用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 換工人姐姐?!
go

換工人姐姐?! [複製鏈接]

囝囝3歲半, 工人由囝囝出生一直照顧佢, 佢亦很痴工人, 但工人合約將滿, 現正煩惱應否換人, 工人其實幾懶, 很多家務我都要放工後自己做, 好想換新人試吓, 想留返多D時間訓練囝囝, 但係A仔一般都好難適應改變, 怕佢接受唔到新姐姐, 有無JM有經驗可以分享吓, 謝謝!
   0    0    0    0

回覆:jolee 的帖子

個仔3歲,已經換咗第3個,完全無問題。佢心底裏最痴係媽媽。

回覆:換工人姐姐

我都試過,喊同問左1,2日已無事。

我仔當時都好癲,所以妳要請假陪佢

我情況同你一樣,我和老公都唔好鐘意依家個工人,因為我怕仔仔不適應,剛剛同工人續約,仲加鬼咗佢小小人工留佢……我仔八月入s, 將來日間大部分時間係學校,應該到時會冇咁痴個工人。

回覆:換工人姐姐?!

無問題,我果個由出世湊到P1,第二日已唔記得舊姐姐,勁撩新姐姐玩,好無本心。

引用:囝囝3歲半,+工人由囝囝出生一直照顧佢,+佢

原帖由 jolee 於 15-07-13 發表
囝囝3歲半, 工人由囝囝出生一直照顧佢, 佢亦很痴工人, 但工人合約將滿, 現正煩惱應否換人, 工人其實幾懶,  ...
My girl has no prob w new helpers at all and not even miss the old one.  If the currect helper isnt good.  Should change as it will also affect the kid development if the helper isnt good.

阿仔係自傾,平時痴我,like舊工人,我比新、舊工人三四天交接時間,舊工人走后,阿仔都好快適應,新工人比舊工人更好添

如工人唔掂一定要換,因為幫唔到個小朋友,如已經捱到完約,點解要續約捱多兩年,不如換個新嘅博下啦

回覆:muffincake 的帖子

小朋友始終要經驗同姐姐分離,我贊成其他僱主有遇到好工人就換,唔好續又差又懶嘅工人,工人只會越做越懶,越做越衰,如遇到個好工人或有愛心,比多一千或留佢10年我都無所謂

回覆 muffincake 的帖子

我都係同一想法, 現有姐姐最大優點就係錫囝囝, 但就好懶. 現正找緊新工人, 不過仍未有合心意, 屋企無其他人幫忙, 只有囝囝一個對住工人, 所以要小心選擇.

引用:回覆+muffincake+的帖子 我都係同一想法,+

原帖由 jolee 於 15-07-27 發表
回覆 muffincake 的帖子

我都係同一想法, 現有姐姐最大優點就係錫囝囝, 但就好懶. 現正找緊新工人, 不過仍 ...
我個case 同你一樣,工人唔算勤力但真係好錫我囝囝。因為阿囝未識清楚表達,又未戒片,所以我驚請第二個做做下又走又麻煩。最後,我續左佢約,做多2年,即係共6年。

妳自己最清楚工人有幾懶,妳可以接受嗎?我覺得最重要係工人能力,如果佢又好錫妳個仔又工作能力好掂,妳對佢很放心獨自湊仔又可信任,咁就接受到

我建議妳就算換工人都要揀個本地完約或有前僱主介紹,因為我地小朋友難湊,如請咗個能力低,咁妳就好似要湊多個大女咁,仲慘!

‹ 上一主題|下一主題