用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉BB 1歲前特徵分享
go

自閉BB 1歲前特徵分享 [複製鏈接]

我有妊娠糖尿
亞女快10個月
唔知係咪自己多疑
亞女識拍手 鍾意笑 唔算好認生 見到陌生人會唔笑 唔係個個撩都會笑
對我地有eye contact 唔算難湊 間中會扭抱 都會講下BB話
但好鍾意會轉既野 好似洗衣機(我果個係大眼雞) 風扇 音樂掛床會轉(好似叫床鈴) 抽氣扇
唔知鍾唔鍾意車輪 因為冇比過車佢玩
確診左既媽媽可唔可以分享下你地個B 1歲前有冇特別?
我知道要1彥半左右先會明顯 但做媽媽有邊個唔想快D知......
求分享
   1    0    0    0

小朋友訓教中途會唔會突然喊醒?之後持續無原因咁喊?
抱佢時大人一定要企起身?大人一坐佢就喊?
坐車時架車停低又喊?

一歲前好難知,但驗血可知小朋友有無對蛋/奶呢d 食物敏感
因為一般A仔都係對以上食物有敏感

Mar9b  我仔一歲前發展都好正常,但你所提的佢真系中晒  發表於 15-7-16 22:11

回覆:chongchoi 的帖子

我個仔一歲前好正常,啲A仔行為越大越多。

有試過喊醒不過好小好小
就算喊醒一抱就唔喊
抱佢唔使一定企起身 一抱通常都唔喊
坐車冇喊
冇對蛋黃敏感 未食蛋白 飲緊人奶 之前試過比奶粉冇事

係咪即係就算1歲前都會出現一定要企住抱/行住抱?

即係1歲前都會拍手 有eye contact?

引用:小朋友訓教中途會唔會突然喊醒?之後持續無

原帖由 DENNIS201 於 15-07-13 發表
坐車時架車停 ...

我仔有時訓訓下會喊喎、但哄一陣又訓返、通常接近早上
我揸車而佢冇訓、有時停車會喊
有時抱佢要人地起身、或者停留同一地方而佢冇野做都會喊
佢目前7.5m、都有自傾嗎?

大包大人 發表於 15-7-13 22:44

我仔有時訓訓下會喊喎、但哄一陣又訓返、通常接近早上
我揸車而佢冇訓、有時停車會喊
咁我女間中都想人抱住起身 但冇好insist停留一個地方冇野做耐左佢都會叫...
但應該正常BB反應?

好怕嘈嘅地方

坐車時架車停 ...
對蛋奶敏感是什麼概念?會有咩現象出現?會起紅疹?定點?

回覆 derek0811 的帖子

對蛋奶敏感
係抽血驗
如以下報告

回覆:自閉BB 1歲前特徵分享

乜妊娠糖尿會增加自閉風險嗎? 我大肚時一切正常, 足月, 順產, 產程順利喎! 其實每個BB都鐘意會郁動嘅物體, 唔好諗咁多, 咪好易產後抑鬱!我諗對人有冇依附感呢一點比較核心吧 !

sshoney 發表於 15-7-13 23:54
好怕嘈嘅地方
有幾嘈?搭火車?商場?

EEFF 發表於 15-7-14 08:34
乜妊娠糖尿會增加自閉風險嗎? 我大肚時一切正常, 足月, 順產, 產程順利喎! 其實每個BB都鐘意會郁動嘅物體,  ...
點樣係依附感?有定冇先好?

依附感咪即係痴唔痴人, 例如冇見你一段時間再見返會表現出好開心, 如果有呢比表現咪正常囉, 冇就要加倍留意下啦

EEFF 發表於 15-7-14 09:51
依附感咪即係痴唔痴人, 例如冇見你一段時間再見返會表現出好開心, 如果有呢比表現咪正常囉, 冇就要加倍留意 ...

但我係ftm 好小會唔見反而佢幾日冇見婆婆 見到會好開心
算唔算?
同埋得我地2個起屋企起廳 我行左入房 只係一陣佢會叫 叫多幾下我未出現佢就喊 我出現左就冇事

坐車時架車停 ...
點解咁樣係先兆?我2個小朋友都會

DENNIS201 發表於 15-7-14 00:19
回覆 derek0811 的帖子

對蛋奶敏感

請問如果對蛋/奶/芝士敏感會出現咩徵兆?

其實個個小朋友的特徵、起病時間都不同,加上1歲都唔夠,唔太明顯,我自己覺得其實問黎意義唔太大。

唔好諗咁多野,亦唔駛咁快搞驗血等複雜野,呢個階段多D留意下小朋友發展跟唔跟到里程碑(健康院派的書仔),跟住教,唔識睇下育兒書或問人,最緊要多D同小朋友玩、互動、講野就可以。

如果有以下問題,就要留意:

叫名唔應人,就全家統一稱呼,叫佢名時要有原因,唔好咩都叫一餐。
唔望人,就面對面水平線對住佢,用吸引的物件引佢望你,等佢習慣望人。
不喜歡使用身體語言包括手指指、BYEBYE,自己多D示範,再捉住手教。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20110413/15162796

引用:Quote:DENNIS201+發表於+15-7-14+00:19+回

原帖由 Loveucpy 於 15-07-15 發表
請問如果對蛋/奶/芝士敏感會出現咩徵兆?
唔會有明顯特徵,不過一介口個仔情緒突然好轉。

‹ 上一主題|下一主題