用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 york 升小
樓主: cwm1980
go

york 升小 [複製鏈接]

回覆:york 升小

我意思是說york收好多細b,有教無類。反而其他幼稚園著重收超大

引用:請問York+升小學如何,讀York+幼稚園小朋友

原帖由 cwm1980 於 15-07-11 發表
請問York 升小學如何,讀York 幼稚園小朋友今年入左咩小學?
朋友兩年前班中第一名入左st Paul boy

引用:Quote:gigiwin888+發表於+16-1-8+21:40+我

原帖由 hoivy 於 16-01-09 發表
問題是主動想收多些細B還是沒得揀?
無可能係主動想收細 B

引用:Quote:原帖由+aluoluo8088+於+15-09-16+發

引用:Quote:原帖由+aluoluo8088+於+15-09-16+發

原帖由 mikitsun 於 15-09-17 發表
係九龍塘有邊間學校大得過york, 有冇幼稚園敢講自己d學有100%考到直私?每間學校也有叻人同唔叻既,你認為 ...

回覆 Cindyxie 的帖子

呢樣有同感,剛巧我認識三兩個York學生,都無考到心儀直私,但佢地後來抽到或識人叩到幾好的學校,亦讀得吾錯,學校應該係有功。

fujitasze 發表於 15-9-16 21:37
York太多負面新聞,我認識兩位Mami的小朋友都是讀York的,她們的小朋友都考超過10間私直,但都沒有一間收, ...
我仔以前讀york, 一間直私都考唔到, 因為佢唔講野
其他同學入晒名直私, 九龍塘三寶, 大坑真光, csl, cky...............

後來叩門入咗間地區出名津小 (當時仍可考paper), york的小朋友是有料, 唔驚無好小學收

Jane1983 發表於 16-1-9 21:47
回覆 Cindyxie 的帖子

呢樣有同感,剛巧我認識三兩個York學生,都無考到心儀直私,但佢地後來抽到或識人叩 ...
我仔叩入了津小後, 一路都是band 1生, 直至升中, 入到傳統名校

Cindyxie 發表於 16-1-7 23:08
我都覺得我識D同學,考的唔系好好,包括我自己,但3年落來,我覺得YORK谷到,但小朋友又學到,仲學得開心, ...
york最好就係唔洗家長理
出面好多幼稚園懶深, 其實返屋企, 全部要家長跟, 家長教

york教英文, 家長唔洗理, 畢業聽講寫都無問題

我仔上了小學, 英文科都是全級頭10名內, 最叻果次全級第1

我小朋友讀York, 今年升上小學後:

- 英文食老本不用跟也取得好成績

- 數學 > 好好彩York是教英數, 現在的小學也是英數, 解題完全冇難度,  其他同學仔教解題都有排教.

- 中文 > 跟到嘔白泡, 上到小一才知York的中文十分不夠!!

至於考小一結果側很參次, 有同學仔考得好好, 有大把人一間都考唔到!
York是一間只注重谷學術, 較忽略全人發展的幼稚園, 老師也大部份經驗淺欠成熟, 對幼兒的生理及心理照顧不足, 家長要考慮清楚自己的小孩究竟需要那方面較多較好.  個人認為讀邊間幼稚園同考直私成功率關係不太大, 當然讀學卷幼稚園的小孩上小一會讀得比較吃力, 考小一主要睇小孩當時的表現或小小家長背景.

hppa  very true comments about the chinese, english and maths  發表於 16-1-11 17:25

引用:+本帖最後由+llkllkllk+於+16-1-11+16:30+

原帖由 llkllkllk 於 16-01-11 發表

Good & true sharing

llkllkllk 發表於 16-1-11 16:23

- 英文食老本不用跟也取得好成績
Fair comments!

講得好中肯,讚👍👍

引用:+本帖最後由+llkllkllk+於+16-1-11+16:30+

原帖由 llkllkllk 於 16-01-11 發表

york中文係問題, 因為講明英幼, 當年我已察覺呢個問題, 一日番三個鐘, 顧得英, 好難顧中, 我仔兩歲起, 我每日讀故事書比佢聽, 佢上了津小 (中文小學)後, 慢慢中文科都pick up番晒

至於老師有冇愛心, 我仔讀三年, 有兩年係同一個老師, miss lit, 我唔知佢係咪冇教好耐, 佢係好到不得了, 又細心, 又關愛小朋友, 老師真係撞手神

至於考直私, 我仔考唔到, 但我識嘅有8-9成同學係考到直私, 就算考唔到直私, 都叩門入到地區出名津校, 包括我仔

我唔係神化york, 我只係講是實, 升了小學後, 都唔係全部叻, 始終個人資質唔同

我仔已升中, 今日我仍然覺得當年讀york係正面

York英文得,中文弱系人都知, 所以K2開始加中文班俾囝囝上, 依家小一中英數三科, 中,英都强, 返而系中數吾系好習慣。

小兒也是york的畢業生,今年小六了,預備升中!真係又一次煩C,你地加油啦!York 小朋友的英文底真的不錯,是無庸置疑的!我地當年畢業同學也有很多很好的offer,我小朋友好好彩也考入了很好令我很滿意的小學。

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

我女也是York畢業生,今年小一,很感恩,考直私都有滿意既成績!

回看以往三年,York比到好好既英文基礎我女,三年內英文不用我擔心,很慶幸K3上學期已考到movers,成績滿意!知道中文較弱,所以課餘鼓勵她多看中文書,但阿女始終都係鍾意睇英文!

我女亦好好彩,三年都遇到好好既班主任,她們都好有愛心!尤其K2/K3都係同一老師,她獎罰分明,不會偏心學生!

所以作為用家/過來人,我認為York係一間好學校!

引用:Quote:原帖由+llkllkllk+於+16-01-11+發表

原帖由 miffyumiffy 於 16-01-11 發表
york中文係問題, 因為講明英幼, 當年我已察覺呢個問題, 一日番三個鐘, 顧得英, 好難顧中, 我仔兩歲起 ...
miss lit仲有教架,好好,係主流班嘅老師。不過我仔仔轉咗去國際班lu.

引用:Quote:原帖由+miffyumiffy+於+16-01-11+發

原帖由 vvavva 於 16-01-13 發表
miss lit仲有教架,好好,係主流班嘅老師。不過我仔仔轉咗去國際班lu.
我都掛住佢, 佢真係好好, 以前我日日接放學有時會同佢傾幾句, miss lit講到晒我仔啲野我聽, 有啲野我係佢阿媽先知, miss lit竟然留意到

我諗咁多年, 佢都唔記得我地了

‹ 上一主題|下一主題