用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 內地一級運動員入港大
go

內地一級運動員入港大 [複製鏈接]

【明報專訊】被質疑受到佔領同本土派反內地人行動影響,今年報讀理大、嶺大同浸大本科課程嘅內地生大減三四成,Emily啱啱知道,報讀港大嘅內地生都由舊年逾萬人減到今年約9400幾人。不過港大又唔憂收唔到尖子,今年取錄咗309個內地生,比舊年多兩個,而今年有22個係內地高考嘅省、市或單科狀元,比舊年仲多咗6個。

港大內地本科生入學計劃今年亦首次試行「多元卓越入學計劃」,畀喺體育、藝術、社會服務等非學術領域表現優秀嘅學生申請,取錄嘅內地生包括兩個國家一級運動員,當中一人係來自雲南嘅排球一級運動員潘奕辰,佢會入讀理學士課程。

叻學生入港大仲可以有獎學金,最多每年拎到18.6萬,交完每年14.6萬學費後,仲夠錢畀宿費同基本生活費,港大話今年有超過三分之一內地生獲頒唔同金額嘅獎學金。

0    0    0    0

回覆 海倫helena 的帖子

遲的全香港人都唔係香港人.

maryLLove    發表於 15-7-13 15:41
maggiemomC    發表於 15-7-13 15:06
Yanamami    發表於 15-7-13 13:57

奬学金……

引用:【明報專訊】被質疑受到佔領同本土派反內地

原帖由 elbar 於 15-07-13 發表
【明報專訊】被質疑受到佔領同本土派反內地人行動影響,今年報讀理大、嶺大同浸大本科課程嘅內地生大減三四 ...
好多國內精英,為港大作出貢獻!

國內學生選擇來一間不務正業,排名還不斷下跌的大學,他們還要是國家的精英,是否很諷刺!

Yanamami  內地人愛名牌嘛~  發表於 15-7-14 09:19

goodenough 發表於 15-7-14 00:16
國內學生選擇來一間不務正業,排名還不斷下跌的大學,他們還要是國家的精英,是否很諷刺! ...

如果我係大陸尖子, 家中經濟又不一定負擔到去英美留學的昂貴費用, 香港的大學又願意俾高額奬學金, 我都會考慮來香港入學.  更重要的一點是, 大部份大陸尖子視香港的大學為踏腳石而已, 再從這裏飛出亞州去歐美讀研讀博, 何樂而不為.

sonkhl  agree.  發表於 15-7-14 11:50
‹ 上一主題|下一主題