-07-16 發表
Ballack2012都講得唔係無道理,今次係書院第一次出狀元,靠嘅係同學嘅努力、老師們(包括港小及書 ...
是!希望港小同書院學生繼續加油, 我們目標很簡單, 不是想做第三, 第四位狀元, 只要開開心心地拿到好成績, 一起入大學便夠.

希望港小的戲言可以成真 : 一條龍上書院, 然後一起一條龍入港大 😂😂

本來睇呢個貼睇得好開心,點知突然⋯⋯就好似去生日會,人人唱生日歌好開心,點知突然有人講一句不無道理嘅説話,「人人始終都要死㗎啦,今年唔死,唔知出年死唔死!」

恭喜並認同活動教育的理念,終於開始有實例證明,活動教學並不是不切實際的。

‹ 上一主題|下一主題