用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如何得知小朋友band幾
樓主: Abby媽
go

如何得知小朋友band幾 [複製鏈接]

回覆 王家爸爸 的帖子

"單數"係唔係指升中一果個年份?

妹妹頭 發表於 15-8-18 16:11
回覆 王家爸爸 的帖子

那是否2017及2018都會同一組PS1 呀? 即2018升中的小朋友可以參考2017派位BAND1人數 ...
係可以用嚟參考, 但唔會100%準確, 因為每年畢業人數不同(變化較大), 學額亦可能有所不同(變化較少)

王家爸爸  Agree  發表於 15-8-18 16:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

妹妹頭 發表於 15-8-18 16:20
回覆 王家爸爸 的帖子

"單數"係唔係指升中一果個年份?
今年(2015/16年度)升中,係單數尾,可以參考舊年(剛過去,2014/15年度)既派位資料。
因為2015年7月既編班試,係唔會用來計算小學既學生成績,只會用2014年7月既成績(加2012年7月既編班試成績)。

hkpapa852 發表於 15-8-18 16:22
係可以用嚟參考, 但唔會100%準確, 因為每年畢業人數不同(變化較大), 學額亦可能有所不同(變化較少)
...
以灣仔某校為例,因為小班教學,今年升小六平均每班只有二十多人(之前係三十多)。因為人數好唔同,今年升小六考第四十,同前年考第四十,係兩回事。所以要睇比例,唔好淨睇校內排名。

hkpapa852  今年小六灣仔兩間官校同St James好似都都轉晒小班  發表於 15-8-18 17:00

回覆 王家爸爸 的帖子

咁....又以我個女為例喇, 今年升小四(2015-2016), 咁到佢升中一時, 係會以那一個參考PS1作為BAND1 人數, 係唔係可以以早她一年派BAND1人數參看?

P.S.她學校依幾年升中總人數都是相同, 相差也只是1-2個學生

妹妹頭 發表於 15-8-18 16:55
回覆 王家爸爸 的帖子

咁....又以我個女為例喇, 今年升小四(2015-2016), 咁到佢升中一時, 係會以那一個參 ...
如果今年(2015/2016)升小四,到升中一時可以,參考對上一年既派位。因為係用同一組 PS1 成績,如果學校每年升中人數不變,其實參考性好高。 但係都需要留意同區其他學校既派位資料同學生人數既變化。

妹妹頭  明白, 多謝指教  發表於 15-8-18 17:22

(資料來源: 文滙報)
2006 开始(連單/雙非B) ~ 65K人  (其中港B 39.4K人)
2011        (連單/雙非B)  ~ 95K人 (其中港B  51K人)
總之有香港出世紙的B, 都有可能同你的B一齊升小學/中學, 競爭就好大

王家爸爸  單/雙非的確係好大既變數,好難知道幾多會來爭。  發表於 15-8-18 17:58

回覆 TwinWong 的帖子

我都有留意依個數據, 我個女正是2006年出生, 升小一時, 我有留意到全港有46,000人升小一, 加埋私小, 同埋依6年來港人數, 相信都唔會少過55,000人

TwinWong  加油呀~  發表於 15-8-19 09:58

小兒呈1時有告知屬於咩BANDING
黎緊呈2,大家加油

引用:小兒呈1時有告知屬於咩BANDING黎緊呈2,大家

原帖由 popochu 於 15-10-06 發表
黎緊呈2,大家加油
我小朋友學校什麼都無講。  

boscochengsh 發表於 15-10-6 17:58
我小朋友學校什麼都無講。

引用:小兒呈1時有告知屬於咩BANDING黎緊呈2,大家

原帖由 popochu 於 15-10-06 發表
黎緊呈2,大家加油
即小五學期尾會知?

我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

引用:Quote:原帖由+popochu+於+15-10-06+發表小

原帖由 easonkinki 於 15-10-19 發表
即小五學期尾會知?
要睇下各方面,小五下學期會開始呈分,呈分的成績就是學校老師初步的估計,以我小朋友為例,他每年考的名次都差不多,考了呈一,老師會估計他是那個banding,老師也會告訴我們,成績保持下去才可以是這個banding。相反小朋友成績上落比較大,老師不敢太早估計小朋友的banding,因為存在變數很大,我估計呈二完了,老師就會明確告訴家長的。

引用:Quote:原帖由+easonkinki+於+15-10-19+發表

原帖由 metrochung 於 15-10-19 發表
要睇下各方面,小五下學期會開始呈分,呈分的成績就是學校老師初步的估計,以我小朋友為例,他每年考的名次 ...
咁我仔難估,佢可以上落3x,40名,希望佢今年醒醒定定

我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

引用:Quote:原帖由+metrochung+於+15-10-19+發表

原帖由 easonkinki 於 15-10-20 發表
咁我仔難估,佢可以上落3x,40名,希望佢今年醒醒定定
相差幾名定幾十名?如果幾名好易估到,我係從老師所講的說話+學校以往B1的人數,粗略估計得出

王家爸爸 發表於 15-7-11 22:21
舊年用2010加2012既PS1成績派位,今年同明年用2012加2014既PS1成績派位,所以舊年數據無嘜用,今年派位結果 ...
唔知我有冇理解錯呢? 有錯請指正~ 謝謝.
例如
(P6 2014/15年度)升中 - 只會用2012和2014年7月的PS1成績來計算。
(P6 2015/16年度)升中 - (同上)
(P6 2016/17年度)升中 - 只會用2014和2016年7月的PS1成績來計算。
(P6 2017/18年度)升中 - (同上)
(P6 2018/19年度)升中 - 只會用2016和2018年7月的PS1成績來計算。
(P6 2019/20年度)升中 - (同上)
(P6 2020/21年度)升中 - 只會用2018和2020年7月的PS1成績來計算。
(P6 2021/22年度)升中 - (同上)

如上述正確的話, 請問是否2013,2015,2017,2019,2021年是不需考PS1,只考TSA呢? 謝謝~~

王家爸爸  正確  發表於 15-10-20 13:25
‹ 上一主題|下一主題