用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三升小四退步中
go

小三升小四退步中 [複製鏈接]

如何溫書才叫跟得貼?

1    0    0    0

回覆:小三升小四退步中

我會睇下小朋友測驗或考試卷錯啲咩,在長假期時同佢討論/溫習返佢較弱的。

又或者去書局揀一兩本小三的補充(我會先自己揀三四本適合的,再請小朋友自己在其中揀一兩本,並解析為何要買,當然要講得好聽啲,目的是希望佢有心機做,而不是被逼),今個暑假做(每曰做一二個練習咁)。

小朋友每做完一課我便對答案,我會圈住錯了的題目(我不會打交叉,因無人會鍾意被人話錯),話佢知有些題目被圈住,叫佢再睇下有咩問題,好多時小朋友只是不小心,所以再睇便知自己攪錯啲乜,如果再返睇都做錯或唔明,咁就要同佢一齊討論下這一題喇,與此同時,你便會知佢弱項係啲咩。襯暑假打返好個底,下學年再向小四出發啦

其實小一小二才需要跟貼,教導孩子温習模式及技巧,小三已經要开始慢慢放手,小四孩子已可獨立自学自習了

im_csb 發表於 15-7-15 01:29
如何溫書才叫跟得貼?
其實如果佢上堂專心, 已經有好大幫助 .
只要睇下佢D 功課 , 從中可以知道佢唔明咩 , 加以解釋 , 令佢明白.  

回覆 im_csb 的帖子

做完功課如仲有時間剩,每日溫下老師教過嘅書
‹ 上一主題|下一主題