用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中五升中六
go

中五升中六 [複製鏈接]

冬日勳章 醒目開學勳章

請問現在會吾會有中學收中五升中六插班?如果收d ies未要重新做過?

0    0    0    0

yanyan-mummy 發表於 15-7-11 12:17
請問現在會吾會有中學收中五升中六插班?如果收d ies未要重新做過?
中五SBA 唔計, 只計中6, IES 要否重做?
但中5升中6 插班, 仲有邊間收, 津校多數唔收?
直資睇成績的.

將中5的IES 資料比新中6學校,便可.
不過有邊間中學收中六插班, 重讀既話, 大把中學收, 中5 中途轉出去, 未聽過去!

冬日勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:yanyan-mummy+發表於+15-7-11+12:17+

原帖由 TKO2040 於 15-07-11 發表
中五SBA 唔計, 只計中6, IES 要否重做?
但中5升中6 插班, 仲有邊間收, 津校多數唔收?
直資睇成績的.
問過有d band 3叫我去攞表,band 2有d就因為要做過ies就算收都要重讀中五

冬日勳章 醒目開學勳章

引用:將中5的IES+資料比新中6學校,便可.+不過有

原帖由 catcatmom 於 15-07-13 發表
將中5的IES 資料比新中6學校,便可.
不過有邊間中學收中六插班, 重讀既話, 大把中學收, 中5 中途轉出去, 未 ...
有某d band 3話可以申請,遵理日校果d都應該可以申請,不過而家申請得既一定吾會係d咩好學校

yanyan-mummy 發表於 15-7-11 12:17
中五升中六插班?我覺得想清楚好啲。

yanyan-mummy 發表於 15-7-14 01:25
問過有d band 3叫我去攞表,band 2有d就因為要做過ies就算收都要重讀中五

...
如果真係需要轉,重讀中五可能更好。

回覆 yanyan-mummy 的帖子

Yanyan Mummy

我同你萍水相逢, 我幾句話, 唔知岩唔岩聽!

如有任何BANDING中學收你,莫講BAND3或許係離島(交通許可之下), 你都要考慮去, 就算你個囡囝係BAND1名校裡面排最尾一個, 而加先至轉會, 好多中學都唔收, 佢地都未問你邊間OR成績, 已經話唔收, 原因係SBA, 佢地要係中6重新搵人幫你跟, 短短幾個月, 會為1個轉校生做禁多野, 好多情願唔收, 話收你, 你都要問清楚, 中學是否會100%幫你小朋友交番去考評局. 而且中6 讀得幾個月, 話知佢係BAND5中學, 你都係想佢同你報DSE, 除非小朋友係夠19歲, 未報自修生.
之但係如果係現在OR津美之類學店, 真係要保留.佢地收你囡/囝係為了$, 裡面唔知有咩人讀, 如你個係囡,就唔好去了.

努力去搵, 一定會將目前問題解決到.GOOD LUCK !

冬日勳章 醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+catcatmom+於+15-7-14+23:18+

原帖由 catcatmom 於 15-07-14 發表

回覆 yanyan-mummy 的帖子
已決定原校升讀,仲有大半年就DSE會好好準備,謝謝指教

‹ 上一主題|下一主題