用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 分享南區派位 (女生)
樓主: dummie
go

分享南區派位 (女生) [複製鏈接]

回覆 QUINCY121HK 的帖子

TOTALLY AGREED!

回覆:分享南區派位 (女生)

我覺得是錯估banding,試想想,聖呂好肯定不是全收band 1生,最保守估計,band 2揀聖呂在乙一,如果隨機號碼靚,都有機會派到,由於制度是派晒band 1才派band 2,咁即是說,一個band 1生,將聖呂放在乙三十都一定會得,因為好肯定聖呂有部分是band 2學生。
所以樓主將聖呂放乙二而派唔到,應該是老師錯估banding, 將band 2生當作band 1生選校,咁就死得人多了!

17/65都不是band1!!?好難估啫

雖然係17/65,但都要睇下係邊間小學,小朋友除左呈分試要考得好,仲要計埋小學是哪個banding,如果唔係banding高嘅小學,有機會係全級5-10內先屬於中學Band 1資格。

醒目開學勳章 王國長老

引用:17/65都不是band1!!?好難估啫

原帖由 1209yoyo 於 15-07-12 發表
17/65都不是band1!!?好難估啫
睇下往年由最筍數落去第17派去邊。如果已經唔係band one校,家長應心裡有數了

哦,原來如此!真係要小心分柝

回覆 Charlotte_mom 的帖子

說得對

引用:Quote:原帖由+1209yoyo+於+15-07-12+發表17

原帖由 Charlotte_mom 於 15-07-12 發表
睇下往年由最筍數落去第17派去邊。如果已經唔係band one校,家長應心裡有數了

...
無錯,如果是南區,不知是不是華寶。我識兩年前華寶全級考第10,第一志願揀band 2 浸呂,第二聖伯多錄,可能加上隨機號碼唔好,結果派聖伯多錄,浸呂都派唔到。所以如果讀華寶,最少要全級10名內才有機會是band 1.
其實只要睇返往年學校派去邊的數據,大約都可以估到banding,心中有數

回覆 Mei 的帖子

就是華寶!
往年的數據學校沒有提供! 我在呈分一及二的階段都有主動向學校詢問, 佢地只係話比例接近三分一。
到呈三完了得出名次後我再問, 老師答唔肯定, 大機會是邊緣人, 我亦問過過往排17的考生是否有機會入B1校, 老師答多數派到, 所以我先咁選校,老師的答案對策略上多少有影響。

佢地今年派頭三志願比率都有9X%, 但某幾位成績同我囡接近或比佢優秀的都派了B2, 有位級十內的更派了陳白沙
根據以上資料,真係唔知道BANDING係點得出黎既

玩完呢個遊戲,唯有接受,至少抽入了一間校風較好的!

各家長,大家努力!

南區鴨真比培德好嗎?

dayday 發表於 15-7-13 10:45
南區鴨真比培德好嗎?
應該係培德書院好啲

dummie  我係培德畢業生
我敢講鴨真比培德好HAHA  發表於 15-7-13 11:13

引用:回覆+Mei+的帖子 就是華寶!往年的數據學校

原帖由 dummie 於 15-07-13 發表
回覆 Mei 的帖子

就是華寶!
依個排名17係唔係學校名次,呈分名次有另一個名次,因為VA同音樂科,再加甚麼標準分嘅計算之後,可以好唔同。我囡嘅呈分名次比學校名次低5名,我囡嘅VA同音樂科已經唔係差,但係有家長知点玩,會比D囝囡係出面補美術/音樂。我囡嘅同學有人嘅學校名次同呈分名次可以相差十幾名。

回覆 bb560 的帖子

學校沒有透明度的, 相信17是學校名次而不是呈分名次

dummie,我讀書年代,培德係唔錯既學校。近年跌左?

回覆 王家爸爸 的帖子

王爸爸, 我入讀時仍是B1C英中, 當年確係唔錯!
但近年無論成績,學生及風氣都顯著下跌
我囡同學(B3生)剛派了入培德, 收生情況不太理想, 加上呢任既校長作風我唔太認同

王家爸爸    發表於 15-7-13 12:59

dummie 發表於 15-7-13 11:31
回覆 王家爸爸 的帖子

王爸爸, 我入讀時仍是B1C英中, 當年確係唔錯!
點解跌得咁快?

醒目開學勳章 王國長老

引用:dummie,我讀書年代,培德係唔錯既學校。近

原帖由 王家爸爸 於 15-07-13 發表
dummie,我讀書年代,培德係唔錯既學校。近年跌左?

我係舊生(培中培小), 但培中唔係我心水, 下一個post有比較公開試成績

Charlotte_mom 發表於 15-7-13 14:02
我係舊生(培中培小)
知唔知道點解培中啲成績跌得咁快?

醒目開學勳章 王國長老

鴨真DSE
http://www.hktlc.edu.hk/schinfo/plan/annual_report-1314.pdf
2013-2014 年第三屆香港中學文憑考試,中六級有143 人應考。中國語文、英語語文、數學及通識教育科及格率分別為97.2%、100%、89.5%及98.6%。合格率高於90%之選修科目共有七科,包括地理、生物、化學、企業、會計與財務概論、健康管理與社會關懷、資訊及通訊科技及視覺藝術

升學無資料 (我搵唔到)

培德
DSE
http://www.ptcc.edu.hk/en/academic/hkdse.php
9 subjects with 100% passing rate
照數合格率高於90%之選修科目共有12科

升學
http://www.ptcc.edu.hk/tc/profil ... eport_2013-2014.pdf
p15有講升學, 本地大學課程(無解釋我當本地聯招+非聯招/學位+非學位)約20%
‹ 上一主題|下一主題