用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中一入band3加油區
go

升中一入band3加油區 [複製鏈接]

入band3的同學,只要努力,將來一定成功。我老公以前是讀band5中學,只要在中學努力,他並非有幾多優的狀元學生,在他中學時努力讀書,都可以大學畢業,現在工作非常好。所以大家家長努力,不要比banding 界定小朋友將來,最重要是小朋友喜歡學校讀得開心,因而努力讀書。

還有現在收入非常⋯⋯

mingdhk    發表於 15-7-13 12:49
CarolFSM    發表於 15-7-11 17:25
chysanna    發表於 15-7-11 12:42
   1    0    0    0

引用:入band3的同學,只要努力,將來一定成功。

原帖由 ltdcorp 於 15-07-11 發表
入band3的同學,只要努力,將來一定成功。我老公以前是讀band5中學,只要在中學努力,他並非有幾多優的狀元 ...
很好的鼓勵

回覆:升中一入band3加油區

加油!
其實我介意讀書叻唔叻,只係想阿仔有良好品德!

我表弟讀B3尾,他冇放棄自己,反而更加珍惜讀書機會,現在已經是一名專業護士,業餘更報讀港大的有關課程。反而另一表妹,從幼稚兒至中學都是讀名校,14歲更去英國升學,她一d都無珍惜眼前一切,高不成低不就。

CarolFSM    發表於 15-7-11 17:26

回覆:Natalie1 的帖子

絕對同意你的説法,band3生,一齊加油,讀吾成書,學一様技能,將來也可做一個有用的人

引用:+本帖最後由+ltdcorp+於+15-7-11+00:58+編

原帖由 ltdcorp 於 15-07-11 發表

入band3的同學,只要努力,將來一定成功。我老公以前是讀ban ...
讚成,最緊要係本身唔放棄。無人知道你幾是發揮小宇宙從後趕上,只要保持對讀書的興趣,對知識的追求。

chysanna    發表於 15-7-11 12:43

其實呀仔讀邊個BANDING 嘅學校都無所謂, 因為我深信讀書係靠自己嘅, 我只係有一個最低要求, 就係唔好學壞, 繼續長大, 繼續佢純良嘅本性就已經心滿意足喇...

回覆:chysanna 的帖子

大家加油!特別是男孩子,到中四、五就會迎頭趕上女孩子!

引用:其實呀仔讀邊個BANDING+嘅學校都無所謂,+因

原帖由 chysanna 於 15-07-11 發表
其實呀仔讀邊個BANDING 嘅學校都無所謂, 因為我深信讀書係靠自己嘅, 我只係有一個最低要求, 就係唔好學壞,  ...
同意! 最緊要唔好學壞! 我細佬以前也是讀B5中學, 但只要努力上進, 唔好放棄, 到今時今日, 我見佢好多舊同學最終都大學畢業, 份工亦唔錯, 結婚買樓生仔, 好好咁生活吖!

我朋友老公當年讀油天,佢成績麻麻入左band 5,好多同學也入到九華,佢同亞媽喊左幾日酸左好耐,但佢在中學成日考三名內建立自信又入左理工,現在大公司當CEO,佢d入左九華同學好多都預科都讀唔到

醒目開學勳章

的確,我細佬系b3生,仲換過三間中學先畢到業,中四先發力,最後仲入埋港大經濟系做助教,而家仲做埋公務員,生活安定無憂,佢話b1/2/3都唔太重要,最緊要校風同師生努力

聽聞band3學校對學生的照顧遠比band1的學校好。
我有d朋友個仔女讀band3,學校俾好多機會佢,佢同d讀band1的同學聚舊,band1的同學仔都好羨慕佢有咁多機會。

回覆:ltdcorp 的帖子

以前因有A-level, band 2/3學校之中,會考成績考得好,好多會走去Band 1學校讀预科,结果B1中學预科班100%入大學,變曬"神校",現在改制3一3一4,B1 學校無得做FREE RIDER了,  B2/3 的好學生原校去考公開試,考得好也一樣入大學。應該越來越多B2/3學校的入大學比率會上升,所以入了Band 幾學校也不要太介意,只要自己唔放棄,什麼也有可能,加油!!

多謝你地心靈雞湯。

多謝大家,比我們B3 學生和家長的鼓勵

回覆:熱鬧小馬 的帖子

冇錯,真係好好嘅心靈雞湯👍👍

加油,勤力不怕辛苦,總有出頭天

引用:加油,勤力不怕辛苦,總有出頭天

原帖由 芝麻街 於 15-07-12 發表
加油,勤力不怕辛苦,總有出頭天
對啊! 大家的分享, 真係好令人鼓舞啊!

一時的學業成敗并不決定一生的成敗, 只要積德行善修福, 人生的命運會轉變

芝麻街    發表於 15-7-13 19:58
‹ 上一主題|下一主題