用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 公民式好唔好?
樓主: October
go

公民式好唔好? [複製鏈接]

Re: 公民式好唔好?

我覺得公文唔錯,我認識好幾位小朋友佢地細時都係學公文,直至去外國讀書為止,佢地數學根基都唔錯,而且現在佢地大左都有一份好好職業。就係D個借鏡,我就比我個仔去讀,佢現時讀梗K1,學梗由1至100,數下物件有幾多個。我發現其實佢係日日比你做D工課,等你會日日都記住,所以入腦,我見仔仔讀左半年,都好好,其實小朋友真係要日日重覆做佢先入腦,而且佢真係知道做工課就熄電視,當做完佢地會開番電視,所以除了學術上連良好習慣亦可培養出來。

W27

由幼稚園至中學的課室也cover...即時每月也要付(如果想一路跟上去)

條數幾貴 :-|  :-|

Jelly-fish,

我囡囡做2A100左右, 加數, 我情況同你差不多, 當囡囡遇到新野時的表現會不喜歡...成日話好眼訓...重有落眼淚, 我見到也覺她好煩....但是為了將來我要與她一同努力....

開心

不是由數學開始, 公文分別有中英數讀, 中文教國語, 中英開始時教讀生字, 之後教併音....句子等等....

開心

Jelly-fish

你試問返間centre, 我間約半年做完test後, 之後就有張cert比返小朋友, 如超越三個學年就有金牌, 兩個學年就有銀牌, 一個學年就有銅牌送比小朋友作鼓勵 (我小朋友得銀牌), 但不知獎牌方面是否一年一次? CERT就一年取過兩次。

你同我case差不多, 都是K2開學就開始學KUMON, 唔知佢哋是否知道很多人會去考小一,KUMON會約7月時給你一封REFERENCE LETTER內容大概讚揚小朋友由幾時開始學至今, 現取得什麼程度 (當時計算到6月 我小朋友做到A160達P1程度) 你記住問定佢取呀!

我考了四間小學, 而考到包括有聖方濟各, 宣道及陳守仁, 但不知九龍塘小學為何不收, 我都很驚訝, 以我小朋友當日表現都好好, 問加數即答到佢 (不是用筆計作答, 只用口問口答), 不過這間不是我最心儀學校吧!

記得考聖方濟各會考連加法及先加後減數, 這類數在KUMON沒有教到, 記住要自己教定。

祝你成功考獲心儀小學!

W27,

我認識公文也是從一位朋友的兒子中感受到, 他現在上了一間國際學校, 成積不錯...

開心

開心,

咁你小朋友係未學梗數學,有沒有係公文學其他?

w27

4R,

唔該晒你嘅詳細資料, 因為我在二月剛剛轉左另一間教室,  不過到今天才剛學滿七個月, 不知會否快有張cert, 你所講的一個學年是否等如學滿一個level呢??? 如我是由4A開始, 到現在2A, 不過未complete, 即是我已完成2個學年, 是否這樣呢 ?

另外你重記唔記得當時做2A加數時, 老師要求小朋友要幾多分鐘完成多少張paper, 因為在我剛轉到這間新教室開始, 連續兩個幾月都是不停地重複做加數, 初期要求十分鐘完成五頁, 後來就要五分鐘完成五頁, 最後就十分鐘完成十頁, 現在才開始做減數, 不過都是要做十頁. 另一原因是在舊教室, 未試過重複做, 所以到這教室, 一開始要重做, 我就問老師原因, 他說因為小朋友未熟, 要多做, 就這樣一做就做左錯不多接近三個月...... 請分享一下你的心得

唔記得讚下你小朋友tim, 佢都好叻wo, 幾間小學都考到  

w27

數學已上了一年多啦, 剛開始上中文(貪中文用國語上堂並且可以學國語併音)

開心

Jelly-fish
一個學年是指你小朋友現讀K2, 他可做到K3程度的數, 如他可做到P1程度的數, 就是2個學年了, 不是4A, 3A, 2A叫做3個學年, ,但就算轉了centre, 佢地都會send返張cert來, 記住要問返佢呀, 好似每2月及8月就會做test。
2A好似是限5分鐘做5頁, 不過記得好似不需做10頁咁多, 番做必定會, 隨了家課時要keep到時間外, 又要記準確性及堂課時間, 務求要打好基礎, 等他一見到16+8不用想就是24, 將來有助做乘數吧! 努力量!

唔該晒, 各位努力吧 !!!

奇實小朋友會不會很辛苦, 會弄巧成拙?

october

October 寫道:
奇實小朋友會不會很辛苦, 會弄巧成拙?

october

Hi october,

我大囡而家讀小一, 去年8月開始學公文式, 報名時, 導師問我點解咁遲比囡囡學公文數, 好彩重可以追趕到小一課程.   小一數學課程教得非常快, 上下學期要完成4本中數書同一本英數書.  公文數做完的, 學校的課程便追到黎, 剛剛公文完左100以內雙位+雙位進位加數, 學校又同一時間教完同測驗, 真係好彩有公文數操練, 囡囡都輕易應付學校既功課和測試.  囡囡知道公文數對學校學的數學有幫助, 雖然公文數既練習重重複複, 囡囡都自律地每天完成公文數的練習.  

另, 我同事既姪女現讀小五, 因數學成績一直唔好, 聽我講過公文數, 佢姪女去年底開始學公文數, 希望對數學有幫助.

Hello 開心

請問公文的中文科的形式是怎樣?謝謝!

Ryancat

quote]
寫道:
w27

數學已上了一年多啦, 剛開始上中文(貪中文用國語上堂並且可以學國語併音)

開心
[/quote]

Which subjects are more useful, English, Maths or Chinese?

october

first : maths
second: Chinese
third : English

Happy

October,
萬事起頭難, 只要過了這關一切便會習慣, 家長堅持及鼓勵是最大的動力, 起初多些與他參與(坐在附近) 待小朋友慢慢地習慣便可...

做事一定要放心機才會有進步...加油別怕....

開心

Ryancat,

先先讀單字, 好樣小朋友能認識多些字音, 接下來便開始教併音...再寫及語言等...詳細情序等我問下先...因為我囡囡剛剛讀是做了首兩個情序...教室老師話遲下要寫....

開心

開心,
我都想知是哪間center?何否pm給我?
‹ 上一主題|下一主題