用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸信會聯會小學 派位愈來愈差?!
go

派位愈來愈差?! [複製鏈接]

朋友說這幾年派入band1 既人愈來愈少,成績愈來愈差 。好像自從而家個校長上任後,課程混亂,程度降低,是否真的?外間都說校長唔係甘好,教師流失不少,大家點睇?
我本身想阿仔出年報考,而家都唔想了。
   3    0    0    0

回覆:派位愈來愈差?!

今年派位幾好啊!好多人入在名校,超過30人入band 1a 學校!選擇與否,自行决定。

引用:今年派位幾好啊!好多人入在名校,超過30人

原帖由 Haileyng 於 15-07-16 發表
今年派位幾好啊!好多人入在名校,超過30人入band 1a 學校!選擇與否,自行决定。

...
可以在那看到結果,好想知

引用:朋友說這幾年派入band1+既人愈來愈少,成績

原帖由 lkhlhy 於 15-07-14 發表
朋友說這幾年派入band1 既人愈來愈少,成績愈來愈差 。好像自從而家個校長上任後,課程混亂,程度降低,是 ...
係呀,好差啊,吾想報有好多選擇,留番比啲有心嘅人

Jackieson  精明!  發表於 15-9-11 12:44

引用:Quote:原帖由+Haileyng+於+15-07-16+發表今

原帖由 konggood 於 15-07-17 發表
可以在那看到結果,好想知
我女今年派位,學校通常九月先登上網,聽聞有4個喇沙,1個聖保羅男女,3個協恩,九華,柏雨,德望,幾個英華書院及沙吕,林護+荃官约20人

回覆:Haileyng 的帖子

怪不得咁快知,通常你們先最清楚,咁派得算好好喎

lkhlhy 發表於 15-7-14 21:03
朋友說這幾年派入band1 既人愈來愈少,成績愈來愈差 。好像自從而家個校長上任後,課程混亂,程度降低,是 ...
早幾年都有家長發帖話浸聯派得差而唔想入讀云云...
其實浸聯每年都好公開好詳細咁在學校網站公布派位結果,好或唔好,各位家長自行判斷吧!

再者,荃灣區都有唔少出色的小學供選擇。

我識的師姐問親都係入荃官.

荃灣官立中學 15
林護 4
女拔 1
聖保羅男女 1
安柱 2
蕭明 3
可風 5
浸信會呂明才 3
沙培 3
沙蘇 1
迦密柏雨  1
英華 4
喇沙 4
協恩 3
德望 2
九華 1
真光 1
何傳耀 2
順德聯誼總會李兆基 1
香港青年協會李兆基書院 1
滙基書院(東九龍) 3
......................

"朋友說這幾年派入band1 既人愈來愈少,成績愈來愈差"

這個說法當然不是事實,去年2013-14是近年派位成績最好的一年,不過今年2014-15成績就不是太理想,不過都和今年統一派位的玩法有很大的關係
.

我諗今年派位的確差了少少,可能其他學校也在進步中

譚校長年代的成績一直唔錯,而且譚校長很受家長歡迎
現任校長上任後的確做了很多改革,而且也轉了不少課本,更覺得學生辛苦了很多,不覺得課程降低
校長是否好,就見人見智,有些話唔錯,有些話唔好
而教師流失率的確較多,年年都有教師離職,連副校長今年都走埋,可能工作太辛苦掛

引用:荃灣官立中學+15林護+4女拔+1聖保羅男女+1

原帖由 Leung2010 於 15-08-28 發表
荃灣官立中學 15
林護 4
女拔 1
總人數148人,即係幾多% band 1?

回覆:camcam520 的帖子

副校並不是離職,只是教會調配的安排,沒有合作不快。。。。
不必胡亂猜測了

而剛剛11月的小六呈分試的英文口試,昔日英文主科副校,亦回校客串,跟小六生應考其中一個環節,大大令學生鼓舞,打打氣

醒目開學勳章

回覆 camcam520 的帖子

副校miss siu 係去左做d 臨時小學既校長, 佢話間學校係set up 黎應付呢幾年增加既小學學生.
佢好有使命感, 亦係一位極好既老師. 離開浸聯係好可惜.

回覆:googoo 的帖子

舊副校長好有使命感,做set up 工作辛苦架,相信浸聯小學裡,還有很多受她影響,成為積極正面的老師。

同意。二仔有幸高小跟她上了兩年英文課

蕭副校長今年的呈三也有回校幫手考Oral, 太感動了!

引用:Quote:原帖由+konggood+於+15-07-17+發表可

原帖由 Haileyng 於 15-07-17 發表
我女今年派位,學校通常九月先登上網,聽聞有4個喇沙,1個聖保羅男女,3個協恩,九華,柏雨,德望,幾個英 ...
派得好好

回覆 DevilPig 的帖子

如果個list既學校你全當band1,咪40%左右。如果我篩選自己心中的band1, 約33%。
‹ 上一主題|下一主題