用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗乙部可以填油尖旺?及BANDING間題
go

深水埗乙部可以填油尖旺?及BANDING間題

兒子如果是band1,全港計會不會跌band,另外乙部可以選油尖旺學校嗎? 因深水埗男仔B1好似選擇不多,B1 生 B1位差好多,是嗎?

twcho  深水埗不算弱區,如屬區內Band 1,則全港應該也屬Band 1。  發表於 15-7-10 15:34

其實 乙部可以選油尖旺學校嗎?有冇人答到我.唔該

回覆 carmenlook 的帖子

油尖旺同深水埗差得遠嗎?我指banding

你係咪住油尖旺區>? 如果係, 可申請誇網轉區, 唔跟學校。否則, 你SSP只可填YTM他區借位果幾間。睇呢條LINK就知你會有咩學校揀。(SSP網)
http://www.edb.gov.hk/attachment ... eneral-info/KL2.pdf

silvia_ng 發表於 15-7-10 15:06
你係咪住油尖旺區>? 如果係, 可申請誇網轉區, 唔跟學校。否則, 你SSP只可填YTM他區借位果幾間。睇呢條LINK ...
謝謝,我住SSP,表內如九華也可以填乙部?但我見多數"他區可供填寫學校"好少位?是否只供2個位比SSP咁解?

MariaTsui  YES  發表於 15-7-20 10:21

是的,只要在敎育局選校表上有的他區中學都可以選,但那間他區中學及其學額多少每年都不是固定的。學額多少就是表上所顯示的數量。

或者咁講,甲一,乙一都填借位學校(得2,3個位)是否太傻?好危險?

回覆 twcho 的帖子

THX,或者咁講,甲一,乙一都填借位學校(得2,3個位)是否太傻?好危險?

甲部冇所謂,全港所有學校都係得幾個位,應該選一些抽到自己會很開心的學校,抽到就當中六合彩。但乙部嘅選校次序就要慎重考慮。因為策略錯誤而隨機號碼又不好的話,是可以被派去一些你們不能接受的學校的。

即係乙一都係保險D選本區位多D的學校

carmenlook 發表於 15-7-10 15:36
回覆 twcho 的帖子

THX,或者咁講,甲一,乙一都填借位學校(得2,3個位)是否太傻?好危險? ...
多學額唔一定代表抽到的機會就較高,要看到底有多少同學選擇該校作為乙一選擇。
例如A校有100個學額供乙部大抽獎,而B校只有2個。但選A校為乙一的有200位同學,而B校只有1位同學選其為乙一,那麼選A校的同學只有1/2機會能抽到,而選B校的就會必然抽到。

甲部係比全港學生抽, 唔只比YTM OR SSP。有幾多位可睇下呢條LINK︰

http://www.edb.gov.hk/attachment ... Handbook%202015.pdf

九華比甲部位有10個, 全港男仔一齊爭, 住長洲既又揀得,住沙頭角既又揀得。

至於乙部就睇你敢唔敢博佢兩個位啦!

carmenlook 發表於 15-7-10 10:11
兒子如果是band1,全港計會不會跌band,另外乙部可以選油尖旺學校嗎? 因深水埗男仔B1好似選擇不多,B1 生 B1位 ...
比你參考o下...我個仔都係ssp區今年派位, 甲一, 二填o左油尖旺區學校, 甲三就填本區. 至於乙部, 由於我個仔比較活動型本區想入o既學校就只有長天, 所以唔敢再放他區只得幾個位o既學校做乙部第一志願, 直接就以長天做乙一, 老師都有叫我地進取d, 但我地都係怕放長天做第二志願會有危險, 所以唔敢博.

silvia_ng  咁最後去左邊?  發表於 15-7-10 18:05

KL2是可選KL1的九華(兩個位),值唔值搏見仁見智,但一般區內
的B1男仔大多是會選長天或其他B1男女校,所以肯將寶貴的乙一「奉
獻」俾九華的B1男仔,我會懷疑有無五位!所以計機會率,呢d得幾個
位的他區位唔一定低過區內大熱。更何況仲有LS「分薄票源」呢。

另外今年有家長報料,KL5的B2男仔,抽到得兩個位,KL3的CS
K。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:hinhin.mami 的帖子

聖芳濟,應該係自行時收咗因為大抽奬放咗佢係好後

聖芳濟都好好

hinhin.mami 發表於 15-7-10 18:22

請問你囝囝派位那一屆,聖芳濟是否有2個位俾SSP作他區位???

twcho  要到明年先知  發表於 15-7-20 11:10

hinhin.mami 發表於 15-7-10 18:22

請問2015聖芳濟是否有2個位俾SSP作他區位???

醒目開學勳章 王國長老

MariaTsui 發表於 15-7-20 12:22
請問2015聖芳濟是否有2個位俾SSP作他區位???

2014-2016 年度未咁快知, 要到出年填大抽獎前先會知有無位畀 SSP

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:+本帖最後由+miriam+於+15-7-20+12:40+編輯

原帖由 miriam 於 15-07-20 發表
我只是想知剛剛放榜那一屆,不是明年,因囝囝是再早一屆,那年SSP聖芳濟沒有他區位。