用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教:第一次看公立精神科
go

[過動] 請教:第一次看公立精神科 [複製鏈接]

之前去協康驗了有adhd, 轉介去公立。想問第一次去公立會否再驗一次?還是即刻開藥或求其看看就話冇野叫你再觀察?

1    0    0    0

回覆:tcbobo 的帖子

協康係心理學家唔係醫生,佢通常唔會斷證,寫疑似,政府係精神科醫生佢先斷定係adhd還是唔係。

回覆:DollyCC 的帖子

帶埋協康份報告比政府醫生睇,有須要醫生會請小朋友再做 test

我呀仔3年級學校叫咗教育局心理專家黎同佢傾咗計, 跟住就轉介佢上瑪麗醫院睇醫生, 跟住4年級上學期就俾咗信我 (11月左右), 我4年級下學期(4月左右)先上去排, 跟住好快7月就安排到時間俾我先見姑娘, 之後好快10月左右就有期去見醫生, 去到做完哂登記之後, 跟住我同呀仔就入咗房, 呀仔就坐埋一邊玩下玩具, 睇下書, 我就又要背書咁講番D 呀仔細個嘅野, 中途佢都有插下嘴咁, 再之後, 因為有D 野唔想俾呀仔知, 醫生就請佢喺房出面等, 大概45分鐘左右, 就換呀仔入去傾, 呀仔同醫生傾完之後, 再叫番我入去, 就同我講, 其實佢唔覺呀仔係ADHD, 只係比較8卦, 同少少坐唔定, 我問佢要唔要食藥.. (因為佢喺學校表現真係好差, 好似換咗個人咁, 老師呀, 校長呀, 成日話佢好HYPER), 醫生話, 梗係唔駛啦, 最後就叫我再約下一次(14年12月), 不過最後我都打咗去改咗2次期, 而家黎緊7月就會同呀仔上去, 又循例式見下醫生...

醒目開學勳章

我仔升三年級,尋日第一次見醫生政府醫院,大概傾咗40分鐘,最後醫生認為阿仔係過度活躍,但專注力應該ok,但都係要阿仔食藥
‹ 上一主題|下一主題