用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 明天就是最後限期了!漢華,慈幼及李潤田你們會選哪一間? ...
go

明天就是最後限期了!漢華,慈幼及李潤田你們會選哪一間? [複製鏈接]

從成績及校風分析,你們會選哪一間?請幫忙給予意見!
   1    0    0    0

delete

delete

三間中只有慈幼係B2B,其他兩間都係B2C(或更差)。

delete

delete

王家爸爸  漢華搬家之後,可能無左李白同老班既仙氣,成績差左好多。  發表於 15-7-13 21:29
王家爸爸  李潤田舊年DSE成績無以前咁好,唔知後日成績會點。  發表於 15-7-13 21:26

但我睇khmama同其他網上資料都話漢華係band2a,而schoolland更話佢係band 1c喎!究竟真相係點?

王家爸爸  個校舍依家做左HKU既一部分,好似係宿舍。  發表於 15-7-13 22:37
王家爸爸  漢華B1C係咸豐年既事,當年仲係太白臺同青蓮台之間,有李白保佑。  發表於 15-7-13 22:35

引用:從成績及校風分析,你們會選哪一間?請幫忙

原帖由 donnang 於 15-07-13 發表
從成績及校風分析,你們會選哪一間?請幫忙給予意見!
三間比較DSE成績,應該慈幼>漢華>李潤田。

慈幼2014年DSE
3322比率45.1%
Level 2+ 92.8%
Level 4+ 30.9%
22222比率84.3%
本地 (資助+自資)+海外學位 23.5%
專上課程 46.4%
重讀 9.8%

李潤田2014年DSE
3322比率16%
22222比率 58%
本地 (資助+自資) 16%
海外 9.4%
專上課程 54.3%
重讀 6.5%
14科只有4科合格率高於全港

漢華,只有2013年DSE資料
Level 2+ 89.8%
Level 4+ 20.1%
15 科有13科合格率高於全港

多謝你嘅詳細資料呀khmama,咁banding及校風你又有什麼建議呢?漢華的banding究竟是什麼呢?因為實在眾說紛云呀!

引用:多謝你嘅詳細資料呀khmama,咁banding及校風

多謝你嘅詳細資料呀khmama,咁banding及校風你又有什麼建議呢?漢華的banding究竟是什麼呢?因為實在眾說紛云 ...
用DSE成績係好難介定banding,只可以做個配對估計,假設現時DSE有60%或以上為之1a, 5x%係1b, 4x%係1c, 3x%係2a, 2x%係2b, 1x%係2c,under 10% 係b3,唔再細分。咁慈幼頂多係2b,漢華畧遜會係2b-c. DSE只係得幾年,成績上落大,反應唔到學校實際好壞。

Khmama,多謝你嘅分析,可唔可以再俾多D你嘅寶貴意見我?任何方面。

因為聽朝就要考pre s1啦,今晚一定要決定,唔想落錯決定,影響小朋友嘅將來,所以真係心急如焚!感謝你!

另,王家爸爸,都好多謝你嘅意見。

引用:因為聽朝就要考pre+s1啦,今晚一定要決定,

因為聽朝就要考pre s1啦,今晚一定要決定,唔想落錯決定,影響小朋友嘅將來,所以真係心急如焚!感謝你! ...
你明天要註册慈幼嗎?如果你考完PS1再轉,可以取回PS1成績。

我之前已註了漢華,但今天收到慈幼叫我兒明天去註冊及交派位證及考pre s1,如果我明天不去註冊,相信日後再要求他收我兒,他一定不會願意的。

因為之前係網上見到有d關於持慈幼老師返工等放工的評語,所以有d擔心,因為我認為老師有心教是非常重要的。

引用:因為之前係網上見到有d關於持慈幼老師返工

原帖由 donnang 於 15-07-14 發表
因為之前係網上見到有d關於持慈幼老師返工等放工的評語,所以有d擔心,因為我認為老師有心教是非常重要的。 ...
我會睇校風同讀書氣氛多啲,每間學校總會有hea嘅老師,重要嘅係小朋友自己是否努力,我覺得慈幼起碼keep到b2咁多年,除咗衛理,顯理同劉永生,就要算佢較受家長歡迎,都轉得過。

多謝你嘅意見,咁夜仲同我一齊諗,真係好感謝你!
但我參考了你的2010年中學排位,當時漢華是排159,band2a, 慈幼是排199band2b, 是否這兩年漢華差左?還是計法不一樣?

多謝你咁夜仲同我一齊傷腦筋,十分感激你!但是我參考了你的(2010年中學排位表),當其事漢華排159 band2a,而慈幼只排199 band2b,是否近年漢華差了,還是計法不一樣呢?

另我亦參考了你(2010會考成績排位表,school allocation list),漢華嘅合4科14分有45%,而慈幼只有23.5%,明顯比慈幼高,所以我很混淆,可否麻煩你解說一下?感激不盡!

引用:多謝你咁夜仲同我一齊傷腦筋,十分感激你!

原帖由 donnang 於 15-07-14 發表
多謝你咁夜仲同我一齊傷腦筋,十分感激你!但是我參考了你的(2010年中學排位表),當其事漢華排159 band2a,而 ...
2010年係用末代中學會考6科14分比較,中學會考只要肯操卷背書,要攞14分也非難事,現在新制DSE,連傳統名校都玩唔掂。以前會考通常大概估到自己咩成績,依家考DSE根本考完都冇信心3322達標.

但有人說漢華上升中,而慈幼停滯不前,甚至下跌中,還因統一收生收多了南亞裔學生而令校風轉差,你有什麼意見?謝謝你。

王家爸爸  漢華近年只開到三班  發表於 15-7-14 14:35
‹ 上一主題|下一主題