用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想放棄學琴
樓主: 417bbs
go

想放棄學琴 [複製鏈接]

回覆:417bbs 的帖子

回覆:想放棄學琴

醒目開學勳章

引用:老師無耐性確實有問題,如果佢扭我女耳仔我

原帖由 ch-cheung 於 15-07-16 發表
老師無耐性確實有問題,如果佢扭我女耳仔我會即刻轉老師,但唔練琴亦都有問題,我家女兒每天最少練45分鐘, ...
Agree! 我個仔每日已慣練30分鐘,練得差,老師會話佢,嚴厲話,但動手我一定唔接受!

417bbs 發表於 15-7-15 20:00
對呀,我絕對覺得有問題,其實我阿囝比較單純及容易忘記,所以佢未必會話比我知老師扭佢耳仔,係老師臨走時 ...
所以搵老師同搵裝修師傅一樣, 唔可以搵熟人, 唔係有咩問題面左左就無謂。

引用:Quote:417bbs+發表於+15-7-15+20:00+對呀,

原帖由 little_yolky 於 15-07-16 發表
所以搵老師同搵裝修師傅一樣, 唔可以搵熟人, 唔係有咩問題面左左就無謂。
有人明白我的心情,真好

樽頸位...... 過左會好啲,你同小朋友都加油呀!

我女又係把口話想學,但好懶練琴,朋友都提議我試下換老師

謝謝各位的鼓勵

wister 發表於 15-7-16 16:02
樽頸位...... 過左會好啲,你同小朋友都加油呀!
系,樽頸位,之前阿仔曾經試過一段時間停滯不前,練得好辛苦,但老師話系樽頸位,俾d毅力,捱過去,過到就好好多
真的,過左忽然咩都順曬

點解學琴?

我小學5年班時己經有幾個同學考}8级。有D仲violin 都起碼5级。

時至今日,當然係個個都LTCL ATCL 咁la. 而我咁水皮都和渣個批到高中至mun 水完成8级。

不過只有一個仍然熱衷,久不久彈下自娛一番。其他的好似我咁手指生锈,piano concert 都不會去 聽。

如小朋友並不熱烈喜歡,早放棄,集中學好一樣中意野(lego, fishing, golf, puzzle, nath olympiad...etc) 仲有效益。

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-07-14+發表可

原帖由 marcuscyrus 於 15-07-14 發表
同意,另外有時有些小朋友有興趣,但家長把彈琴放到好後的priority,做哂功課,補埋習,溫埋書,操埋水,有 ...
糸, 練琴真是要堅持, 冇練一排加隋性會退步, 再重新出發時真的浪費時間金錢

小朋友話都鍾意,我都講清楚,鍾意就要練,不可只學不練,暫時佢明白,希望佢表現好些,老師唔好迫咁緊,大家夾到就唔駛煩了

點會報咗先開始彈架?一定係彈咗一兩首,覺得 Okay 先會報,我都係咁樣同學生報 。。報咗先開始學,有少少風險噃!

引用:點會報咗先開始彈架?一定係彈咗一兩首,覺

原帖由 karbb1217 於 15-07-20 發表
點會報咗先開始彈架?一定係彈咗一兩首,覺得 Okay 先會報,我都係咁樣同學生報 。。報咗先開始學,有少少 ...
我唔識嫁,老師話點就點,到現在搞唔掂,我再同朋友傾下才知道該彈到一兩首先報。可能老師對自己好有信心,她是有經驗的,只是自囝太懶。近日囝願意練習多了,不過急快,唔跟拍子,希望佢快啲比心機,過左考試才算

引用:我小學5年班時己經有幾個同學考}8级。有D仲

原帖由 picture 於 15-07-18 發表
我小學5年班時己經有幾個同學考}8级。有D仲violin 都起碼5级。

時至今日,當然係個個都LTCL ATCL 咁la. 而 ...
我都係同你一樣中學完成8級到宜家都無正經彈過,但我重好懷念彈琴的日子,同過程中我的得著,包括堅持、不停的練習得到成果的滿足感,所以我會堅持讓我小朋友學習一種樂器,學習過程重有起伏,不要引至小朋友討厭就可以,慢慢佢自己會培養出興趣。個人意見,不盡適用。

‹ 上一主題|下一主題