用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小二, 想學好中文
go

升小二, 想學好中文 [複製鏈接]

小朋友的中文科成績好飄忽, 時好時差(上學期試過攞進步獎), 但今次考試中文的聆聽和會話都係C, 咁我係咪都要佢睇多D圖書?請指教.
   1    0    0    0

回覆:taivivian 的帖子

係呀,睇多啲書係唯一嘅辦法

Thanks

taivivian 發表於 15-7-10 12:25
小朋友的中文科成績好飄忽, 時好時差(上學期試過攞進步獎), 但今次考試中文的聆聽和會話都係C, 咁我係咪都 ...
咁佢作文同語文卷無事嗎?普教中小朋友又唔識普通話?我女女學校普教中, 同學仔九成唔識普通話, 小一時聆聽都有同學仔得20分(100滿分), 咁其實如果只係聆聽同會話, 就只好自己練習多D了。

佢作文攞A, 語文攞B(佢小一是粵教中, 小二才會去普教中), 我諗他是否太心急, 未聽晒D聆聽問題, 就做答案, 而佢的會話, 佢真係講好簡單(用好少D形容詞), 最衰弊就係, 佢真吾係好鍾恴中文科.

就因為佢D中文聆聽、會話攞C(英文會話都係攞C),搞到今個學期的全班名次跌了十名,雖然好多人都話初小的分數攞多1分半分,D名次都可以相差好遠,不過我見到張成績表,我嗰心都離一離,好彩都係讀返精英班。

taivivian 發表於 15-7-14 09:57
就因為佢D中文聆聽、會話攞C(英文會話都係攞C),搞到今個學期的全班名次跌了十名,雖然好多人都話初小的分 ...
有精英班就麻煩D, 要keep住, 睇嚟, 你小朋友唔係唔鐘意中文, 係唔鐘意講嘢。如果老師事前有派題目, 只好練習下, 如果普教中聆聽係普通話, 都真係幾大件事。但一般不是聆聽/會話佔好少比例嗎? 語文卷攞高幾分幫補下。

佢話在暑假時,會睇多D圖書,我真希望佢做得到啦!

回覆:升小二, 想學好中文

我都有同樣問題,中文oral 同 listening 得70分。老師話佢看4格圖講故事唔夠豐富,聆聽普通話拼音掌握唔到
除了睇多啲書,仲有無好提議?

回覆:升小二, 想學好中文

去amazon买小学语文阅读,多看童话,散文,小小说,还有历史故事,自然就会进步。台湾散文集和儿童阅读系列也值得推荐。加油哦!

我在外面買了一些for4-6歲用的四格圖畫講故事的練習,每天要他練,St說用四個圖畫講出完整公司系五歲的標準,我仔有語障,快七歲還未達此標準,St話方法就是多聽多練,家長多用報紙的圖片示範講故事

我在外面只找到幼兒的講故事的書,找不到初小程度的,不過我還未用到,他連3-4歲那本都只係勉強講到

我試過圖書館借牛仔的圖書給他看,叫他講下個故事,不過,講了一陣,都係齋睇吾講

LeeCC 發表於 15-7-16 10:03
我在外面買了一些for4-6歲用的四格圖畫講故事的練習,每天要他練,St說用四個圖畫講出完整公司系五歲的標準 ...
買本中文TSA練習已包含所有,內有說話評估,聆聽,閱讀理解,寫作,視迅…
我仔在校都要上ST(主要針對說話組織),仲要普通話考說話評估,但都唔算低分,好過無問題的同學,你可以教佢睇圖講重點,訓練佢要基礎的六何法咁描述…

開學了,阿仔話在放暑假時,會每星期睇一本中文書的宏願,他當然實現不到,好彩,七月份佢返完社區中心的托管班後,我就同佢報了中文科補習,每星期返一日,依家返完了,佢竞然好鍾意返。佢話鍾意補習老師佢地傾計

引用:Quote:LeeCC+發表於+15-7-16+10:03+我在外

原帖由 bbforever 於 15-07-16 發表
買本中文TSA練習已包含所有,內有說話評估,聆聽,閱讀理解,寫作,視迅…
我仔在校都要上ST(主要針對說話 ...
如果係四格漫畫,仲要教小朋友講圖與圖之間嘅關係。

回覆:taivivian 的帖子

要多操卷吧

回覆 taivivian 的帖子

咁之前的弱項有冇進步到?

我小朋友都是中文ORAL 好弱,只是用簡單方式表達, 唔會用D形容詞講多D, 次次成績都是C. 其實佢常常看書佢閱讀理解唔錯. 但說話真唔知點解佢用唔著.  佢平時表達能力都是一樣.   有時我都會叫佢試下看圖用說話表達下佢感想,佢都是一句起二 句止, 話諗唔到....: (
唔知可以點幫佢, 佢讀書成績唔錯,唔想日后因為ORAL拖累左...IN 小一時已經因為咁蝕抵過人...

回覆 MrBeast 的帖子

做補習社的練習是答對的,未知返學後的真實情況,因為還未有功課做。
‹ 上一主題|下一主題