用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 會不會買補充練習做呢
樓主: garyleung
go

會不會買補充練習做呢 [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 15-7-16 10:30
一定要買, 喺小女學校, 冇做練習嘅同學有以下三類:1) 補習
2) 天才
3) 放PAR
學校自己教唔到學生應付學校既考試?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-7-16 11:31
學校自己教唔到學生應付學校既考試?
兩科語文課堂上教嘅同考試有關嘅得20%咁大把, 數學就槪念教得差(我老公話有時仲慘過冇教), 同學未搞掂槪念已經教佢哋shortcut.

請看我喺舊貼回覆 (咁啱又係回覆閣下):

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2980180&page=3#pid40282528

YolandaTam 發表於 15-7-16 12:52
兩科語文課堂上教嘅同考試有關嘅得20%咁大把, 數學就槪念教得差(我老公話有時仲慘過冇教), 同學未搞掂槪念 ...
係喎,因為見得多回得多,都唔記得回過邊個
我到而家都唔明學校教淺考深既用意係咩...
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-7-16 12:55
係喎,因為見得多回得多,都唔記得回過邊個
我到而家都唔明學校教淺考深既用意係咩... :igiveu ...
個人睇法, 以下係"教淺考深"嘅可能用意:
1) 有啲學校有中學部, 係中學部要求高, 要谷DSE成績,中學同學都係要出去上補習天王嘅班, 呢啲學校教書同一般學校好唔同 (請看我回覆舊帖:   http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2597820&page=1#pid36579191), 上行下效之下, 由小學開始谷, 否則小學同學上到中學唔係TOP嗰啲, 小學會好冇面 (因為好多家長係因為想入中學部而揀小學部), 中學部亦會俾壓力

2) 間學校本身根本就係谷, 但因為係津校, 受教統局規限, 課堂上教淺, 否則觀課時會穿煲, 只有靠深嘅考試去令家長"醒水"

3) 太多課外活動, 唔少日子根本唔齊人上堂, 老師又要帶隊, 冇時間備課, 預咗同學要自己諗辦法

4) 有啲家長係虎爸虎媽, 要子女科科100分, 從無俾小朋友自己試過能否應付學校課程就揾補習老師跟住, 家長一齊傾偈自不然就講邊間/邊個補習好. 冇補嗰啲, 家長好易又基於"唔執輸"嘅心態去補埋一份.當大部份同學都係咁, 份巻出淺啲都分唔到學生能力, 只有越出越深, 學生就越補越勁, 惡性循環.

YolandaTam 發表於 15-7-16 13:24
個人睇法, 以下係"教淺考深"嘅可能用意:
1) 有啲學校有中學部, 係中學部要求高, 要谷DSE成績,中學同學都係 ...
你講既我都同意,不過就離教育越黎越遠...

YolandaTam  係, 悲哀!  發表於 15-7-16 13:30

回覆:會不會買補充練習做呢

會,平日做,考試唔做

garyleung 發表於 15-7-11 07:09
如題
書展又開鑼, C6噚日首日同阿女去逛, 阿女攞咗D自己零用錢諗住買心頭好, 路經某大書商 counter, 阿女突然問爸爸:我可唔可以買補充練習做?

爸爸緊係無俾佢買, 話唔好嘥自己錢, 有需要媽媽會買俾你做。不過, 佢真係上晒腦, 以為自己進步係因為做卷, 真係大鑊鳥

little_yolky 發表於 15-7-16 13:53
書展又開鑼, C6噚日首日同阿女去逛, 阿女攞咗D自己零用錢諗住買心頭好, 路經某大書商 counter, 阿女突然問 ...
阿女以為做卷可以進步唔大鑊,係好事添,家長以為做卷就成績好先大鑊

little_yolky  why?  發表於 15-7-16 13:57

小朋友有上進心妳仲想點?

MASAYA 發表於 15-7-16 13:59
小朋友有上進心妳仲想點?
因為佢個concept好似有D搞錯咗, 以為只要做卷就可以攞高分, 其實學得明白比較重要吧。

little_yolky 發表於 15-7-16 14:03
因為佢個concept好似有D搞錯咗, 以為只要做卷就可以攞高分, 其實學得明白比較重要吧。 ...
佢肯搵方法,妳咪畀佢試囉,肯試遲早都搵到適合自己既方法

回覆:garyleung 的帖子

會呀,有時間或考試前俾佢做下

‹ 上一主題|下一主題